Ενστάσεις για τη συνταγματικότητα μέτρων του Νέου Μνημονίου

Ενστάσεις για τη συνταγματικότητα μέτρων του Νέου Μνημονίου

Ενστάσεις για τη συνταγματικότητα της περικοπής μισθών, της διαιτησίας και της ρήτρας μονιμότητας από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Ενστάσεις για τη συνταγματικότητα μέτρων του Νέου Μνημονίου
Ισχυρές ενστάσεις ως προς την συνταγματικότητα τριών βασικών διατάξεων του Μνημονίου ΙΙ -μεταξύ των οποίων και η μείωση του κατώτατου μισθού-, που συζητείται αυτή την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής περιλαμβάνει η έκθεση της νομικής υπηρεσίας του κοινοβουλίου.

Αναλυτικά, η Επιστημονική Υπηρεσία επισημαίνει :

- Για τη μείωση του κατώτατου μισθού:  «με το άρθρο 22 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος καθιερώνεται ο θεσμός της συλλογικής αυτονομίας, δηλαδή η νομική ικανότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών να καθορίζουν τους όρους εργασίας και τα μεταξύ τους δικαιώματα και υποχρεώσεις, συνάπτοντας συμφωνίες (συλλογικές συμβάσεις εργασίας), οι οποίες έχουν χαρακτήρα κανόνα δικαίου, ως αναγκαία προέκταση της συνδικαλιστικής ελευθερίας, που καθιερώνεται στο άρθρο 23 παρ. 1 του Συντάγματος… Γίνεται γενικώς δεκτό ότι το άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος περιορίζει την παντοδυναμία του νομοθέτη καθόσον αφορά την συλλογική αυτονομία και ότι η συλλογική διαπραγματευση οφείλει να αναγνωριστεί ως ο κύριος ρυθμιστικός παράγων των εργασιακών σχέσεων…» και καταλήγει προειδοποιώντας ότι τα δικαστήρια θα κρίνουν αν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης για ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος «εφόσον ευνοήτως το ζήτημα τεθεί ενώπιόν τους κατόπιν σχετικής δικαστικής προσφυγής». Υπενθυμίζεται πως οι ελάχιστοι μισθοί που ορίζονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μειώνονται κατά 22% σε σύγκριση με το επίπεδο που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2012. Επίσης για τους νέους κάτω των 25 ετών, οι μισθοί που ορίζονται από την ΕΓΣΣΕ θα μειωθούν κατά 32%, χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ αναστέλλονται οι διατάξεις του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν αυτόματες αυξήσεις μισθών, περιλαμβανομένων εκείνων περί ωριμάνσεων.

- Για τη Διαιτησία: η έκθεση επισημαίνει πως τίθεται το ερώτημα, στον βαθμό που η διαιτησία θα είναι πλέον προαιρετική, δηλαδή η προσφυγή θα γίνεται μόνο με συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων μερών, εάν είναι συνταγματικός ο περιορισμός της εν λόγω προαιρετικής διαιτησίας

- Για τη Ρήτρα Μονιμότητας: το Μνημόνιο ΙΙ καταργεί την μονιμότητα στις ΔΕΚΟ και οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι θα λύονται οι συμβάσεις, χωρίς να υπάρχει κάποια δικαιολόγηση. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σημειώνει πως πλέον το μόνο όριο που θα παραμένει για να προστατεύει τους εργαζομένους από την απόλυση θα είναι η αρχή της καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.
Κλείσιμο

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης