«Η Κύπρος θα υπερασπίσει τα δικαιώματά της για το φυσικό αέριο»

«Η Κύπρος θα υπερασπίσει τα δικαιώματά της για το φυσικό αέριο»

Ο τομέας των υδρογονανθράκων αποτελεί μια καινούργια πρόκληση για τη Δημοκρατία της Κύπρου.

«Η Κύπρος θα υπερασπίσει τα δικαιώματά της για το φυσικό αέριο»
Η Κυπρία υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαζρκουλλή θα βρεθεί στις 2 Νοεμβρίου 2011 στην Αίγυπτο, προκειμένου να έχει επαφές με την αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία, σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Κύπρο αντιπροσωπεία από τεχνοκράτες του Λιβάνου, για να συζητηθούν όλα τα θέματα αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και αμέσως μετά η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή θα επισκεφθεί επισήμως και το Λίβανο.

Αυτά ανακοίνωσε η ίδια η υπουργός στο περιθώριο ημερίδας του Κινήματος Οικολόγων.

Κλείσιμο
Κληθείσα από δημοσιογράφο να σχολιάσει πληροφορίες για 'αφόρητες πιέσεις' της Τουρκίας σε Αίγυπτο και Λίβανο να ακυρώσουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία για τους υδρογονάνθρακες, η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή δήλωσε ότι αυτές τις πληροφορίες τις είχε το Υπουργείο Εξωτερικών «εδώ και πάρα πολύ καιρό».

«Μπορώ να πω», συνέχισε, «ότι, κατά τους τελευταίους έξι μήνες, η Τουρκία εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση», όμως «με την Αίγυπτο δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα».

«Με την Αίγυπτο, όπως ανέφερε η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή, δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά με τον Λίβανο υπάρχει κάποιο πρόβλημα».

Ερωτηθείσα εάν η Βουλή του Λιβάνου δεν επικυρώνει τη Συμφωνία, εξαιτίας των τουρκικών πιέσεων, η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή δήλωσε πως «το ότι δεν έχει περάσει από τη Βουλή δεν οφείλεται σε αυτές πιέσεις, αλλά μάλλον στο γεγονός ότι το κοινοβούλιο του Λιβάνου, για πάρα πολύ καιρό, δεν πήρε οποιαδήποτε απόφαση και δεν πέρασε οποιοδήποτε νομοθέτημα, όμως υπάρχουν βέβαια και οι πιέσεις της Τουρκίας».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ακυρώνεται οτιδήποτε στην περίπτωση μη έγκρισης της Συμφωνίας από τον Λίβανο, η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Όχι, για εμάς δεν ακυρώνεται οτιδήποτε από τις δικές μας δραστηριότητες αναφορικά με την ΑΟΖ μας και πιστεύω ότι θα είναι εις βάρος του Λιβάνου εάν δεν επικυρώσει αυτήν τη Συμφωνία».

Στην ομιλία της η υπουργός τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματά της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω όλων των κατάλληλων ειρηνικών καναλιών, τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, σημειώνοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες αποκαλύπτουν τα πραγματικά της κίνητρα που δεν είναι η προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου.

Ο τομέας των υδρογονανθράκων, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Μαρκουλλή, αποτελεί μια καινούργια πρόκληση για τη Δημοκρατία της Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος άρχισε ήδη δραστηριότητα εξόρυξης στην ΑΟΖ της.

Οι ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων, είπε, είναι πολύ θετικές και υποσχόμενες.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης