Ο αντίκτυπος του συμβιβασμού στη ΝΔ

Ο αντίκτυπος του συμβιβασμού στη ΝΔ

Ικανοποίηση για την παραίτηση Παπανδρέου, προβληματισμός για τα αποτελέσματα της συναίνεσης

Ο αντίκτυπος του συμβιβασμού στη ΝΔ
Προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό στη ΝΔ από την κατ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

“Η πρώτη φάση πήγε καλά, ο κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε όπως ήταν ο πρώτος όρος που είχαμε θέσει” δήλωσε στέλεχος του ηγετικού επιτελείου αμάσως μετά και πρόσθεσε: “τώρα πρέπει να δούμε την δεύτερη φάση που είναι σε εξέλιξη”. Η ΝΔ από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει ότι μιλούσε για μια κυβέρνηση βραχύβια και με συγκεκριμένη αποστολή.

Ο όρος ότι η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει “άμεσα” μετά την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου ήταν συμφωνα με πληροφορίες απαίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά. Μένει βέβαια να αποφασιστεί ο νέος Πρωθυπουργός και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση και να διευκρινιστεί ποιό ακριβώς θα είναι εύρος των αρμοδιοτήτων της από το οποίο συναρτάται και η διάρκειά της.

Πάντως η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα συμμετέχουν δικά της στελέχη ή πρόσωπα από τα άλλα κόμματα. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Σαμαράς κάλεσε σε σύσκεψη τους συνεργάτες του κ.κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη, Δημήτρη Σταμάτη και Χρήστο Σταικούρα οι οποίοι στην συνέχεια συναντήθηκαν με τα στελέχη της κυβέρνησης.

Στο εσωτερικό της ΝΔ επικρατούν αντικρουόμενα συναισθήματα. Οι οπαδοί της συναινετικής στάσης της ΝΔ θεωρούν ότι ο συμβιβασμός του κ. Σαμαρά ήταν αναπόφυκτος λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται η χώρα αλλά και των ασφυκτικών διεθνών πιέσεων που ασκήθηκαν.
Κλείσιμο

Στους οπαδούς της συναίνεσης ανήκουν οι δύο αντιπρόεδροι κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας, ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά κ. Χρύσανθος ΛΑζαρίδης και σημαντικός αριθμός βουλευτών με πρώτους τους κ.κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, Κυριάκο Μητσοτάκη, Κωστή Χατζηδάκη, Βαγγέλη Αντώναρο -την ομάδα που την περασμένη Πέμπτη συμμετείχε στην σύνταξη του κειμένου από κοινού με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπέρ της ανάγκης συγκυβέρνησης. Στέλεχος της ΝΔ έλεγε: “δεν μπορούσαμε να αφήσουμε την χώρα να καταρρεύσει και να διακινδυνεύσουμε την θέση της στην Ευρώπη.

Επιπλέον η κοινή γνώμη επιθυμούσε μία τέτοια εξέλιξη”. Το ίδιο πρόσωπο εκτιμά ότι και να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης δεν θα είναι αρνητικό και εκφράζει αισιοδοξία ότι η ΕΕ δεν θα περιοριστεί στην συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου αλλά θα προσφέρει οικονομική στήριξη για να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Υπ αυτή την έννοια λένε οι υπέρμαχοι της συμφωνίας είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας να διασωθεί και η ΝΔ να έχει πολιτικό όφελος γιατί όχι απλώς συνέβαλλε αλλά και ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση τα πράγματα. 
Υπάρχει όμως κι άλλη τάση η οποία θεωρεί όπως έλεγαν συνομιλητές του προέδρου ότι “ο κ. Σαμαράς σύρθηκε σε μία συγκυβέρνηση που μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής απέρριπτε όταν έλεγε ότι έπεσαν οι μάσκες”. Γενικότερα οι βουλευτές που αυτοπροσδιορίζονται στην λαική δεξιά του κόμματος εκφράζουν επιφυλάξεις ότι το τίμημα για το κόμμα θα είναι βαρύ. Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση ο κ. Σαμαράς υπό τις πιέσεις εντός και εκτός χώρας εγκαταλείπει την αντιμνημονιακή πολιτική που είχε σημαία του για ενάμιση χρόνο και κράτησε ζωντανό το κόμμα. Παράλληλα θεωρούν ότι θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να γίνει συνυπεύθυνος όσο θα στηρίζει την κυβέρνηση συνεργασίας στα μέτρα που θα εφαρμόζονται και στα νέα που θα ληφθούν. Κομματικό στέλεχος έλεγε ότι “η εξέλιξη αυτή θα μας φέρει απέναντι στους δυσαρεστημένους που έτσι τους σπρώχνουμε στην αγκαλιά των κομμάτων της Αριστεράς που ήδη διαχώρισαν την θέση τους καθώς αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης