LIVE

Κορωνοϊός

Δεσμεύεται ο Σαμαράς

Δεσμεύεται ο Σαμαράς

"Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές" του μνημονίου - Για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ

Την δέσμευσή του για την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου πριν και μετά τις εκλογές δηλώνει με  με επιστολή του προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς.
 
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι το κόμμα του δεσμέυεται:
 
-Να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη και να υποστηρίξει τις ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας, προιόντων και υπηρεσιών καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
 
-Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και την δημοσιονομική βιωσιμότητα προστατεύοντας όμως τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.
 
-Να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα
 
-Εκφράζουμε την δέσμευσή μας για ταχύτατη εφαρμογή της χρηματοπιστωτικής στρατηγικής που περιλαμβάνει τη Συμμετοχή του Ιδιωτικού τομέα (PSI) μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας.
 
Διαβεβαιώνει τους εταίρους ότι αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές θα μείνει προσηλωμένη στους στόχους και στις βασικές πολιτικές του προγράμματος όπως περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο.
 
Επανέλαβε πάντως ότι δίνει μεγάλη έμαφαση στην ανάκαμψη ώστε να προκύψουν δημόσια έσοδα που θα επιτρέψουν την επίτευξη των στόχων.
 
Τέλος δηλώνει όπως και στην προηγούμενη επιστολή του ότι μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις που να εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος και επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να φέρει τα ζητήματα αυτά προς συζήτηση μαζί με τις βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές αυστηρά πάντα μέσα στο πλαίσιο του Προγράμματος ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων.
 
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Σαμαρά προς τους ευρωπαίους εταίρους:

"Όπως ήδη έχω αναφέρει στην επιστολή μου της 23ης Νοεμβρίου 2011, το Κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία, έχει δεσμευτεί για την επιτυχία των στόχων του Προγράμματος Σταθεροποίησης, των βασικών πολιτικών του καθώς και της εφαρμογής τους. Το ίδιο ισχύει και για το Μνημόνιο/Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Συμφωνία (MoU/MEFP) που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή, με μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών.
Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα μου εκφράζει τη δέσμευσή του:

* Να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Να υποστηρίξει ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και το φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που περιέχει το πρόγραμμα. Οι προσαρμογές που συμφωνήθηκαν στην αγορά εργασίας, ελπίζουμε να δώσουν μια ισχυρή άμεση ώθηση, ώστε να προωθήσουν την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μιαν Οικονομία που βρίσκεται ήδη για πολλά χρόνια σε ύφεση και που η ανεργία της έχει ήδη ξεπεράσει το 20%.

* Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, προστατεύοντας όμως τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Υποστηρίζουμε την άμεση εφαρμογή περικοπών διαρθρωτικού χαρακτήρα και τις συνεχείς προσπάθειες να ελεγχθεί η δαπάνη και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις πληρωμών του δημοσίου [προς Έλληνες ιδιώτες και επιχειρήσεις], που φτάνουν ήδη το 3% του ΑΕΠ. Πράγματι, τολμηρές φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να φέρουν πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και να ανακόψουν τη φοροδιαφυγή.

* Να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Προγράμματος για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος στον τραπεζικό τομέα, με ισχυρή αποφασιστικότητα και έλεγχο του χρηματοπιστωτικού πλαισίου, καθώς και τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία έχει στόχο να προωθήσει το δημόσιο συμφέρον και να σεβαστεί την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών.

* Εκφράζουμε, προφανώς, τη δέσμευσή μας για ταχύτατη εφαρμογή της χρηματοπιστωτικής στρατηγικής που περιλαμβάνει τη Συμμετοχή του Επίσημου τομέα και το Ιδιωτικού τομέα (PSI), μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους απώτερους στόχους της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και να προσφέρει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα για να στηρίξει την προσαρμογή της χώρας μας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.

Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία.
Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη επιστολή μου, εξακολουθούμε να δίνουμε «μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί άμεση Ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί».

Πράγματι, δίνοντας προτεραιότητα στην Ανάκαμψη, μαζί με τους άλλους αντικειμενικούς στόχους, θα καταστήσουμε το Πρόγραμμα πιο αποτελεσματικό και την προσπάθεια προσαρμογής πιο επιτυχή.

Έτσι λοιπόν, όπως υπογραμμίζω και στην προηγούμενη επιστολή μου, μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις που θα εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος. Και επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να φέρουμε αυτά τα ζητήματα για συζήτηση, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων του".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης