Στον … τοίχο η Ελλάδα στη Σύνοδο;

Στον … τοίχο η Ελλάδα στη Σύνοδο;

Αρνητικό το κλίμα - Σχόλια "φωτιά" από τους Γερμανούς πολιτικούς - "OXI" Aθήνας σε Επιτροπεία και σε περικοπές 13ου, 14ου και κατώτατου μισθού

Στον … τοίχο η Ελλάδα στη Σύνοδο;
«Εάν οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να τα καταφέρουν οι ίδιοι, τότε θα πρέπει να υπάρξει ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση και έλεγχος από το εξωτερικό, για παράδειγμα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Aυτή η δήλωση – πρόκληση, δια στόματος του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομίας της γερμανικής κυβέρνησης Φίλιπ Ρέσλερ, αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο το διόλου φιλικό κλίμα που πρόκειται να αντιμετωπίσει στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Ελάχιστες ώρες μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση των τριών πολιτικών κομμάτων για το … έως που μπορεί να διαπραγματευτεί. Και πάντως οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας πόρρω απέχουν από τα όσα εμφανίζονται ως προαπαιτούμενα από την Τρόικα και τους δανειστές μας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το χρέος και για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Διαβάστε εδώ τα "ναί" και τα "όχι" της Αθήνας.
Κλείσιμο

Το σίγουρο είναι πως η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετών και η συγκυρία δεν μοιάζει θετική. Κάτι που επεσήμανε εμφατικά και η έτερη «ηχηρή» δήλωση, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, με μια διόλου διπλωματική γλώσσα, «προειδοποίησε» πως παρόλο που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν κάθε διάθεση να βοηθήσουν την Ελλάδα, εντούτοις «η Ευρωζώνη μπορεί να αρνηθεί την χρηματοδότηση μιας νέας διάσωσης της Ελλάδας ωθώντας την σε χρεοκοπία σε περίπτωση που η χώρα δεν πείσει πως προχωρά σε εξυγίανση των οικονομικών της».

Το νόημα σαφές: «ή κάνετε όσα ζητάμε, ή αλλιώς χρεοκοπείτε …».
Κι εδώ κάπου η Ελλάδα καλείται να απαντήσει στην πράξη εάν θα επαληθεύσει την άποψη αρκετών Γερμανών πολιτικών – όχι όλων είναι η αλήθεια – πως χρειάζεται «πολιτική καθοδήγηση και έλεγχο όσον αφορά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» κατά πως λέει ο χερ Ρέσλερ.

«Περιμένουμε ότι το πολιτικό επίπεδο θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στην Ελλάδα. Δεν μιλάμε για μείωση κόστους, μιλάμε για μεταρρυθμίσεις. Εδώ δεν έχουμε δει πρόοδο μέχρι στιγμής». Αυτά είναι τα λόγια της Αυστριακής Μαρία Φέκτερ, που ομοίως αναμένεται να κάνει «δύσκολη» τη ζωή του κυρίου Παπαδήμου.
Πάντως η επίσημη «γραμμή», έτσι όπως τη δήλωσε και η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μερκελ από το Νταβός, είναι πως απόφαση και δη άμεση δεν μπορεί να ληφθεί, αφού εκτός των άλλων η περιβόητη έκθεση της τρόικα για την ελληνική οικονομία δεν είναι έτοιμη.

«Στη συνάντηση αυτή θα συζητήσουμε κυρίως για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Σε τελική ανάλυση όλα τα δημοσιονομικά μέτρα εξαρτώνται από το πώς θα εδραιώσουμε σταθερή οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν στη Deutshe Welle, αλλά επί της ουσίας όλα αυτά ακούγονται ως δευτερεύοντα θέματα μπροστά στα θέματα που θα απασχολήσουν και τις συζητήσεις των ηγετών, αλλά και το … παρασκήνιο της συνόδου.

Θέματα όπως η κεφαλαιακή επάρκεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, άρρηκτα δεμένα και με τις αποφάσεις για την Ελλάδα, θα βρεθούν ψηλά στη λίστα με τις «καυτές πατάτες» της Συνόδου.
Κανείς δεν ξεχνά πως Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθούν να ζητούν αύξηση των πόρων του μηχανισμού στήριξης, ενώ η Γερμανία επιμένει στο «ταβάνι» των ήδη συμφωνηθέντων πόρων.
 Σε κάθε περίπτωση η Σύνοδος είναι κρίσιμη. Δεν είναι η Ελλάδα προφανώς το μόνο «αγκάθι», καθώς στην επίσημη ατζέντα που θέλει ως θέματα συζήτησης την χώρα μας και τη γενικότερη δημοσιονομική πειθαρχία, ενδέχεται να προστεθεί και η … Πορτογαλία.

Στην ατζέντα και η Πορτογαλία

Μια Πορτογαλία που είδε τις θυσίες και τις προσπάθειές της να μην αποδίδουν τα προσδοκώμενα και πλέον βρίσκεται κατάφατσα με το ενδεχόμενο να ζητήσει με τη σειρά της μια «διάσωση» νούμερο 2!
Ήδη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων της Πορτογαλίας Αντόνιο Σαραΐβα εκτιμά ότι η χώρα θα αναγκαστεί να ζητήσει επιπλέον βοήθεια για να χρηματοδοτήσει την οικονομία της.
Κι ας μην ξεχνάμε πως η Λισαβόνα λαμβάνει ήδη χρηματοδότηση ύψους 78 δισ. ευρώ για τρία χρόνια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Και δεν της φτάνει.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πολλούς λόγους να πονοκεφαλιάζουν και σε αυτή την Σύνοδο!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης