ΣΥΡΙΖΑ: Λαβωμένος ο Κασσελάκης, ηττημένος ο Τσίπρας μετά το συνέδριο - Διχασμένο το κόμμα προς τις ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Λαβωμένος ο Κασσελάκης, ηττημένος ο Τσίπρας μετά το συνέδριο - Διχασμένο το κόμμα προς τις ευρωεκλογές

Νίκησε η νέα τρόικα του κόμματος - Παππάς, Φάμελλος και Γιώργος Τσίπρας επέβαλαν τους όρους τους στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Ο Κασσελάκης γιόρτασε χθες βράδυ αλλά δεν κατάφερε να υλοποιήσει τους τρεις στόχους που είχε θέσει

kasselakis_tsipras_xr
Στο γνωστό μπαρ «Κούκος», στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας δεξιώθηκε χθες το βράδυ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, αναζητώντας προφανώς την Άνοιξη, μετά από ένα θερμό συνέδριο, που λίγο έλειψε να «κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ καλοκαιρινό», κατά την προσφιλή έκφραση της Θεοδώρας Τζάκρη.

Μετά από τέσσερις ημέρες τοποθετήσεων και σε ένα τεταμένο κλίμα εν μέσω γιουχαϊσμάτων και αποδοκιμασιών σειράς ομιλητών στην αρένα, ο Στέφανος Κασσελάκης σήμανε αιφνιδιαστικά το τέλος των εκλογών για την ηγεσία, μεταθέτοντας σε μελλοντικό χρόνο το τελικό ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέβηκε ξαφνικά στο βήμα του 4ου Συνεδρίου, όταν οι Σύνεδροι είχαν αρχίσει να ψηφίζουν μαζικά την πρόταση για ακύρωση της κάλπης, λέγοντας πως «παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cze907a88ja9)Η ιδιοκτησία της πρότασης ανακωχής ανήκει σε πρώτο επίπεδο στον Βουλευτή Επικρατείας, Όθωνα Ηλιόπουλο, καθώς την κατέθεσε δημόσια στην ομιλία του, εδράζεται, ωστόσο, στην συνεργασία του Νίκου Παππά, του Σωκράτη Φάμελλου και του Γιώργου Τσίπρα, με τον Παύλο Πολάκη σε δεύτερο ρόλο, που αντιλήφθηκαν έγκαιρα τις διαθέσεις της κομματικής βάσης, μετατρέποντας σε ρεύμα το αίσθημα της αυτοσυντήρησης των ίδιων και του κόμματος, στο ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης. Στην προοπτική αυτή, η συντριπτική πλειοψηφία της αίθουσας συντάχθηκε με την πρόταση, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Σωκράτη Φάμελλο δια μικροφώνου, για να αρχίσει η ψηφοφορία με ανάταση χεριών. Με τα περισσότερα χέρια όρθια στην αρένα, στην σκηνή ανέβηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, τελειώνοντας τις κάλπες, για να ακολουθήσουν διάφορες εκδοχές και αναγνώσεις επί της…διαδικασίας.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cze4jkqyemm9)


Κάνοντας το ταμείο της συνεδριακής διαδικασίας, πρόσωπα του περιβάλλοντος του Στέφανου Κασσελάκη εκπέμπουν μηνύματα πλήρους ικανοποίησης, θεωρώντας ότι «ένα ολόκληρο συνέδριο σε τόσο συντριπτικό ποσοστό επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Προέδρου, χωρίς εκλογές». Στις κορυφαίες στιγμές της διαδικασίας εντάσσουν την «μοναδική σκηνική παρουσία» του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκτιμούν για την παραλίγο ανθυποψήφια του, Όλγα Γεροβασίλη ότι εκείνη «εργαλειοποιήθηκε», για να υπερασπιστεί τον Αλέξη Τσίπρα, περιγράφοντας, ωστόσο, τον πρώην Πρόεδρο του κόμματος ως «βαθιά ηττημένο».

Ως προς τα επίδικα του Συνεδρίου, η δημιουργία Πολιτικού Κέντρου μετά τη σχετική απόφαση των Συνέδρων δεν θα σημάνει κατακλυσμό αλλαγών στην Κουμουνδούρου. Όπως μεταδίδει η πτέρυγα στελεχών με αναφορά στον κ. Κασσελάκη, το κομματικό όργανο αυτό υπάρχει ήδη, αφού προβλέπεται από το Καταστατικό και θα αντικατασταθεί μόνο η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία συμμετείχε σε αυτό. Άλλωστε, «δεν ψηφίστηκε ποτέ η πρόταση» για την οποία έγινε τόσος λόγος, όπως εκτιμούν, προσθέτοντας πως η κοινή πρόταση των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα «δεν ήταν πλειοψηφική», στην αρένα. Σε κάθε περίπτωση, για την ηγετική ομάδα ο Στέφανος Κασσελάκης «είπε την τελευταία λέξη» σε αυτό το Συνέδριο, καταθέτοντας «πρόταση-πακέτο» για την ημερομηνία των εκλογών και καταχειροκροτήθηκε.

6128691


Ταυτόχρονα, όμως, ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να υλοποιήσει τους τρεις μεγάλους στόχους, που είχε θέσει το προηγούμενο διάστημα δημόσια, προσερχόμενος με αυτούς διακηρυγμένους στο 4ο Συνέδριο του κόμματος. Και αυτό, γιατί επιδίωκε «λευκή επιταγή» με ορίζοντα τριετίας και δεν την έλαβε, ενώ προσήλθε στο Συνέδριο για να λάβει παροχή ψήφου εμπιστοσύνης για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις με πρώτες, ωστόσο, τις Ευρωεκλογές, που αποτελούν πλέον ορόσημο για τον ίδιο και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Και βέβαια, ούτε η εκλογή νέων καθοδηγητικών οργάνων εγκρίθηκε στο τέλος της ημέρας, παρατείνοντας τη ζωή και λειτουργία της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και της σημερινής Πολιτικής Γραμματείας. Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης γνώρισε τις επευφημίες του πλήθους πάρα πολλές φορές στη διάρκεια του τριημέρου, αλλά δεν αποδοκίμασε από μικροφώνου τα γιουχαϊσματα στην κ. Γεροβασίλη με τρόπο απόλυτο, παρότι ο ίδιος υπέρμαχος των ατομικών δικαιωμάτων.

Αδιαμφισβήτητα, στην παρτίδα πόκερ του 4ου Συνεδρίου νικήτρια αναδείχθηκε η νέα «τρόικα» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς οι Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Τσίπρας και Νίκος Παππάς λειτούργησαν στο τέλος της ημέρας ήπια και συμβιβαστικά, προσελκύοντας την πλειοψηφία των Συνέδρων στην πρότασή τους, κατά την ψηφοφορία. Η καθαρή νίκη τους, ωστόσο, συνιστά και την απαρχή για ευρύτερες εξελίξεις, καθώς έχει ήδη προεξοφληθεί ότι ο πυρήνας στελεχών που ηγήθηκαν της συγκεκριμένης πρότασης, θα εντείνει τις εμφανίσεις του στο προσεχές διάστημα, ως νέα τάση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-czebrmm7hn6p)


Το αντίπαλο δέος

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο εσωκομματικό ρόλο έχει εξασφαλίσει και η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς ήταν η μόνη που σήκωσε το γάντι των εσωκομματικών εκλογών, φτάνοντας μέχρι τέλους στο μονοπάτι που άνοιξε ο Πρόεδρος του κόμματος για εκλογή νέας ηγεσίας. Από ό,τι διαφάνηκε η κ. Γεροβασίλη γνωρίζει την τέχνη του πόκερ, καθώς αντάλλαξε μια φλογερή στιχομυθία με τον κ. Κασσελάκη, μπαίνοντας με δυσμενείς όρους στην παραλίγο κούρσα. «Δεν απέσυρα ποτέ την υποψηφιότητά μου», ξεκαθάρισε μετά από σχετικές αιτιάσεις, ενώ επισήμανε με νόημα πως «έπρεπε να μπει πρώτη η πρόταση του Προέδρου» προς ψηφοφορία. Σε κάθε περίπτωση, «το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα, πήρε μια απόφαση και είναι απολύτως σεβαστή από μένα» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη, υπογραμμίζοντας με νόημα πως «το προεδρείο επέλεξε και έβαλε πρώτη την πρόταση του Φάμελλου».

Την ίδια ώρα, άτομα του περιβάλλοντος της Αντιπροέδρου της Βουλής επισήμαναν πως «η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος είναι ότι ο Πρόεδρος ζήτησε εκλογές και δεν πέρασε η πρότασή του στο συνέδριο. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Ο Στέφανος Κασσελακης στη πραγματικότητα ποτέ δεν ήθελε εκλογές», όπως υπογραμμίζεται, καθώς «είναι προφανές ότι είχε τη πλειοψηφία σε ένα συνέδριο 2.800 συνέδρων που στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν εκλέχτηκαν αλλά ορίστηκαν». «Αν ήθελε πραγματικά εκλογές λοιπόν θα το κέρδιζε. Αντιθέτως δεν το τόλμησε αλλά έβαλε τους δικούς του ανθρώπους να δουλεύουν για τη συλλογή υπογραφών για να μη γίνουν εκλογές», όπως σημειώνεται.«Είχαμε συνεπώς το εξής ευτράπελο: Ο Στέφανος Κασσελάκης να προκαλεί εκλογές από τη βάση και οι άνθρωποι του Κασσελάκη να δουλεύουν για το αντίθετο. Γνωρίζοντας βεβαίως ότι η θέση «ας μη κάνουμε τίποτα» είναι πιο ελκυστική, πιο εύκολη από τη επίπονη θέση «να δώσουμε διέξοδο τώρα». Στο συνέδριο αυτό πράγματι έπεσαν οι μάσκες. Αλλά όχι για την Όλγα Γεροβασίλη», όπως τονίζουν, καθώς όπως είπε η Αντιπρόεδρος της Βουλής «είχε το σθένος να δηλώσει παρούσα στη πρόσκληση».

Πρόεδρος με… κλεψύδρα

Δεν είναι, ωστόσο, μόνο η Όλγα Γεροβασίλη ή η «τρόικα» των Παππά, Φάμελλου και Γιώργου Τσίπρα που αποκτά νέα θέση στο εσωκομματικό χρηματιστήριο μετά το Συνέδριο, αλλά και μεμονωμένα στελέχη, ιδίως εκείνα που διαφοροποιήθηκαν είτε εντός είτε εκτός της προεδρικής γραμμής. «Δεν ήμασταν και δεν θα γίνουμε ακροδεξιοί οπαδοί» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πάνος Λαμπρινίδης, μέλος της Νεολαίας, ενώ νέα πρόσωπα της «ομάδας Κασσελάκη» τοποθετήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απέναντι στο σώμα των Συνέδρων.

famellos


Δύο ξένοι Τσίπρας – Κασσελάκης

Όσο για τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως μετέδωσαν χθες πρόσωπα του περιβάλλοντός του, «ό,τι είχε να πει, το έχει πει στη δήλωση του. Δεν υπάρχει άλλο σχόλιο», καταλήγοντας πως «όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα».

Στο φινάλε, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απών από τις εργασίες του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά η γραπτή παρέμβασή του που είχε προηγηθεί της έναρξης, δίνοντας έναν τόνο για τα όσα αφουγκράζεται και αποκωδικοποιεί ο πρώην Πρωθυπουργός, προκάλεσε σεισμό. Για το λόγο αυτό, η παρέμβαση του δεν φαίνεται να έχει χρονική διάρκεια λίγων μόνο ημερών, αλλά μάλλον οδηγεί και πιο πέρα από το Συνέδριο, στην αποσύνδεση δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα από τον Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου ο τελευταίος να αναλάβει τις ευθύνες του. Σαν να του μεταφέρει το μήνυμα, δηλαδή, αυτό για τυχόν λάθος κατευθύνσεις στις επιδόσεις του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, αυτό που διαφαίνεται, είναι ότι ρήγμα υπάρχει και σε σχέση με τους Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη, αφού διαφάνηκε ότι έχουν πάψει να έχουν αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς αυτό να αποτελεί αρνητική εξέλιξη αναγκαστικά για τον ίδιο. Κυρίως, λόγω των προσωπικών ευθυνών τους για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ με κατάληξη το 18% των περασμένων εκλογών, έχοντας χαράξει το δικό τους δρόμο εδώ και καιρό.

Παρότι η γραπτή παρέμβαση Τσίπρα, υπήρξε στο τέλος της μεγάλης συνεδριακής ημέρας, κίνηση υψηλού ρίσκου, εντούτοις ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεχίσει, καθώς φαίνεται, να την κάνει σταθερά αυτήν την κριτική, αλλά με γνώμονα πάντα την αλήθεια. Δεδομένου ότι η εικόνα που εκπέμπει τις τελευταίες ημέρες ο φυσικός ηγέτης του χώρου δεν παραπέμπει σε αποστασιοποίησή του από τα κομματικά και πολιτικά δρώμενα, αλλά μάλλον το αντίθετο, με στόχο να απευθύνει έγκαιρα προειδοποιήσεις για την έκβαση της κατάστασης, πριν είναι πολύ αργά.


Ειδήσεις σήμερα:

Στην Αλεξανδρούπολη το χρυσό δελτίο των €6,5 εκατ. στο Τζόκερ - Στα 111 ευρώ το κόστος του

Καταιγίδες και ισχυροί νοτιάδες σήμερα - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

«Σκεφτείτε να διαχειρίζονταν και κρίσεις» λέει η κυβέρνηση για τον ΣΥΡΙΖΑ - Στήνεται «μέτωπο» με το ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης