ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα κυρώσεων μετά τις αποχές Πολάκη, Ηλιόπουλου και το «παρών» της Κασιμάτη - Τα πιθανά σενάρια

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα κυρώσεων μετά τις αποχές Πολάκη, Ηλιόπουλου και το «παρών» της Κασιμάτη - Τα πιθανά σενάρια

Οι 3 βουλευτές έσπασαν τη γραμμή Κασσελάκη για υπερψήψιση του γάμου των ομοφύλων

politikoi-mak
Δύο αποχές και ένα «παρών» έσπασαν την κομματική γραμμή απέναντι στο σχέδιο νόμου για τον γάμο των ομοφύλων από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέγραψε μικρές μεν, αλλά συμβολικές απώλειες στη χθεσινή ψηφοφορία. Αφενός ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης και αφετέρου ο βουλευτής Επικρατείας, Όθων Ηλιόπουλος επέλεξαν την οδό της αποχής, ενώ «παρών» επί της αρχής και θετική ψήφο επί ορισμένων άρθρων επέλεξε η Βουλευτής Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, η οποία προσήλθε τελικά στην αίθουσα της Ολομέλειας, μολονότι, κατά πληροφορίες, στάθμιζε τη στάση της μέχρι την τελευταία στιγμή.

Παρότι η στάση του Παύλου Πολάκη απέναντι στην ψηφοφορία είχε σχεδόν προεξοφληθεί, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε μετωπική επίθεση χθες το απόγευμα κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, επισυνάπτοντας και σειρά φωτογραφιών από χειρουργική επέμβαση που ο ίδιος πραγματοποιούσε, σε συγγενικό του πρόσωπο. Στέλνοντας, δηλαδή, έτσι ένα ακόμη μήνυμα προς την Κουμουνδούρου περί εκτέλεσης του ιατρικού του καθήκοντος, ώστε να εξηγήσει εμμέσως την απουσία του από τη Βουλή.

polakis_15_1


Κλείσιμο
Αντίθετα, μάλλον αναπάντεχη υπήρξε η διαφοροποίηση του βουλευτή Επικρατείας, Όθωνα Ηλιόπουλου, καθώς η Κουμουνδούρου φέρεται να εκτιμούσε ότι ο ακαδημαϊκός του ΣΥΡΙΖΑ θα αποστείλει επιστολική ψήφο, κάτι, ωστόσο, το οποίο δεν προέκυψε από το επίσημο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Μια ενδιάμεση λύση φέρεται να επέλεξε η Νίνα Κασιμάτη, καταλήγοντας στο «παρών», αλλά και στην υπερψήφιση ορισμένων άρθρων, με την Κουμουνδούρου να αθροίζει τελικά τρεις διαφοροποιήσεις από την κεντρική της επιλογή έναντι του νομοσχεδίου.

Σημειωτέον ότι λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να απευθύνθηκε στους βουλευτές του δια επιστολής, καλώντας τους να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, απέναντι σε άλλες επιλογές, όπως αυτή της αποχής. Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης προανήγγειλε πως θα υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση διαφοροποίησης από την κομματική πειθαρχία και κατά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, με αποτέλεσμα μετά την ανάγνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας άπαντες να διερωτώνται τι μέλλει γενέσθαι με τους… απόντες.

Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά το πέρας της διαδικασίας στη Βουλή, ο Παύλος Πολάκης επιχείρησε με μια μακροσκελή επιστολή του να εξηγήσει την απουσία του από την αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά και τις ενστάσεις του επί του νομοσχεδίου, λέγοντας πως «οι ενστάσεις και οι ανησυχίες που έχω σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ,αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης». «Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης», σημείωσε. «Δεν δέχομαι μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη» υποστήριξε ακόμη ο κ. Πολάκης, διαχωρίζοντας τη θέση του, όπως τόνισε, «από τα όσα ακραία ομοφοβικά ακούστηκαν από τους “ακροδεξιούς θρησκόληπτους” μέσα και έξω από τη Βουλή».

polakis_fb


Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ο κ. Πολάκης είχε επικαλεστεί στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το πολιτικό κόστος του σημερινού νόμου για την ισότητα στο γάμο στα ορεινά χωριά της Κρήτης, με αποτέλεσμα να προκληθεί σφοδρή κρίση στη σχέση του με τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες και αμοιβαίες υποχωρήσεις για να επέλθει… σασμός τότε, χωρίς κανείς να μπορεί να διαβλέψει ποιες ποινές θα επιβάλλει στο εξής ο κ. Κασσελάκης σε όσους διαφοροποιήθηκαν χθες από την κομματική γραμμή και τι συνέπειες μπορεί να έχουν για τη σχέση των δύο πολιτικών στο εξής. Ιδίως, όταν υπολείπεται λιγότερο από μία εβδομάδα για την έναρξη των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπου αναμένεται να συγκρουστούν οι προσωποπαγείς μηχανισμοί των κορυφαίων στελεχών, ενώ ο Παύλος Πολάκης αποτέλεσε τον πλέον ένθερμο υποστηρικτή του Στέφανου Κασσελάκη στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ένα από τα στελέχη που υπερασπιζόταν μέχρι χθες ανοιχτά τις επιλογές της νέας ηγεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται ο κ. Πολάκης να καθαιρεθεί από Συντονιστής του Κοινοβουλευτικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τη θέση του να καταλάβει έτερος βουλευτής του κόμματος, με τις πληροφορίες να θέλουν ως επικρατέστερη τη Ραλλία Χρηστίδου, αλλά και να απωλέσουν την ιδιότητα του Τομεάρχη οι Όθων Ηλιόπουλος και Νίνα Κασιμάτη, που κατέχουν σήμερα τα χαρτοφυλάκια του Απόδημου Ελληνισμού και Μετανάστευσης και Ασύλου αντίστοιχα, καθώς πηγές της Κουμουνδούρου απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο διαγραφής τους.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέφυγε χθες το βράδυ, προσερχόμενος στο μπαρ Sodade2, για να γιορτάσει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου της ισότητας στο γάμο να τοποθετηθεί επί του μέλλοντος του Παύλου Πολάκη, λέγοντας πως «συνέχεια για αυτό θα με ρωτάτε;», ενώ για το νομοσχέδιο σχολίασε για το νομοσχέδιο πως χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περνούσε, ενώ χωρίς το ΠΑΣΟΚ θα περνούσε. «Καλώ τους γονείς, πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε ένα παιδί που ανήκει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η Ελλάδα προχωρά και γίνεται βήμα βήμα μία προοδευτική χώρα», τόνισε.

Έξοδος Κασσελάκη σε  μπαρ στο Γκάζι (1)


Πολάκης κατά Άδωνι

Δεν μεσολάβησε, σε κάθε περίπτωση, πολύς χρόνος από το πέρας της ψηφοφορίας, όταν ο Παύλος Πολάκης επανήλθε στα κοινωνικά δίκτυα, απαντώντας σε δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έκανε λόγο για «τεράστιο ψέμα Πολάκη». Αφορμή αποτέλεσε, φωτογραφία που συνόδευε ανάρτηση του κ. Πολάκη από χειρουργείο που μετείχε ο ίδιος, προκειμένου να στείλει εμμέσως μηνύματα για την απουσία του από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Επικαλείται χειρουργείο που έκανε δύο μέρες πριν για την σημερινή απουσία του από την ψηφοφορία στην Βουλή» σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης, καθώς δημοσιεύματα θέλουν το εν λόγω χειρουργείο να πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν, σύμφωνα με ιατρικό μηχάνημα που βρισκόταν στο χώρο και φέρει ημερομηνία "13 Φεβρουαρίου". «Διάβασε βρε πανίβλακα τη δήλωση που έκανα πριν λίγο» ανταπάντησε ο κ. Πολάκης στον Υπουργό Υγείας, για να συμπληρώσει πως «την ώρα που μίλησε για μένα το αφεντικό σου ήμουν στην Κλινική και ασχολιόμουν με αυτόν τον άρρωστο. Έκανα την ανάρτηση για να δείξω πως εγώ έχω δουλειά εσείς δεν έχετε!!!».

Στα έδρανα ο Τσίπρας

Εκτός από τους απόντες, στα έδρανα της Ολομέλειας ήταν χθες ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προσήλθε στην αίθουσα για να ψηφίσει και στην συνέχεια αποχώρησε, με το φωτογραφικό φακό να τον συλλαμβάνει ευδιάθετο σε διάφορα πηγαδάκια με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέρα από τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, ο κ. Τσίπρας δεν θα παραστεί σε άλλη πολιτική εκδήλωση τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται να τοποθετηθεί στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το οποίο ξεκινά την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Με τον Τάιλερ στο γκέι μπαρ Sodade στο Γκάζι ο Κασσελάκης - Τι είπε για την αποχή Πολάκη (βίντεο)

Πελάτισσα σε πλυντήριο αυτοκινήτων πέταξε λεμονάδα σε 18χρονη υπάλληλο και αυτή την «έλουσε» με νερό - Viral το βίντεο

Η μοναδική γυναίκα της ΕΚΑΜ: Εκεί υπηρετούσε ο πατέρας της που έπεσε στο καθήκον το 1997
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης