Κουτσούμπας: Φτάνει πια με την εγκληματική πολιτική ΕΕ-κυβερνήσεων, εδώ και τώρα μέτρα για την αντιπυρική προστασία

Κουτσούμπας: Φτάνει πια με την εγκληματική πολιτική ΕΕ-κυβερνήσεων, εδώ και τώρα μέτρα για την αντιπυρική προστασία

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο σημερινό νέο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν σημειώνοντας ότι «αποτελεί κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό

koytsoumpas
Την ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με θέμα «Μέτρα της κυβέρνησης για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο» παρουσίασε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε εκδήλωση στη Βουλή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν βουλευτές του ΚΚΕ, απόστρατοι του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, επιστήμονες, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αποτυπώνοντας το ευρύτερο ενδιαφέρον που υπάρχει για τη σημαντική αυτή παρέμβαση του ΚΚΕ.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο σημερινό νέο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν σημειώνοντας ότι «αποτελεί κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Το αντίθετο, επιβάλλει επαγρύπνηση από τον λαό μας ιδιαίτερα μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της ΝΔ, που ρίχνουν "λάδι στη φωτιά" του πολέμου. Η απάντηση του λαού πρέπει να είναι άμεση και μαζική! Με συμμετοχή στη Μέρα Πανελλαδικής Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης την Κυριακή 21 του Απρίλη για να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές, να επιστρέψει η φρεγάτα "Ύδρα" από την Ερυθρά Θάλασσα».

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «επιλέγουμε να βάλουμε στην προεκλογική ατζέντα όλα τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας και για έναν επιπλέον λόγο, γιατί πίσω από όλα τα μεγάλα προβλήματα του λαού, την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, πίσω από τους πλειστηριασμούς των λαϊκών κατοικιών, πίσω από την έλλειψη πραγματικής πολιτικής προστασίας, βρίσκεται η ΕΕ και οι πολιτικές της κατευθύνσεις, τις οποίες υλοποιεί μέχρι κεραίας σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ».

Κλείσιμο
Είπε ότι το ΚΚΕ «θέτει συνολικά το ζήτημα της αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων της πολιτικής προστασίας, και σημείωσε ότι «όταν μιλάμε για "πολιτική προστασία" παίρνουμε υπόψη μας ότι με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων, αλλά και της ίδιας της ΕΕ, ως μηχανισμός, είναι ενταγμένος στις συμφωνίες των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και των κατασταλτικών μηχανισμών τους, στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ένα ερωτηματικό πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας σε συνθήκες κλιμάκωσης της εμπλοκής της Ελλάδας με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ στους δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στον πόλεμο στην Ουκρανία στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή στηρίζοντας το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ».

Ειδήσεις σήμερα:

Μελέτη στην Πρώτη Λέξη: Η απόφαση για την Ευρωβουλή, η Νέα Δημοκρατία και οι followers που έχασε - «Είμαι αυτή που ήμουν»

Η κατάρα της Θεσσαλονίκης: Οι προσφυγές εκτροχίασαν όλα τα έργα

Αυτές είναι οι 198 απάτητες παραλίες της χώρας που απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες

Όπως τόνισε στη συνέχεια «το σίγουρο, πάντως, είναι πως οι σχεδιασμοί αυτοί είναι αντίθετοι με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες προστασίας από φυσικά φαινόμενα, από την αντιπυρική προστασία των Δασών», ενώ χαρακτήρισε «επικίνδυνο» το κριτήριο «κόστος-όφελος» που εφαρμόζει η Κομισιόν και στην αντιπυρική και γενικότερα στην πολιτική προστασία.

«Προειδοποιούμε και δηλώνουμε: Φτάνει πια! Προειδοποιούμε, γιατί για άλλη μια χρονιά οι παράγοντες που οδηγούν σε τεράστιες καταστροφές είναι εδώ, μπροστά μας» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε ότι «ήδη το έδαφος προετοιμάζεται με τα γνωστά επιχειρήματα- δικαιολογίες που αναμασά τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ότι "φταίει η κλιματική κρίση", οι αναμενόμενοι καύσωνες, οι ακραίες και πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες», σημειώνοντας ότι «δεν υποτιμούμε καθόλου τις κλιματολογικές αλλαγές, όμως αυτές δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για να δικαιολογήσουν την καταστροφή, αλλά μόνο λόγος για να την προλάβουμε».

Είπε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι:

- Η δήλωση ενδιαφέροντος για παραγγελία νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών που αν και εφόσον ξεκινήσει η παραγωγή τους, το πρώτο θα έρθει το 2027 το νωρίτερο, αφού, ακόμη δεν είναι εξασφαλισμένη, ούτε καν η γραμμή παραγωγής τους από την καναδική εταιρεία.

- Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του απαράδεκτου κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων, εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, με την οποία για άλλη μια φορά προσπαθεί να "βγάλει από πάνω της" την πολιτική ευθύνη για πιθανές νέες καταστροφές και να τη φορτώσει στα λαϊκά νοικοκυριά!

- Η συνέχιση της ανάθεσης στο αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ εδαφοτεχνικών έργων καθαρισμού, με απευθείας αναθέσεις. Έργα, που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι και εκατομμύρια ευρώ, κόστος τετραπλάσιο μέχρι και οχταπλάσιο, απ' ότι αν τα ίδια έργα εκτελούνταν με αυτεπιστασία από μια διαφορετικά οργανωμένη δασική υπηρεσία.

Είπε ότι η αντίληψη της ΝΔ για την αντιπυρική προστασία «είναι η γνωστή λογική "κόστους-οφέλους" η οποία μετατρέπει την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών για λόγους κόστους, από πολιτικό και επιστημονικό ζήτημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας από κάθε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων και των δασικών πυρκαγιών, σε επιχειρησιακό πρόβλημα, που "μετατρέπεται" σε τέτοιο, απ' τη στιγμή που ξεσπάσει η δασική πυρκαγιά. Αν δηλαδή η αποζημίωση των καμένων είναι φθηνότερη για το κράτος από την ολοκληρωμένη πρόληψη και τα μέτρα για την πυροπροστασία, λένε στο λαό: να καείς, να καταστραφείς!».

Τόνισε ότι «ο αντιπυρικός σχεδιασμός και ιδιαιτέρα η οργάνωση των επίγειων δυνάμεων, είναι απαράδεκτα ελλιπής», ενώ «τραγικές είναι, επίσης, και οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στις αρμόδιες υπηρεσίες» και η χρηματοδότηση «χαμηλότερη από τις ανάγκες».

«Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με την βαρβαρότητα αυτή. Υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσει και η εκμετάλλευση της γης, των δασών. Αυτή τη δυνατότητα υλοποίησης φωτίζουν οι προτάσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ. Για το ΚΚΕ, τα δάση είναι κοινωνική λαϊκή περιουσία και ιδιοκτησία και όχι εμπορεύματα για την ενίσχυση των κάθε φορά επενδυτικών επιδιώξεων κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Η προστασία των δασών, της λαϊκής περιουσίας, των κατοικιών, κλπ από τις δασικές πυρκαγιές και από κάθε άλλο κίνδυνο, ή θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών ή τα δάση θα θυσιαστούν στο βωμό των εκμεταλλευτικών επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων, που υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Σ' αυτό το πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών είναι αναγκαία και επιστημονικά απαραίτητη, η ενιαία σύγχρονη αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Καταθέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο λαϊκής αγωνιστικής διεκδίκησης, σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι «η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών, ο πλήρης ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός, ο σχεδιασμός χρήσης της γης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος, μπορεί να υλοποιηθούν, μόνο στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, που ο λαός θα έχει την εξουσία στα δικά του χέρια, που θα αξιοποιεί την επιστήμη και την τεχνική».

«Το ΚΚΕ καταθέτει, όποια δύναμη μάς δίνει ο λαός, στον αγώνα για ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, για διαχείριση και προστασία των δασών προς όφελος των συμφερόντων του λαού και της νεολαίας» είπε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε σημειώνοντας: «Είναι ένας ακόμα λόγος, για να σταθμίσει καλά ο καθένας και η καθεμιά, την επιλογή του μπροστά στην κάλπη των Ευρωεκλογών. Να σκεφτεί σε ποιους πρέπει να δώσει περισσότερη δύναμη, αξιοποιώντας και την πείρα του από τις μεγάλες καταστροφές που ζούμε δυστυχώς κάθε χρόνο. Να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ για να δοθεί δύναμη κι ελπίδα στο λαό μας και στους υπόλοιπους λαούς σε όλη την Ευρώπη δίνοντας αποφασιστική απάντηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση της βαρβαρότητας, των πολέμων, των μονοπωλίων και φυσικά της καταστροφής του περιβάλλοντος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης