Υψηλής σημασίας για Ελλάδα και ΗΠΑ το ραντεβού Μητσοτάκη με Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Υψηλής σημασίας για Ελλάδα και ΗΠΑ το ραντεβού Μητσοτάκη με Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Δύο χρόνια μετά την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός θα περάσει για άλλη μία φορά το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ - Η επίσκεψη θα λάβει χώρα έναν μήνα πριν από το ταξίδι Μητσοτάκη στην Αγκυρα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mitsotakis_biden_xr
Πριν από δύο χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέγραφε ίσως την πλέον ιστορική στιγμή στην πολιτική του διαδρομή, απευθυνόμενος σε μια κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Η φωτογραφία αυτή ακόμα κοσμεί το γραφείο του πρωθυπουργού. Αυτή η ομιλία του που ήρθε ως επιστέγασμα των άρτιων ελληνοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες είναι στο πιο υψηλό ιστορικά σημείο τους, έγινε στο πλαίσιο της τελευταίας μεγάλης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, όταν και είχε διαβεί το κατώφλι του Οβάλ Γραφείου. Δύο χρόνια μετά, και σε μια κρίσιμη χρονιά, ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Ουάσινγκτον, για μια συνάντηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το ραντεβού στην πραγματικότητα έχει κλειστεί εδώ και μήνες, πλην όμως αναβλήθηκε για λόγους ανωτέρας βίας. Η αρχική πρόθεση του κ. Μητσοτάκη ήταν να βρεθεί στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, αλλά ασθένησε με γρίπη. Στη συνέχεια, διερευνήθηκε η πιθανότητα το ταξίδι στην αμερικανική πρωτεύουσα να συνδυαστεί με το ταξίδι του στον Καναδά, όπου θα βρεθεί ανήμερα της εθνικής μας επετείου και θα παρακολουθήσει την παρέλαση συναντώντας τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό.

Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να βρεθεί σε Μόντρεαλ και Τορόντο, ενώ ιδανικά θα ήθελε στη συνέχεια να μετακινηθεί προς τη βόρεια Ουάσινγκτον. Θα περάσουν, όμως, εν τέλει μερικές ημέρες και η συνάντηση στον Λευκό Οίκο θα συνδυαστεί με τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου με την καθιερωμένη ετήσια δεξίωση. Αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες από αμερικανικές πηγές, προγραμματίζεται μάλλον για τις 3 Απριλίου, ενώ στις 4 του μήνα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στο Οβάλ Γραφείο.
mitsotakis_rtr_arthro

Η ατζέντα

Η τρίτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της θητείας του (είχε μεταβεί και στο τέλος της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ) δεν είναι άνευ ατζέντας, καθώς θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, διμερή, περιφερειακά και ευρύτερα διεθνή. «Δεν έχει καμία σημασία, αν ένας Αμερικανός πρόεδρος έχει λίγους ή περισσότερους μήνες θητείας εν όψει, είναι ο Αμερικανός πρόεδρος και σε καλεί να συζητήσετε, οπότε πας», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» αρμόδια κυβερνητική πηγή απαντώντας στον προβληματισμό κατά πόσο οι στενές σχέσεις της κυβέρνησης με την κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι επιβαρυντικός παράγοντας για τα εθνικά μας θέματα, σε περίπτωση αλλαγής σκυτάλης στην Ουάσινγκτον, εφόσον κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ. «Προφανώς ήταν πιο εύκολο όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά μην ξεχνάμε ότι δεν είχαμε ποτέ πιο υποστηρικτικό υπουργό Εξωτερικών, όπως τον ορθόδοξο Πομπέο, ενώ και η αναθεώρησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας ξεκλείδωσε επί Τραμπ. Συνεπώς, τα πρόσωπα μετράνε, αλλά όχι μόνο. Πλέον η Ελλάδα είναι αυτοτελής παίκτης στην περιοχή», αναφέρει αρμόδια διπλωματική πηγή στο «ΘΕΜΑ».

Σε κάθε περίπτωση, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μπάιντεν θα συζητήσουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες διάγουν τις καλύτερες ημέρες τους. Ως προς τα Ελληνοτουρκικά, η άμβλυνση της έντασης και η «κανονικοποίηση» του διαλόγου είναι και η αμερικανική επιθυμία, ενώ το ταξίδι στην Αμερική πρόκειται να γίνει έναν μήνα προτού ο πρωθυπουργός μεταβεί στην Αγκυρα, αμέσως μετά το Πάσχα, σε ανταπόδοση της επίσκεψης Ερντογάν τον Δεκέμβριο και της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Βεβαίως, οι περιφερειακές προκλήσεις παραμένουν, π.χ. η σταθερότητα της Αιγύπτου, όπου βρέθηκε την Κυριακή, ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο του πολέμου στη Γάζα που συνεχίζεται χωρίς προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης και της διασάλευσης της εμπορικής δραστηριότητας λόγω των ανταρτών Χούθι που κάνουν αδιάβατη τη Διώρυγα του Σουέζ. Και βεβαίως, είναι σε εξέλιξη ένας ακόμα μεγάλος πόλεμος, αυτός στην Ουκρανία, όπου βρέθηκε προ εβδομάδων ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα προτού ταξιδέψει στην Οδησσό, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνήσει στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Τότε ξεκλείδωσε η απαντητική επιστολή για τα F-35, συνδυαστικά και με την απελευθέρωση της αναβάθμισης των τουρκικών F-16.
mitsotakis_biden_mk
Κλείσιμο

Η επόμενη μέρα

Σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα παρατηρούν με προσοχή το νέο τοπίο που μπορεί να διαμορφωθεί στην Ουάσινγκτον μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Οταν ο κ. Μητσοτάκης προ ημερών ρωτήθηκε αν οι αμερικανικές εκλογές θα ήταν ανασχετικός παράγοντας για να μη συναντήσει τώρα τον κ. Μπάιντεν, ο ίδιος διαφώνησε. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καλύτερη χημεία με τον κ. Μπάιντεν απ’ ό,τι με τον κ. Τραμπ, όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες. Στην ουσία, όμως, η πολιτική είναι μια ρεαλιστική άσκηση. Εξ ου και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Αθήνα κάνουν μια πρώτη χαρτογράφηση και για το τι συμβαίνει στο στρατόπεδο Τραμπ, καθώς το καθεστώς που υπήρχε την περίοδο 2016-2020 έχει τροποποιηθεί πλήρως.

Ενα πρόσωπο που παραμένει κοντά στον πρώην πλανητάρχη είναι ο άλλοτε προσωπάρχης του Ράινς Πρίμπους που έχει ελληνικές ρίζες, ενώ και στο Κογκρέσο υπάρχουν πρόσωπα με επιρροή στους ρεπουμπλικανικούς κύκλους, όπως η βουλευτής της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Οι ισορροπίες, πάντως, παραμένουν ρευστές και στην Αθήνα θέλουν να αποφύγουν προβλέψεις για τις αμερικανικές εκλογές. Η προοπτική επιστροφής Τραμπ είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» της ευρωπαϊκής πολιτικής αυτή την περίοδο.

Ειδήσεις σήμερα:

Κύκλωμα μαστροπείας: Η 25χρονη Μαρία και άλλοι τρεις εξέδιδαν 7 ανήλικες - Η αδερφή θύματος μίλησε στις Aρχές

Κέιτ Μίντλετον: Πείραξε και άλλη «βασιλική» φωτογραφία - Η ανακοίνωση του πρακτορείου Getty

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Τον έχει εκνευρίσει ο βρετανικός Τύπος για τον τρόπο πoυ χειρίζεται την Κέιτ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης