Πρόταση δυσπιστίας: Ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών - Δείτε live

Πρόταση δυσπιστίας: Ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών - Δείτε live

Στο βήμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, Μίλησαν Αλέξης Χαρίτσης, Βασίλης Στίγκας και Δημήτρης Νατσιός - Περί τις 22:00 η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη - Τι θα πει ο πρωθυπουργός

vouli_new
Στην τελική ευθεία και σε κλίμα ακραίας πόλωσης και τοξικότητας εισέρχεται η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με την πλειοψηφία να κατηγορεί την αντιπολίτευση για χυδαία εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών και τα αντιπολιτευτικά κόμματα να καταγγέλλουν συγκάλυψη ευθυνών και αιματοβαμμένα χέρια.


Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή 


Λίγο πριν τις 17:00 ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με τον Δημήτρη Νατσιό, πρόεδρο της Νίκης, να ανεβαίνει στο βήμα πρώτο. Ακολούθησε ο Βασίλης Στίγκας των Σπαρτιατών και εν συνεχεία ο Αλέξης Χαρίτσης. 

Στίγκας: Επειδή υπάρχουν νεκροί που πρέπει να δικαιωθούν συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής

Έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών", Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, ενώ τόνισε ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε "ναι"».

«Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι τα τρία κόμματα που έσυραν την Ελλάδα στη δίνη των μνημονίων, του υπέρογκου χρέους και της απόλυτης καταστροφής. Η συμφορά των Τεμπών ήρθε, λοιπόν, να χαράξει μια βαθιά τομή στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι. Τα παραμύθια των κακών λύκων έφθασαν να είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον δεν πείθουν κανέναν».

6167304



Ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" αφού τόνισε ότι το κόμμα του «αποδοκιμάζει και καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αναφέροντας: «Θεωρούμε απαράδεκτη και ύβρη προς τους Έλληνες ψηφοφόρους τη θεωρία του κ.Ανδρουλάκη και όσων τον ακολουθούν περί ύπαρξης "δημοκρατικού τόξου". Τολμάτε να χωρίζετε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε κατηγορίες, ανάλογα το κόμμα που ψηφίζουν; Ντροπή σας. Όλοι είναι ίσοι. Μην ονειρεύεστε επαναφορά διακρίσεων και διαχωριστικών γραμμών. Ο υπό αναχώρηση μετά τις ευρωεκλογές αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πώς μετράει τη δημοκρατία; Δηλαδή, μας λέει πως αυτός είναι δημοκράτης και εμείς οι υπόλοιποι δεν είμαστε. Πως πρέπει να συνεννοηθούμε και να συνταχθούμε με ένα κόμμα όπου το θράσος περισσεύει. Και τόλμησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατέθεσαν και υπόμνημα οι δημοκράτες κατά των "Σπαρτιατών", για να μην πάρουμε την κρατική χρηματοδότηση. Αγνοεί τους 250.000 πολίτες που μας ψήφισαν. Οι τυμβωρύχοι και οι πολιτικοί απατεώνες που καταλήστεψαν την Ελλάδα και βίασαν τον ελληνικό λαό έγιναν τώρα και δικαστές. Τώρα θυμήθηκαν ότι δεν είναι καλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρέπει να κατατεθεί μομφή εναντίον της, Δεν έχουν ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την τραγωδία; Με αυτή την αθλιότητα του σιδηροδρομικού δικτύου;». Και προσέθεσε όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ ο κ.Στίγκας: «Πριν από ένα μήνα γιατί συντάχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε το νομοσχέδιο των ομοφυλόφυλων, ενώ θα μπορούσαν μαζί να διεμβολίσουν τη ΝΔ και να μην αφήσουν να περάσει ο νόμος έκτρωμα, που προσβάλλει τη χώρα μας>.

Επίσης, ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Εμείς, ως κόμμα, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, δίνουμε μάχη για ισονομία και ισοπολιτεία. Ένα κορυφαίο ζήτημα για εμάς είναι και παραμένει η μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη. Οι οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους δεν μπορούν ακόμη να συνέλθουν. Και δεν θα συνέλθουν ποτέ. Η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη αποδοθεί».

Χαρίτσης: Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης

Να παραιτηθεί από την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ο Γιώργος Φλωρίδης ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς για την χθεσινή τοποθέτησή του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κύριε Φλωρίδη. Υπήρξε έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κας Αδειλίνη, προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας για να ερευνηθεί κάθε ερώτημα – καταγγελία των συγγενών των θυμάτων συμπεριλαμβανομένου αυτού που αφορά την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος και την πιθανή απώλεια αποδεικτικών στοιχείων, ναι ή όχι;

Έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για το μπάζωμα, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής στην Εξεταστική, ακριβώς λόγω της ποινικής δίωξης, ναι ή όχι; Ποιος είναι, λοιπόν, για τα μπάζα, κύριε Φλωρίδη;».

6167311



Και συνέχισε ο κ. Χαρίτσης λέγοντας: «Ως Υπουργός Δικαιοσύνης παρεμβαίνετε σε εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση για την οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και λέτε ότι είναι για τα μπάζα όποιος μιλάει για μπάζωμα. Η συμπεριφορά σας είναι ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική. Και μετά από αυτό οφείλατε να παραιτηθείτε άμεσα». Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, επιτέθηκε στον Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι ο κ. Καραμανλής είπε πως δεν κρύβεται πίσω από τη βουλευτική ασυλία. «Μα ποιος μίλησε για βουλευτική ασυλία; Θα παίζουμε με τις λέξεις; Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών πρόκειται. Και αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Ότι δεν έχετε καμία πρόθεση να συσταθεί προανακριτική. Γι’ αυτό και σπεύσατε να συμφωνήσετε σε μια Εξεταστική παρωδία. Γιατί αυτό σας βόλευε. Για να καταλήξετε στο βολικό συμπέρασμα ότι φταίει ο σταθμάρχης και οι νεκροί μηχανοδηγοί», συμπλήρωσε ο κ. Χαρίτσης.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς απεύθυνε ένα κάλεσμα προς τον προοδευτικό χώρο χαρακτηρίζοντας τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ως φοβικές. «Καλούμε την κοινωνία σε διαρκή αγώνα. Να πάρει την υπόθεση στα χέρια της. Καλούμε τις ζωντανές δυνάμεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης να απεγκλωβιστούν από την αδιέξοδη και φοβική πολιτική των ηγεσιών τους. Να δημιουργήσουμε το αντίπαλο δέος στην πολιτική της Δεξιάς». Με αιχμή αναφέρθηκε και στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας ότι: «Δεν μας ενδιαφέρουν και δεν εμπλεκόμαστε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Δεν θεωρούμε την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία μια ανούσια “κοκορομαχία”. Δεν συμμετέχουμε στον εκφυλισμό των απολίτικων ρητορικών εξάρσεων, όπως αυτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που στην ουσία το μόνο που προσφέρουν είναι ένα τελευταίο καταφύγιο, καταφύγιο αποπροσανατολισμού στην κυβέρνηση».

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης πρότεινε έναν σύγχρονο ενιαίο δημόσιο μεταφορικό φορέα στον σιδηρόδρομο. «Να αντιστραφεί η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της αποθέωσης της αγοράς. Ενιαίος δημόσιος μεταφορικός φορέας τώρα. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την ασφάλεια των μεταφορών, αλλά και για ένα αναπτυξιακό κράτος που χρησιμοποιεί στρατηγικά τις υποδομές τους για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Καλούμε τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν αυτό το δίκαιο αίτημα. Καλούμε τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους και την ελληνική κοινωνία να διαμορφώσουμε μέτωπο για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε.

Η διαδικασία

Σημειώνεται ωστόσο πως ο κύκλος αρχηγών είχε προγραμματιστεί να ανοίξει με την ομιλία της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και ακολουθώντας την σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων να κλείσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Ωστόσο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσε κώλυμα για να μιλήσει πριν τις 6 το απόγευμα.

Τελικά, οι αρχηγοί της Νίκης, Σπαρτιατών και Νέας Αριστεράς, δέχθηκαν να ξεκινήσει η διαδικασία με τις δικές τους τοποθετήσεις και να ακολουθήσει η ομιλία της κυρίας Κωνσταντοπούλου παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περισσότερους βουλευτές.

Ωστόσο στις 18:00 η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν ανέβηκε στι βήμα στις 18:00 με αποτέλεσμα το προεδρείο να προχωρήσει σε διακοπή. Τελικώς η διαδικασία ξεκίνησε στις 18:20.

Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς και λόγω της καθυστέρησης δύο ωρών ο κύκλος των τοποθετήσεων θα κλείσει περί τις 22:00 με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την οποία θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Αποφασισμένος να δώσει απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης και για όλα τα ζητήματα που έχουν ανοίξει με φόντο την τραγωδία των Τεμπών εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί τελευταίος σήμερα το βράδυ στη Βουλή, λίγο πριν την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας 

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει για την υπόθεση των Τεμπών αλλά και σε όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση περί συγκάλυψης, μπαζώματος, μονταρίσματος ή διακίνησης παράνομων καυσίμων. 

Ο πρωθυπουργός θα επιτεθεί τόσο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη όσο και στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη για συμπόρευση προς την τοξικότητα, για υπόγειες  συμμαχίες, τυμβωρυχία και εργαλειοποίηση ενός τραγικού γεγονότος προκειμένου να δραπετεύσουν από πολιτικά αδιέξοδα και να καλλιεργήσουν συνθήκες  θεσμικής εκτροπής ενόψει των ευρωεκλογών.  Υπενθυμίζεται ότι ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη ως “εντολοδόχο συμφερόντων” ενώ έβαλλε κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι όρισε ως εισηγητή στη συζήτηση τον καταδικασμένο με 13-0 στο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες Νίκο Παππά. 

Από την άλλη πλευρά ο κ. Ανδρουλάκης, με πρωτοβουλία του οποίου κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας, θα επιμείνει στις καταγγελίες περί συγκάλυψης των ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών ενώ θα επιχειρήσει να αποκρούσει τις επιθέσεις του Μαξίμου που τον αποκαλεί “θυρωρό συμφερόντων”.

Παράλληλα αναμένεται να απαντήσει και για τις δηλώσεις του Νίκου Παππά περί παρασκηνιακών “ζυμώσεων” ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ πριν την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας. 

Σε ανάλογο μήκος θα κινηθεί και η ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου ο οποίος αναμένεται να καλέσει τον πρωθυπουργό και την πλειοψηφία να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν πρόταση προανακριτικής για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ”σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.  



Ειδήσεις σήμερα:

Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη Παππά για προσυνεννόηση


Delaware, ο offshore παράδεισος των ΗΠΑ

Με βίασε όταν ήμουν 11 ετών στην καρότσα του αγροτικού, λέει η 21χρονη που κατήγγειλε μεγαλογαιοκτήμονα στη Λάρισα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης