Κεραμέως: Επιστολική ψήφος για τους αποδήμους και στις εθνικές εκλογές - Κατατέθηκε τροπολογία

Κεραμέως: Επιστολική ψήφος για τους αποδήμους και στις εθνικές εκλογές - Κατατέθηκε τροπολογία

Η υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε τροπολογία και κάλεσε τα κόμματα να τη στηρίξουν

epistolikh-arthrou
Τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο που εισάγει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές είπε πως «η ευρεία συναίνεση επί της αρχής αποτελεί ένα ιδιαιτέρως θετικό μήνυμα, αφού αποδεικνύει ότι για μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή, μπορούμε να λειτουργήσουμε πέρα και πάνω από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Πέρα και πάνω από κόμματα.



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση, θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμα μεγάλη αλλαγή.



Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές.



Αυτό ακριβώς προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και η οποία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 Βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία και γι’ αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθe βουλευτή πέρα και πάνω από κόμματα
».

Κλείσιμο



Δείτε εδώ την τροπολογία που κατέθεσε η Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός σημείωσε ότι ήδη από τις τοποθετήσεις των κομμάτων διαφαίνεται ευρεία πλειοψηφία 230 βουλευτών που συμφωνεί με την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές. «Αν συμφωνούμε για τις ευρωεκλογές γιατί να μην το εφαρμόσουμε και στις εθνικές εκλογές;» είπε.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή αφορά την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου για όλους τους εκλογείς εντός και εκτός Ελλάδα αποκλειστικά στις ευρωεκλογές. Η υπερψήφιση του σχεδίου νόμου απαιτεί απλή πλειοψηφία καθώς καθορίζεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και όχι από την εγχώρια νομοθεσία.

Η τροπολογία που κατέθεσε η κ. Κεραμέως για την επέκταση της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές μόνο, όμως για τους Έλληνες του εξωτερικού απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Να σημειωθεί ότι κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σύνολο των εκπροσώπων του Απόδημου Ελληνισμού επικρότησε την εισαγωγή της επιστολικής για τις ευρωεκλογές και κάλεσε την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επεκτείνει το μέτρο και στις εθνικές εκλογές ώστε μετά την άρση των νομικών εμποδίων να αρθούν και όλα τα πρακτικά προσκόμματα που εμπόδιζαν την ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις αναμετρήσεις.

Η κυρία Κεραμέως επανήλθε στο θέμα της τροπολογίας μετά από τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που μίλησαν για αιφνιδιαστική κίνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι η θετική στάση που είχαν εκφράσει επι της αρχής για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές τίθεται εν αμφιβόλω.

«Την προηγούμενη εβδομάδα τοποθετήθηκαν όλα τα κόμματα. Και κόμματα που έχουν συνολικά πάνω από 230 βουλευτές εξέφρασαν θετική θέση για την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να καθίσουμε παθητικά και να κάνουμε ότι δεν έγινε τίποτα; Ήταν υποχρέωση της εθνικής αντιπροσωπείας να το εκμεταλλευτούμε. Και ερχόμαστε σήμερα να πούμε ότι εφόσον διαμορφώνεται συναίνεση για τους Έλληνες του εξωτερικού για τις ευρωεκλογές γιατί όχι και στις εθνικές. Το συζητάμε 5 δεκαετίες τώρα» ανέφερε η υπουργός για να προσθέσει «όσοι βουλευτές θέλουν να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν ''ναι'' στην τροπολογία. Όσοι δεν το θέλουν θα καταψηφίσουν. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Για να εγκριθεί η τροπολογία θέλει τουλάχιστον 200 βουλευτές. Η πατρίδα μας έχει μόνο να κερδίσει από την ισότιμη συμμετοχή στις εκλογές των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θεόφιλος Ξανθόπουλου είπε ότι «δεν παύετε να μας εκπλήσσετε. Μετατρέψατε την αρχική μας συναίνεση σε επικοινωνιακό τρικ μικροκομματικής αντίληψης».

Ο Μιχάλης Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ μίλησε για αιφνιδιασμό και πρόσθεσε πως «είστε τυχοδιώκτες τη συναίνεση την χρησιμοποίειται για δικό σας όφελος. Η συζήτηση ξεκινά από μηδενική βάση».

Από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας σημείωσε: «Προφανώς η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση για να προχωρήσει σε αυτό τον αιφνιδιασμό».

Από την Νέα Αριστερά ο Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για «πραξικόπημα» και κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που έσπευσαν να παραχωρήσουν συναίνεση.

«Είστε πονηρούληδες και ζυγίζετε αντιδράσεις» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «βάλατε και το τυρί και την φάκα και τσίμπησαν κάποια κόμματα, όχι όπως εμείς».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας σημείωσε πως η θέση του κόμματος της για την επιστολική ψήφο και την διευκόλυνση των εκλογέων παραμένει σταθερή, ωστόσο τόνισε ότι ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υποβαθμίζει την συζήτηση κι υπονομεύει την συναίνεση.

Ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης είπε: «Δεν μπορώ να καταλάβω τον πανικό και την οργή της αντιπολίτευσης για την προαναγγελία της τροπολογίας για τους Έλληνες του εξωτερικού. Βλέπω αμηχανία επι της διαδικασίας γιατί δεν έχουν να πουν τίποτα για την ουσία. Ακούστηκε ακόμα και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Ακούστηκε αιφνιδιασμός. Σε τι; Σε κάτι που απαιτούνται 200 ψήφοι. Θα ήταν αιφνιδιασμός αν μπορούσε να περάσει μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας. Η ψήφιση της τροπολογίας απαιτεί 200 βουλευτές και η υπουργός το θέτει στην έναρξη της 3ήμερης συζήτησης ώστε να φανεί αν η αντιπολίτευση όσα λέει τα εννοεί».

Και πρόσθεσε: «Άκουσα την Ελληνική Λύση να μιλά για τυρί και φάκα. Αυτά τα βλέπουν μόνο οι ποντικοί. Η θέση της Ελληνική Λύσης είναι υπέρ της επιστολικής και τώρα λέει άλλα. Ας μας εξηγήσουν τι ισχύει. Οποτεδήποτε βρίσκαμε συναινέσεις για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού σπεύδαμε να τις εκμεταλλευτούμε. Η ουσία της διαφωνίας είναι απλή. Είστε δίγλωσσοι. Αλλα λέτε στο εξωτερικό και στους απόδημους Έλληνες και άλλα λέτε στο εσωτερικό. Σε 3 ημέρες θα τεθείτε ενώπιον των ευθυνών σας. Εμείς λέμε ότι τώρα θα κληθούμε να λύσουμε τα προβλήματα των Απόδημων Ελλήνων. Την Τετάρτη για αυτό θα κριθείτε».

Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Βρέθηκε σε βάλτο η σορός του 31χρονου Μπάμπη που είχε εξαφανιστεί - Βίντεο από τις έρευνες της ΕΛΑΣ

Χαλκίδα: Βίντεο από τον γάμο του 43χρονου - Στους καλεσμένους η 39χρονη με τον σύζυγό της

Ποινή - χάδι σε άνδρα που έριχνε φόλες σε ζώα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης