Γιατί το Minerva Red έκανε πορτοκαλί τον ουρανό της χώρας - «Πάρτι» στο Twitter

Γιατί το Minerva Red έκανε πορτοκαλί τον ουρανό της χώρας - «Πάρτι» στο Twitter

Στο οπτικό αποτέλεσμα που επέφερε ο συνδυασμός των ακτίνων του ηλίου καθώς διαπερνούσαν το νέφος της αφρικανικής σκόνης οφείλεται το πορτοκαλί χρώμα σύμφωνα με τον Λαγουβάρδο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

monastiraki-skoni
Από σήμερα 24 Απριλίου, μεταξύ πρωίας και μεσημβρίας προβλέπεται ότι θα επανέλθει σταδιακά η συνήθης και γνώριμη γαλανή απόχρωση του ουρανού στη Νότια Ελλάδα και την Αττική.

Το περιβόητο και αλλόκοτο «Minerva Red» («το Ερυθρό της Αθηνάς»), δηλαδή το αχανές νέφος αφρικανικής σκόνης, το οποίο δημιούργησε για αρκετές ώρες το απόγευμα της Τρίτης την αίσθηση ότι η χώρα μετακόμισε στον πορτοκαλί πλανήτη Άρη, εγκαταλείπει το μετεωρολογικό στερέωμα της Ελλάδας.

Αποπνικτική ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη στην Αθήνα (3)


Κλείσιμο
Αποπνικτική ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη στην Αθήνα (7)

Αποπνικτική ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη στην Αθήνα (2)


Μαζί με το «Minerva Red» αναμένεται να εξαλειφθούν και οι επιβαρυντικοί παράγοντες για τη δημόσια υγεία, καθώς λόγω της σκόνης σημειώθηκε αύξηση στα κρούσματα αναπνευστικών προβλημάτων σε τμήμα του πληθυσμού με ανάλογη ευαισθησία. Γενικότερα, ωστόσο, το «Minerva Red» συνοδεύτηκε από τη διάχυτη αίσθηση ότι η ατμόσφαιρα είναι πνιγηρή και εν πάση περιπτώσει δυσάρεστη, σαν να υπήρξε μείωση του οξυγόνου.

skoni-ath
afrikaniki-skonii__1_
afrikaniki-skonii__4_
afrikaniki-skonii__3_
afrikaniki-skonii__2_


Όπως και να 'χει πάντως, το νέφος της αφρικανικής σκόνης αποσύρεται, σήμερα Τετάρτη. Σε αυτή την πρόγνωση φαίνεται πως καταλήγουν ομοφώνως οι επιφανέστεροι των Ελλήνων μετεωρολόγων. Ενδεικτικά, ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, έγραψε στο «X» ότι «σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά της υπηρεσίας @CopernicusEMS, από την Τετάρτη το πρωί και κυρίως μεσημέρι και μετά, θα υποχωρήσουν σημαντικά οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης από την χώρα μας. Για τις επόμενες ημέρες και μέχρι το Σάββατο θα επικρατήσουν Δ-ΒΔ άνεμοι, οπότε και η σκόνη δεν θα μπορέσει να μας 'επισκεφτεί'».



Την ονομασία «Minerva Red» φέρεται να επινόησε ο διευθυντής Ερευνών και επιστημονικός υπεύθυνος του www.meteo.gr, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος. Ο οποίος και αστειεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζοντας μια πανοραμική εικόνα του αττικού λεκανοπεδίου, μια φωτογραφία που έμοιαζε τραβηγμένη με πορτοκαλί φίλτρο στο φακό ως εξής: «Η αποικία μας στον Άρη. Πανόραμα από τo Mars Rover. Και το όνομα του φαινομένου: 'Minerva Red', σε αντιστοιχία με το 'Minoan Red' του Μαρτίου 2018 στην Κρήτη».

Η αποικία μας στον 'Aρη.. πανόραμα από τo Mars Rover Και το όνομα του φαινομένου: Minerva Red σε αντιστοιχία με το Minoan Red του Μαρτίου 2018 στη Κρήτη

Posted by Lagouvardos Kostas on Tuesday, April 23, 2024


Ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε ότι, το γεγονός ότι η μισή Ελλάδα περίπου έμοιαζε για αρκετές ώρες σαν να είχε πνιγεί σε χυμό σαγκουίνι, οφείλεται στο οπτικό αποτέλεσμα που επέφερε ο συνδυασμός των ακτίνων του ηλίου καθώς διαπερνούσαν το νέφος της αφρικανικής σκόνης, το οποίο συντίθεται από ερυθρωπούς κόκκους. Συνεπώς, όσο πιο έντονο είναι το πορτοκαλί, τόσο μεγαλύτερη είναι και η συγκέντρωση, ή η πυκνότητα, της αφρικανικής σκόνης.

nayplio12
Αφρικανική σκόνη στο Ναύπλιο


Ο ίδιος επιστήμων παρέθεσε επίσης αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία μέσω αναρτήσεών του στο Facebook, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Αφρικανική σκόνη, θυελλώδεις νοτιάδες και υψηλές θερμοκρασίες - Συνεχίζεται την Τρίτη 23 Απριλίου η μεταφορά σκόνης από την Αφρική, σε συνδυασμό με θυελλώδεις νότιους ανέμους και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σημειώνουμε παρακάτω 4 ενδιαφέροντα στοιχεία: 1) Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ήταν πολύ υψηλές στην Κρήτη τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 22/04. Ο σταθμός ποιότητας αέρα που λειτουργεί από το Meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, το απόγευμα της Δευτέρας κατέγραψε συγκεντρώσεις που προσέγγισαν τα 300 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο. Το πρωί της Τρίτης 23/04 οι επιφανειακές συγκεντρώσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά, αλλά αναμένεται νέα άνοδος μέσα στην ημέρα.

athina-afrikaniki3
athina-afrikaniki2
athina-afrikaniki4
athina-afrikaniki5


» 2) Οι νότιοι καταβατικοί άνεμοι ξεπέρασαν σε ριπές τα 70 km/h σε πολλούς σταθμούς και των 4 Περιφερειακών Ενοτήτων του νησιού, φθάνοντας τα 121 km/h στη Φινοκαλιά Λασιθίου. 3) Λόγω των πολύ ισχυρών καταβατικών ανέμων, πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται στην Κρήτη, ξεπερνώντας τους 31 βαθμούς σε περιοχές των Χανίων και Ρεθύμνου».

noa_temp_tmax_daily_max_230424
Εικόνα 2. Μέγιστες θερμοκρασίες στην Ελλάδα στις 23 Απριλίου 2024 από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Ε.Α.Α.
dust_aqua_april_2024_gr_meteo
Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα από τον δορυφόρο AQUA της NASA το πρωί της Τρίτης 23 Απριλίου 2024 αποτυπώνει το έντονο κύμα Αφρικανικής σκόνης που έλαβε χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.


Σε δεύτερη ανάρτησή του στο fb, ο Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος αποτύπωσε την κατάσταση στην κορύφωση της κλιμάκωσής της, το απόγευμα της Τρίτης: «Μετά τη μικρή υποχώρηση της αφρικανικής σκόνης στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας τις πρωϊνές ώρες της Τρίτης, από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης έχουμε το κύριο κύμα του επεισοδίου μεταφοράς σκόνης. Στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, καταγράφηκαν τιμές που ξεπερνούν τα 600 μικρογραμμάρια σκόνης/κυβικό μέτρο! (Και ανεβαίνει δυστυχώς)».

Σκόνη...Μέρος ΙΙ Μετά τη μικρή υποχώρηση της αφρικανικής σκόνης στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας τις πρωϊνές ώρες...

Posted by Lagouvardos Kostas on Tuesday, April 23, 2024


Κατά τα λοιπά και ως προς τις αντιδράσεις απέναντι στο φαινόμενο, είναι χαρακτηριστικό ότι το hashtag #σκόνη ήταν από τα κορυφαία στο «X». Σχόλια χρηστών του τύπου «τι ώρα περνάει το τελευταίο καραβάνι για Γλυφάδα;», «Dune III», «Η Ελλάδα είναι πάντα στη σωστή πλευρά της Αφρικής» κ.λπ., μαζί με στιγμιότυπα τυπικά της ερήμου, με καμήλες -αλλά σε ελληνική εκδοχή, να διασχίζουν νωχελικά τους αμμολόφους της λεωφόρου Κηφισίας, αποτύπωσαν την εύθυμη πτυχή του φαινομένου. Ευλόγως, αν ληφθεί υπόψιν ότι ακόμη και έγκριτοι επιστήμονες και δη μετεωρολόγοι έδειχναν να απολαμβάνουν το «Minerva Red», ακόμη και να διασκεδάζουν παρατηρώντας την εξέλιξή του. Αν και οι πραγματικά ευνοημένοι από το πορτοκαλί χώμα είναι οι ιδιοκτήτες πλυντηρίων αυτοκινήτων.

Ασφαλώς, όμως, ενώ ένας Καλαματιανός έσπευσε να προσαρμοστεί ενδυματικά στα νέα δεδομένα φορώντας κελεμπία και ενώ η πλειονότης του κοινού ατένιζε τον ουρανό με ανάμικτα συναισθήματα, με έναν συνδυασμό περιέργειας και ανησυχίας, με διερωτήσεις εσχατολογικού τύπου («μήπως το πορτοκαλί είναι τελικά το χρώμα της Αποκάλυψης;» «Μήπως έρχεται το τέλος του κόσμου;» κ.λπ), κάποιοι άλλοι, διέκριναν ακόμη μία συνωμοσία. Υπενθυμίζοντας στα αντιστοίχως ευεπίφορα ώτα εκεί έξω ότι, έχουσιν γνώσιν οι φύλακες- και δεν τους ξεγελά ούτε ο πορτοκαλής ουρανός.









Γρηγόρης Πετράκος στο Facebook: «Είναι φοβερό, άνθρωποι που ζουν 50, 60, 70 χρόνια στην Αθήνα και δεν έχουν δει ποτέ τους τέτοιο ουρανό, να πείθονται ότι αυτό που βλέπουν συμβαίνει επειδή φύσηξε. Λες και δεν είχε ξαναφυσήξει... Να μου πεις, εδώ πίστεψαν πως μια νυχτερίδα δάγκωσε έναν Κινέζο κι έπρεπε να κλειστούμε στα καταφύγια 3 χρόνια για έναν θανατηφόρο ιό που για να δεις αν τον έχεις πρέπει να κάνεις τεστ...»

Είναι φοβερό, άνθρωποι που ζουν 50, 60, 70 χρόνια στην Αθήνα και δεν έχουν δει ποτέ τους τέτοιο ουρανό, να πείθονται ότι...

Posted by Grigoris Petrakos on Tuesday, April 23, 2024



Στο ίδιο κλίμα με τον Γρηγόρη Πετράκο κινείται και η ηθοποιός και πρώην σύζυγός του Θεοφανία Παπαθωμά, η οποία αναφέρει ότι «κάθε μέρα προσπαθούν να σε σκοτώσουν με χημικά», υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι αφρικανική σκόνη» αυτό που υπάρχει στον ουρανό. 


436953977_1425072764779126_3136741527683749986_n





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης