Γιάννα Αγγελοπούλου: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν κατόρθωμα της χώρας ολόκληρης

Γιάννα Αγγελοπούλου: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν κατόρθωμα της χώρας ολόκληρης

Στο ερώτημα «τι κερδίσαμε» από τους Ολυμπιακούς Αγώνες η κυρία Αγγελοπούλου απάντησε «υποδομές, περηφάνια, ανανεώσαμε την εικόνα της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο»

gianna-aggelopoulou-ert
Για τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τη συνεισφορά τους στη διεθνή εικόνα της χώρας, αλλά και τα αδιαμφισβήτητα δεδομένα για το κόστος τους μίλησε στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Η συμμετοχή της κοινωνίας

Το «ήμουν και εγώ εκεί» είναι η φράση που άκουσα τις περισσότερες φορές τα τελευταία 3-4 χρόνια με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ανέφερε στην έναρξη της συζήτησης. »Πήγα σε 83 πόλεις: όλοι είχαν μία ιστορία από τους Αγώνες να μου διηγηθούν. Όλοι όσοι συμμετείχαν, όλοι όσοι τους παρακολούθησαν» είπε χαρακτηριστικά.

«Αν η κοινωνία δεν είχε κάνει τους Αγώνες δικούς της δεν θα είχε γίνει τίποτα» τόνισε και προσέθεσε: «Ο κόσμος ήταν με τον σκοπό, η κοινωνία ήταν που εμπνεύστηκε και αποφάσισε να κάνει τα πάντα. Δεν μιλάμε μόνο για εργαζόμενους, εθελοντές, σώματα ασφαλείας. Η Αθήνα είχε γίνει εργοτάξιο, έγιναν 37 δοκιμαστικές εκδηλώσεις, εκατομμύρια ξεβολεύτηκαν» προσέθεσε.

Η κυρία Αγγελοπούλου ανακάλεσε στη μνήμη της στιγμές από την προετοιμασία. «Θυμάμαι τα χιλιάδες πρόσωπα που μου έλεγαν, τι έγινε Γιάννα, θα προλάβουμε; Θυμάμαι τις δικές μας αγωνίες, που ήμασταν μέσα στην υπόθεση. Αλλά τα καταφέραμε! Για αυτό όταν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ρογκ είπε το Έλληνες τα καταφέρατε ψήλωσε ολόκληρη η χώρα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν κατόρθωμα της χώρας ολόκληρης».

Τα οφέλη και το «παράδειγμα» των Αγώνων

Κλείσιμο
Στο ερώτημα «τι κερδίσαμε» η κυρία Αγγελοπούλου απάντησε αρχικά με τρεις λέξεις: υποδομές, περηφάνια, ανανεώσαμε την εικόνα της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο και αναφέρθηκε αναλυτικά στην υλική και άυλη κληρονομιά των Αγώνων. Το κίνημα του εθελοντισμού, την εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, έναν οδηγό καλής λειτουργίας και διαχείρισης κρίσεων και μεγάλες υποδομές. «Έγιναν έργα που άλλαξαν τη ζωή όλων μας. Έγιναν υποδομές που δεν θα γίνονταν σε 60 χρόνια» ανέφερε και αναρωτήθηκε αν και πότε θα γίνονταν η Αττική Οδός, ο Προαστιακός, το Παραλιακό Μέτωπο και άλλα μεγάλα έργα χωρίς την ευκαιρία και την πίεση βεβαίως των Αγώνων.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d0rrnpfae9c1)

«Η Ελλάδα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μπήκε ξανά στον χάρτη» σημείωσε. »Αυτή η χώρα τα έκανε όλα τέλεια. Κερδίσαμε διεθνές κύρος. Κερδίσαμε μεγάλη εθνική αυτοπεποίθηση, που δεν χάνεται ποτέ. Κερδίσαμε ολυμπιακές υποδομές. Καταπληκτικές δημόσιες υποδομές. Χιλιάδες άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν. Με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς. Όλα αυτά είναι εδώ» τόνισε και επισήμανε ότι ακόμη δεν είναι αργά να πιάσουμε ξανά το νήμα, να αξιοποιήσουμε την κληρονομιά των Αγώνων.

Η κυρία Αγγελοπούλου επισήμανε ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Αγώνων με ιδιαίτερη σημασία για την πατρίδα μας: «Για πρώτη φορά η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία πέρασε από 5 ηπείρους. Με την φλόγα ταξίδευε η Ελλάδα, ταξίδευε ο Ελληνισμός παντού».

Τα αδιαμφισβήτητα οικονομικά δεδομένα

Η οργανωτική επιτροπή ήταν υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό των Αγώνων που ήταν 2.098.400.000 και προερχόταν από έσοδα από τα εισιτήρια, τις χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα, συμμετοχή της ΔΟΕ κοκ. Το Δημόσιο είχε συμμετοχή μόλις 7% στον προϋπολογισμό της Επιτροπής Οι Ολυμπιακές προσαρμογές για τους Αγώνες έγιναν και οι Αγώνες ολοκληρώθηκαν αφήνοντας πλεόνασμα 130 εκ. Ευρώ που επιστράφηκε στο Κράτος.

«Οργανώσαμε τους Αγώνες, δώσαμε πίσω υπόλοιπο και ήμασταν και φτηνοί. Και ακούσαμε συγγνώμη Αθήνα Ελλάδα ήσασταν καταπληκτικοί» υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη μελέτη της Οξφόρδης με αφορμή τους Αγώνες του Λονδίνου που κόστισαν 16 δις, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο συνολικό κόστος (με τα ολυμπιακά έργα και τις υποδομές) ήταν μόλις 6,5 δις. Δηλαδή, «ήμασταν οι δεύτεροι φθηνότεροι αγώνες μετά το Λος Άντζελες το 1932 και οι καλύτεροι που είχαν γίνει ποτέ».
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d0rs84o9er4x)
 

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δόθηκαν από το ελληνικό δημόσιο για την περίοδο 2000-2010 6,5 δις για έργα αναγκαίων υποδομών -στάδια, δρόμοι, νοσοκομεία κλπ- , ποσό που αντιστοιχεί με το 1% των δημοσίων δαπανών των αντίστοιχων ετών.

Τη χρονιά των Αγώνων είχαμε 2,5% αύξηση του ΑΕΠ, από αυξημένα έσοδα -τουρισμό, ΦΠΑ κτλ. Και αν η υλική και άυλη κληρονομιά των Αγώνων δεν έμενε αναξιοποίητη, θα είχαμε 0,2% επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ κάθε χρόνο έκτοτε.

“Το ότι οι Αγώνες χρεοκόπησαν την Ελλάδα είναι ένας μύθος που εφευρέθηκε από εκείνους που μισούν τα κατορθώματα των Ελλήνων” τόνισε η κυρία Αγγελοπούλου. “Όσοι αρέσκονται στην άδικη κριτική να μάθουν αριθμητική δημοτικού, να διαβάσουν τα στοιχεία, τι πήραμε, τι θα παίρναμε αν αξιοποιούσαμε την υλική και άυλη κληρονομιά και να πούμε τώρα όλοι να τα επαναφέρουμε τα έργα που εγκαταλείφθηκαν στη ζωή” προσέθεσε.

“Είναι η παρακαταθήκη σας;” ρωτήθηκε η κυρία Αγγελοπούλου από τον Γιώργο Κουβαρά.

“Ότι κάνει ο καθένας στη ζωή του μετράει. Όταν κάνεις κάτι για την πατρίδα σου, όταν δίνες την καρδιά και την ψυχή σου γίνονται όλα.

“Υπάρχει άλλη μεγάλη αποστολή για τη Γιάννα” ρώτησε ο Γιώργος Κουβαράς.

“Έχω διεκδικήσει να εκλεγώ στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και ο κόσμος με επέλεξε, έχω εκλεγεί δύο φορές βουλευτής στην Α’ Αθηνών. Από τότε δεν έχω διεκδικήσει ποτέ τίποτα. Πάντα ερχόταν σε εμένα το Κράτος και μου ζητούσε πράγματα. Πρώτα να διεκδικήσω τους Αγώνες, το καταφέραμε. Με φώναξαν το 2000 να αναλάβω την ολοκλήρωση της προετοιμασίας καθώς είχαν χαθεί 3 χρόνια, το καταφέραμε και πήραμε τα εύσημα όλου του κόσμου. Πριν τρία χρόνια μου ζητήθηκε να αναλάβω τιμητικά την προεδρία της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Γυρίσαμε όλη την Ελλάδα, έγιναν πάνω από 750 δράσεις και χωρίς να επιβαρύνουμε το κράτος. Όσα μαζέψαμε τα δώσαμε πίσω στην κοινωνία: ΜΕΘ, αυτοκίνητα στρατού, κοινωνικές δράσεις κα. Αν με ρωτάτε λοιπόν αν διεκδικώ κάτι, σας απαντώ όχι, δεν διεκδικώ τίποτα. Αν με ρωτάτε αν θα δεχόμουν να βοηθήσω την πατρίδα μου, αν μου ζητηθεί ξανά, φυσικά ναι. Με όλη μου την καρδιά και με όλη μου την δύναμη.



Ειδήσεις σήμερα:

Πετράκος και Παπαθωμά αμφισβητούν την αφρικανική σκόνη: «Κάθε μέρα προσπαθούν να σε σκοτώσουν με χημικά»

Γιατί το Minerva Red έκανε πορτοκαλί τον ουρανό της χώρας - «Πάρτι» στο Twitter

Ο καβγάς του Άλεκ Μπάλντουιν με τη γυναίκα συνεχίστηκε και έξω από την καφετέρια - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης