Προσπάθειες Γκρούεφσκι να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ
Προσπάθειες Γκρούεφσκι να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ
Zητά από το ΝΑΤΟ να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, το αίτημα της ΠΓΔΜ για ένταξη...
UPD:
5
ΣΧΟΛΙΑ
Το παράπονό του εξέφρασε μέσω επιστολής ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, στους ηγέτες των χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, επειδή στην Σύνοδο Κορυφής στο Σικάγο των ΗΠΑ, στις 20 και 21 Μαΐου, δεν θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης.
Στην επιστολή ο κ. Γκρούεφσκι υπογραμμίζει την λύπη του, ενώ ζητά από το ΝΑΤΟ να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, το αίτημα της ΠΓΔΜ για ένταξη. Μάλιστα υποστηρίζει πως η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη, συμμετέχει στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές της Συμμαχίας και έχει αποδείξει την ικανότητά της να αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της Συμμαχίας.
«Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η συμπερίληψη του αιτήματός μας για πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Σικάγου θα αποτελούσε λογική απόρροια του έργου που επιτελέστηκε από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και επιβράβευση των προσπαθειών και προσδοκιών μας» σημειώνεται στην επιστολή.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναφέρεται ακόμη στα συμπεράσματα του Βουκουρεστίου, στη στάση της Ελλάδας και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), το οποίο, σύμφωνα με τον κ.Γκρούεφσκι, έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11, παράγραφος 1, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και δεν έπρεπε να εμποδίσει την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία.
Την ίδια στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, σε διάλεξη που έδωσε σε πανεπιστήμιο της Σόφιας τόνισε πως η επίλυση της διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να είναι προϊόν αμοιβαίων συμβιβασμών.
Ο κ. Γκεοργκίεφσκι είπε ακόμη πως αν η ΠΓΔΜ δεν κάνει τα βήματα που της αναλογούν στην πορεία αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης, αυτό θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην ενταξιακή της πορεία προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε μία προσπάθεια «αρχαιοποίησης» της ΠΓΔΜ από τους κυβερνώντες, τονίζοντας πως το πιο ανησυχητικό είναι ότι η προσπάθεια αυτή «μολύνει», όπως τόνισε, τις επιστημονικές έρευνες της ιστορικής επιστήμης στη χώρα.
UPD:
5
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα