Πολιτισμός και Δημοκρατία: Η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Πολιτισμός και Δημοκρατία: Η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο του Πολιτισμού έδωσαν το παρών στην εκδήλωση του ιδρύματος "Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής" και φώτισαν γνωστές και άγνωστες πλευρές των πολιτικών παρεμβάσεων του Καραμανλή στα θέματα του πολιτισμού

WA2_3307_200
Αφιερωμένη στο σπουδαίο έργο και την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον χώρο του πολιτισμού ήταν η εκδήλωση με θέμα «Πολιτισμός και Δημοκρατία» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Ίδρυμα "Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής" με την παρουσία προσωπικοτήτων του Πολιτισμού και των Γραμμάτων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Καραμανλή και του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη που έκανε εκτενή αναφορά στο όραμα και το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον πολιτισμό.

WA2_3321_200
Κλείσιμο


Διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο του Πολιτισμού όπως ο Διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως, Νικόλαος Σταμπολίδης, η Πρόεδρος της Εθνικής Πινακοθήκης, Όλγα Μεντζαφού, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, ο Ακαδημαϊκός ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, η εκδότρια του οίκου Ίκαρος, Χρυσή Καρύδη και ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου φώτισαν γνωστές και άγνωστες πλευρές των πολιτικών παρεμβάσεων του Καραμανλή στα θέματα του πολιτισμού.

WA2_3360_200
WA2_3271_200


Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προχώρησε σε σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού. Δημιούργησε, ουσιαστικά, τις προϋποθέσεις για να αναπτύξουν η σύγχρονη Ελλάδα και οι άνθρωποι του πολιτισμού και των τεχνών τις δημιουργικές τους δυνατότητες και επιδόσεις πέραν του λαμπρού τους παρελθόντος. Διεκδικώντας τη θέση που τους αξίζει ανάμεσα στα σύγχρονα Έθνη.

Τα φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα κρατικά θέατρα, η ανανέωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, το Τρίτο Πρόγραμμα με τον Μάνο Χατζιδάκι, απετέλεσαν ουσιώδεις πρωτοβουλίες του στον πολιτισμό. Παράλληλα στήριξε έμπρακτα και ισότιμα τις ανθρωπιστικές και τις θετικές επιστήμες, με τη σύσταση του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Ερευνητικού Κέντρου Δημόκριτος.

Ο Καραμανλής κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό για την αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Ακροπόλεως και τη στήριξη των αρχαιολογικών ανασκαφών στον χώρο της Μακεδονίας (Βεργίνα, Δίον, Πέλλα) διαβλέποντας την εθνική τους σπουδαιότητα. Στήριξε ηθικά και υλικά σημαντικούς αρχαιολόγους, όπως ο Μανόλης Ανδρόνικος, ο Δημήτρης Παντερμαλής, ο Γιώργος Μυλωνάς, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υλοποιήσουν ένα τεράστιο αρχαιολογικό πρόγραμμα σε όλη τη χώρα.

WA2_3217_200


Η πολιτική του, όμως, δεν περιορίστηκε στο έμπρακτο ενδιαφέρον για την ελληνική αρχαιότητα, μέσα από τις μεγάλης έκτασης ανασκαφές, τις αναστηλώσεις σπουδαίων αρχιτεκτονικών μνημείων και την ανάπλαση παλαιών αλλά και την οικοδόμηση νέων μουσείων.

Εξίσου σημαντική ήταν η καθιέρωση της νέας ελληνικής γλώσσας, ως επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους, που τερμάτισε την μακρόχρονη αντιπαράθεση για το γλωσσικό.

Και στις δυο του θητείες ο Καραμανλής οραματίστηκε και υλοποίησε μια συνεκτική και ολοκληρωμένη στρατηγική για τον πολιτισμό. Γιατί βαθιά του πεποίθηση ήταν ότι τα έθνη τοποθετούνται στην Ιστορία κυρίως με τις πολιτιστικές τους επιδόσεις.

Με παραστάτες φωτεινές προσωπικότητες του πνευματικού και καλλιτεχνικού μας κόσμου, πέραν των ορίων της παράταξής του, ο Καραμανλής άφησε πίσω του τεράστιο έργο στον πολιτισμό.

WA2_3265_200


Αναφορά έγινε και στις στενές του σχέσεις με τους πιο φωτισμένους ανθρώπους του πολιτισμού της εποχής του : Τρυπάνης, Τσάτσος, Χορν , Χατζιδάκις, Άννα Συνοδινού, Κάρολος Κουν, Οδυσσέας Ελύτης.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρώην Υπουργός και Πρόεδρος του Ιδρύματος Αχιλλέας Καραμανλής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Παναγιώτης Ροϊλός.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος και Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.


Ειδήσεις σήμερα:

Κύκλωμα ναρκωτικών: Με... πλούσια δράση ο «Pablo» και ο Αλβανός αρχηγός

Σελίν Ντιόν: Σπαρακτικό το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για τη ζωή της - «Αν δεν μπορώ να περπατήσω, θα μπουσουλήσω»

Ισπανία: Βασιλιάς Φελίπε και Λετίθια - Νέες αποκαλύψεις για τον... fake γάμο και τις εξωσυζυγικές σχέσεις τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης