Σκόπια - Μιτσκόσκι: Μιλά για «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε μήνυμα για τη σημερινή εθνική γιορτή στη χώρα του

Σκόπια - Μιτσκόσκι: Μιλά για «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε μήνυμα για τη σημερινή εθνική γιορτή στη χώρα του

Οι Σκοπιανοί γιορτάζουν σήμερα την Ημέρα των Πανσλάβων φωτιστών, των Αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου

arthrou-Mickoski
«Δημοκρατία της Μακεδονίας» αποκάλεσε τη χώρα του ο αρχηγός του VMRO-DPMNE και μελλοντικός πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τους πολίτες, με αφορμή την ημέρα των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου.

«Εκ μέρους μου και εκ μέρους του VMRO-DPMNE, συγχαίρω όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για τη σημερινή εορτή, την Ημέρα των Πανσλάβων φωτιστών, των Αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου» σημείωσε ο Μίτσκοσκι, σε γραπτό μήνυμά του, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματός του.



Στο ίδιο ύφος ο Μιτσκόσκι, έκανε λόγο σε άλλο σημείο για «περήφανους Μακεδόνες», προσθέτοντας πως «εμείς, ως γενιά, οφείλουμε να διαφυλάξουμε το έργο των Κυρίλλου και Μεθοδίου και να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό, το οποίο είναι ζωντανό για περισσότερο από μια χιλιετία, τόσο εδώ στη Μακεδονία όσο και στη μισή σχεδόν Ευρώπη».

Κλείσιμο
Στις 24 Μαΐου εορτάζονται στη Βόρεια Μακεδονία (όπως και σε άλλες σλαβικές χώρες) οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, γνωστοί και ως φωτιστές των Σλάβων. Η σημερινή είναι ημέρα αργίας στη Βόρεια Μακεδονία.

«Υπάρχει μόνο μία Μακεδονία»

Για τη χώρα του επισήμανε ότι «Δεν υπάρχει Αριστερά ή Δεξιά, κυβέρνηση ή αντιπολίτευση, δεν υπάρχει κακό ή καλό έθνος, υπάρχει μόνο μία, η Μακεδονία, με αξιοπρεπείς ανθρώπους που αξίζουν την ευτυχία. Υπάρχει μόνο μία Μακεδονία μας. Με μια ιστορία μπροστά στην οποία υποκλίνόμαστε και ένα μέλλον που πρέπει να δημιουργήσουμε μόνοι μας και για το οποίο είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε θρηνώντας για τις αδικίες που μας έγιναν, ούτε για τις χαμένες ευκαιρίες όσων βρίσκονται μπροστά μας.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μίτσκοσκι είπε σχετικά με τον όρκο της προέδρου και την ΕΕ: «Είναι ενδιαφέρον πώς ένας όρκος του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να στρέψει την προσοχή ολόκληρου του ελληνικού και ευρωπαϊκού κοινού, και η άνευ αρχών μας παραμονή στην αίθουσα αναμονής ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερες από δυόμισι δεκαετίες, με υψηλό αντιτιμο εισόδου, δεν σχολιάζεται, ούτε αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος...».

mickoski_struga_2


Είπε ακόμη ότι «σε αυτή τη συνεχή αναμονή [ενν. για την ΕΕ], χάνεται η αξιοπρέπειά μας. Επίσης χτυπά την αυτοεκτίμησή μας και τον συλλογικό μας αυτοπροσδιορισμό. Αν το λέω αυτό, δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπω αυτό το όνειρο, γιατί και η Μακεδονία είναι Ευρώπη και διεκδικεί το δικαίωμα της ένταξης στην Ένωση.

» Γιατί ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό μέρος του συλλογικού φρουρίου της Ευρώπης ανήκει και στη Μακεδονία, την πατρίδα του Αγ. Κλήμη και Ναούμ, της Αγίας Λυδίας της Μακεδόνας, του Αγίου Έρασμου της Αχρίδας, του Γκόργκι Κρατόφσκι, της Ζλάτα Μεγκλένσκα και πολλών άλλων αγίων. Σε αυτά τα μεγάλα ονόματα στηρίζεται και η Αγία μας Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας, η οποία έχει και θα συνεχίσει να έχει τη στήριξή μου στον αγώνα για συνύπαρξη και αυτοδιάθεση ταυτότητας, σύμφωνα με τις εκκλήσεις του κ. Στεφάνου».


Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός εντοπίστηκε 42χρονος όμηρος της Χαμάς - Τι είχε πει ο γαμπρός του που βρέθηκε προ ημερών στην Αθήνα

«Ο φίλος θέλει Άναβαρ» - «Έκανα κόπια το χάπι»: Οι συνομιλίες που πρόδωσαν τα μέλη της οργάνωσης που διακινούσε αναβολικά


Βίντεο: Τα ντοκουμέντα που οδήγησαν στο ξήλωμα του κυκλώματος των εφοριακών στην Χαλκίδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης