Στο παρά πέντε της συμφωνίας

Στο παρά πέντε της συμφωνίας

Ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του οικονομικού προγράμματος - Το 15σέλιδο προσχέδιο της νέας δανειακής σύμβασης αναμένουν οι κύριοι Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης

Στο παρά πέντε της συμφωνίας
Δεκτές έγιναν -σχεδόν στο σύνολό τους- από τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ οι απαιτήσεις που έχει εγείρει η τρόικα προκειμένου να συνεχίσει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Το περίγραμμα της συμφωνίας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας περιγράφεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο αργά το βράδυ της Κυριακής. Όπως επισημαίνεται, ο Λουκάς Παπαδήμος και οι κύριοι Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης συμφώνησαν στα εξής βασικά θέματα:
 
1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ,

2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων,

3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας,
Κλείσιμο

4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Για να περιοριστούν οι δαπάνες του δημοσίου κατά ένα επιπλέον 1,5% του ΑΕΠ μέσα στο 2012, απαιτείται να κλείσουν κρατικοί οργανισμοί, να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι (15.000 απομακρύνσεις έχουν ζητήσει οι δανειστές) και να κοπούν "βιαίως" κονδύλια που κατευθύνονται στο χώρο της υγείας και της εθνικής άμυνας.

Εξασφάλιση βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων συνεπάγεται περικοπή των συντάξεων σε ποσοστό περίπου 20%.

Για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων συμφωνήθηκε να μειωθεί το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος. Η μείωση των κατώτερων θεσμοθετημένων αμοιβών θα επιφέρει μείωση και των μισθών που κινούνται πάνω από τα κατώτερα όρια. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η μείωση του κατώτερου μισθού τυπικώς αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
 
Οι πολιτικοί αρχηγοί, προτού ανακοινώσουν τη συμφωνία με την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ενημερώσουν και θα λάβουν τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων τους.

Για να αιτιολογήσουν τη συναίνεσή τους, οι κύριοι Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης σχεδιάζουν ήδη την επικοινωνιακή τακτική τους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει ότι με τη νέα συμφωνία η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία, κάνοντας ειδική υποσημείωση στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των τραπεζών με κοινές μετοχές που θα περιέλθουν στο κράτος.

Ο αρχηγός της ΝΔ θα επισημάνει ότι με τους χειρισμούς του διασώθηκε ο 13ος και ο 14ος μισθός και ότι λόγω της άρνησης του δεν αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτωντων κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να επιχειρηματολογήσει ο κ. Σαμαράς, η οικονομία δεν θα μπει σε νέο κύκλο ύφεσης.

"Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση", δήλωσε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Κυριακής ο κ. Καρατζαφέρης θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι με τις πράξεις θέλει να συμβάλει ώστε να αποτραπούντα χειρότερα.
 
Η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων του κ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται για το απόγευμα, σε νέα συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο. Προτού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα λάβουν το 15σέλιδο προσχέδιο της νέας δανειακής σύμβασης προκειμένου να μελετήσουν τα νέα μέτρα με τα οποία επιδιώκεται να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα κατά 4,4 δισ ευρώ.

Ερώτημα παραμένει πώς θα αντιδράσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων και εάν οι βουλευτές θα επικυρώσουν τη συμφωνία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης