Βουλή: Οι θέσεις των κομμάτων για την επιστολική ψήφο

Βουλή: Οι θέσεις των κομμάτων για την επιστολική ψήφο

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να συνεισφέρουν στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές

MixCollage-18-Jan-2024-01-40-AM-2456
Έχουμε μια ευκαιρία μπροστά μας να εξαντλήσουμε μια σειρά εργαλείων για να άρουμε εμπόδια για τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να συνεισφέρουν στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές.

«Είναι ευκαιρία να μπορέσουμε να οργανώσουμε ένα εγχείρημα, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και απάντησε σε όσους προειδοποιούν ότι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου απομακρύνει τον πολίτη από πολιτική δράση: «Σκεφτείτε. Εργαζόμενοι την Κυριακή των εκλογών. Τα εστιατόρια ανοιχτά την Κυριακή των εκλογών, τα νοσοκομεία εφημερεύουν την Κυριακή των εκλογών. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγάλη δυσκολία να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θα έπρεπε να φύγει ο γιατρός την ώρα της εφημερίας να πάει ψηφίσει και να γυρίσει πίσω», είπε ο κ. Λιβάνιος και κάλεσε τα κόμματα να αναλογιστούν πως «υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν πάνε να ψηφίσουν και για οικονομικούς λόγους, και για λόγους χρόνου, και για λόγους δυσκολίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε και στην κριτική για την εμπλοκή των ιδιωτικών εταιρειών ταχυμεταφορών, στη διακίνηση των ψηφοδελτίων. «'Αμα πηγαίναμε σε δημόσια εταιρεία που και τα ΕΛΤΑ, πλέον, δεν είναι δημόσια με την κλασσική έννοια, θα έλεγαν ότι το κράτος, η κυβέρνηση θα ελέγχει τις ψήφους. Θα χρησιμοποιούνταν ακριβώς το αντίθετο επιχείρημα», σχολίασε.

Πόσο όμως θα κοστίσει στους εκλογείς η επιστολική ψήφος; «Ρητά. Όπου μπορεί και είναι εφικτό, σίγουρα εντός Ελλάδας, πιθανότατα και για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, δεν θα πληρώσει τίποτε ο εκλογέας. Εάν δεν είναι δυνατόν από τη χώρα που βρίσκεται να πληρωθεί το τέλος, για λογαριασμό του, από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα πάρει ένα σημαντικό ποσό ανάλογο της αποστολής που κόστισε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Γ. Πούλου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): Ανεπίτρεπτο να επέρχονται θεμελιώδεις αλλαγές της εκλογικής νομοθεσίας μέσα σε εκλογική χρονιά

Κλείσιμο
«Υπέρ» της αρχής του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές δήλωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτα Πούλου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου εξελίσσεται η συζήτησή του. Η βουλευτής όμως, διατύπωσε επιφυλάξεις, μεταξύ άλλων για τα εξής ζητήματα, όπως ακολούθως:

- Δεν τηρήθηκε ο "κώδικας καλής πρακτικής", της επιτροπής Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συστήνει στα κράτη μέλη να μη προβαίνουν σε θεμελιώδεις αλλαγές της εκλογικής νομοθεσίας τον τελευταίο χρόνο, πριν τις εκλογές.

- Για την κατανομή των εδρών, αλλάζει το εκλογικό μέτρο και προσμετράται μόνο ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων, των συνδυασμών που υπερβαίνουν το 3%. «Αφού ο παρονομαστής παραμένει σταθερός, 21 έδρες, στοχεύετε στο να λάβετε περισσότερες έδρες στην πρώτη κατανομή», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

- Για τους εκλογείς εντός επικρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται την επιστολική ψήφο, για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού με προϋποθέσεις ευάλωτων, όπως για παράδειγμα οι ανάπηροι, χρόνιοι ασθενείς και ηλικιωμένοι. Αυτές οι ομάδες του πληθυσμού, πρέπει να προσδιοριστούν όμως επακριβώς, με την τήρηση αυστηρών κριτηρίων.

- Υπάρχουν αμφιβολίες για την χρήση των στοιχείων που θα περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα στην διοικητική και πολιτική ηγεσία ενώ ανακύπτουν και ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στα κόμματα.

- Δεν επιλύεται το πρόβλημα του αποκλεισμού των εποχικών εργαζομένων, αφού οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν 40 ημέρες πριν, τη διεύθυνση εργασίας τους. Προτείνεται να περιληφθεί διάταξη, για όσους γνωρίζουν τουλάχιστον τον δήμο που θα εργαστούν, έτσι ώστε να αποστέλλεται «εκλογικός φάκελος σε ορισμένη διοικητική αρχή, δημοτικό ή δικαστικό κατάστημα».

- Δεν αναφέρεται κανένα στοιχείο γεωγραφικών κριτηρίων της σύστασης των ειδικών εκλογικών τμημάτων για την επιστολική ψήφο, ενώ προκαλεί εντύπωση η επιβάρυνση της Ελληνικής Αστυνομίας, με την αρμοδιότητα φύλαξης των τμημάτων επί 20 τουλάχιστον ημέρες.

- Σε σχέση με την αποστολή των ειδικών φακέλων ψηφοφορίας, πρέπει να τεθούν κανόνες για την αποφυγή άγρας ψήφων, και της «οικογενειακής ψήφου» που αλλοιώνει την εκλογική βούληση.

- Το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να αποσαφηνίσει τη διαδικασία ελέγχου σε εταιρείες του εξωτερικού, ως αναδόχων για την αποστολή φακέλων στους Έλληνες του εξωτερικού.

- Προβλέπεται συμπλήρωση Υπεύθυνης Δήλωσης ηλεκτρονικά για την επιστολική ψήφο, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί για τον κίνδυνο εικονικών ψήφων.

- Δεν ορίζεται στο νομοσχέδιο μια έμπιστη οντότητα για να διασφαλίζεται η εγκυρότητα.

- Πρέπει να προβλεφθεί συμμετοχή των αντιπροσώπων των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, στην παρακολούθηση της λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων και της χρήσης τους, όπως η εγγραφή και ταυτοποίηση των εκλογέων στον ειδικό εκλογικό κατάλογο επιστολικής ψήφου.

Δ. Τζανακόπουλος: Παραβίαση των συνταγματικών αρχών για την εκλογική διαδικασία

Επιφύλαξη για την τελική στάση του κόμματος του στην Ολομέλεια, δήλωσε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο κ. Τζανακόπουλος, που χαρακτήρισε εξαιρετικά προβληματική τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, επισήμανε ότι:

-το σύνταγμα ορίζει πως η ψηφοφορία πρέπει να είναι άμεση, καθολική, μυστική και ταυτόχρονη. Αυτές οι αρχές δεν τηρούνται με βάση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και είναι λάθος να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι αυτές οι συνταγματικές αρχές δεν έχουν πεδίο εφαρμογής τις ευρωεκλογές.

- οι ευρωεκλογές πρέπει να διεξάγονται στη βάση ακριβώς αυτών των αρχών, άμεση, καθολική, μυστική, ταυτόχρονη. Με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση, μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης, ανεξαρτήτως αν διαμένει στο εξωτερικό, αν διαμένει στο εσωτερικό, χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση, να επιλέξει να ψηφίσει επιστολικά. Με αυτό τον τρόπο κάμπτονται οι βασικές συνταγματικές αρχές που ορίζονται στο άρθρο 51 του Συντάγματος και αφορούν το σύνολο των ψηφοφοριών.

- το σύνταγμα λέει ότι το ταυτόχρονο της ψηφοφορίας μπορεί να καμφθεί αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση των αποδήμων, που θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

- η επιλογή να μπορούν να ψηφίσουν όλοι χωρίς εξαίρεση, με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, είναι πέραν των οριζόμενων στο σύνταγμα. Δημιουργείται μια απόσταση μεταξύ του εκλογέα και της συμμετοχής του σε μια εκλογική διαδικασία, που αυξάνει την απόσταση που έχουν οι πολίτες σε σχέση με την εμπλοκή τους στα πολιτικά πράγματα. Απομακρύνεται ο εκλογέας από την ίδια τη διαδικασία των εκλογών, η οποία οφείλει να είναι αυτοπρόσωπη.

-Με το νομοσχέδιο ορίζεται η δυνατότητα οποιουδήποτε να επιλέξει την επιστολική ψήφο. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και προκαλεί εντύπωση πως παρά το γεγονός ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν αντίστοιχη διαφωνία με αυτή την επέκταση της επιστολικής ψήφου στο σύνολο του εκλογικού σώματος, παρόλα αυτά υπερψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

-Με την εμπλοκή των ιδιωτικών εταιρειών στην εκλογική διαδικασία παραβιάζεται η μυστικότητα και αμεσότητα της ψήφου. «Εδώ έχουμε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα αναλαμβάνουν να ταυτοποιήσουν τους εκλογείς που θα λαμβάνουν τους φακέλους. Ποιος θα κάνει την ταυτοποίηση; Ποιος φέρνει το συστημένο γράμμα στο σπίτι; Ο υπάλληλος μιας ιδιωτικής εταιρείας. Πώς εσείς μπορείτε να εγγυηθείτε ότι οι υπάλληλοι αυτής της εταιρείας, θα κάνουν ορθώς την ταυτοποίηση του προσώπου το οποίο θα λάβει το φάκελο; Πώς μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα κάνουν ορθώς τη δουλειά τους στη διαδικασία της μεταφοράς των φακέλων;», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς.


Π. Δουδωνής (ΠΑΣΟΚ): Επιστολική ψήφος με γνώμονα την ακώλυτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής, «με την έννοια της διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος σε όσους έχουν κωλύματα». Ο κ. Δουδωνής επισήμανε ωστόσο, σε σχέση με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, ότι:

-η λογική της συνταγματικής πρόβλεψης για την ακώλυτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος αφορά την άρση εμποδίων. Η κυβέρνηση καθιερώνει την επιστολική ψήφο, στους εντός της επικράτειας εκλογείς, ως επιλογή. Η άποψη του ΠΑΣΟΚ για την επιστολική ψήφο είναι μία συνεπής άποψη που αφορά στην άρση των κωλυμάτων άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

- δεν υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτική επιστροφή του φακέλου σε περίπτωση που ο εκλογέας δεν κάνει χρήση του. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φάκελος έχει φθορές κατά την αποστολή του, αν και μπορεί να ανακύπτουν ζητήματα εγκυρότητας της διαδικασίας.

-υπάρχει πρόνοια για την εξακρίβωση των στοιχείων του εκλογέα κατά την αποστολή του φακέλου για τους εντός της επικρατείας, απουσιάζει όμως ανάλογη ρύθμιση για τους εκτός επικρατείας εκλογείς.

-αν ο εκλογέας του εξωτερικού ενημερωθεί ότι ο φάκελος του δεν έχει παραληφθεί, δεν μπορεί να ψηφίσει με αυτοπρόσωπη παρουσία, γιατί στο εξωτερικό δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα.


Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ): Αντιδραστική και επικίνδυνη τομή η επιστολική ψήφος

Κατά του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στης ευρωεκλογές, ως αντιδραστική και επικίνδυνη τομή, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, που κατά τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, παρατήρησε: «Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αλλάζει συνολικά τη σχέση των ψηφοφόρων με την εκλογική διαδικασία. Διαμορφώνει παθητική πολιτική στάση αποξένωσης και αποστασιοποίησης από την ενεργή συμμετοχή και την εκλογική διαδικασία και τελικά, ακυρώνει την όποια ενεργητική συμμετοχή υπάρχει μέχρι σήμερα. Και φυσικά την ίδια στιγμή, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας».

Μεταξύ άλλων, ο ειδικής αγορητής του ΚΚΕ επεσήμανε πως με το νομοσχέδιο:

- Συμπληρώνεται το πλαίσιο των διευκολύνσεων για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τον τόπο κατοικίας, σε ανθρώπους και εκλογείς που δεν έχουν κανέναν μα κανέναν απολύτως οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με τη χώρα. Δεν γνωρίζουν τις πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν επηρεάζονται, ούτε δέχονται τις συνέπειες της όποιας πολιτικής τους επιλογής, όπως συμβαίνει με τους εκλογείς του εσωτερικού.

- Καταργούνται τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού. Όμως είναι άλλο πράγμα ο εκλογέας να προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα, να παίρνει το φάκελο και τα ψηφοδέλτια, να μπαίνει στο παραβάν και μπροστά στην κάλπη, να είναι ο ίδιος με τη συνείδησή του, να ψηφίζει και να απορρίπτει και εκβιασμούς που ενδεχομένως του ασκούνται, και είναι άλλο πράγμα η επιστολική ψήφος, όπου κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποιες συνθήκες, πώς, με ποιους, είτε συμπληρώνεται το ψηφοδέλτιο, είτε αποστέλλεται ο φάκελος των εκλογών.

- Το νομοσχέδιο ζητάει υπεύθυνη δήλωση στο πλαίσιο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου. Αυτό από μόνο του, σημαίνει και αποδοχή των κινδύνων που υπάρχουν να γίνουν παρατυπίες.

- Το Σύνταγμα επιτάσσει ταυτόχρονη διενέργεια εκλογών. Στην υπόθεση όμως ότι όλοι οι εκλογείς, αποφασίζουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, φτάνουμε στο σημείο κάποιοι να ψηφίζουν 20 ημέρες πριν, 15 ημέρες πριν.

- Το Σύνταγμα προβλέπει εξαίρεση από την αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών, μόνο για τους εκλογείς του εξωτερικού, και με την προϋπόθεση αλλαγής του πλαισίου με πλειοψηφία δύο τρίτων.

- Η εκλογική διαδικασία (παραλαβή φακέλων, επιβεβαίωση ταυτοπροσωπίας, αποστολή, μεταφορά) θα διεκπεραιώνεται με την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών και όχι κρατικών λειτουργών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αδιάβλητο.


Αλ. Καζαμίας (Πλεύση Ελευθερίας): Η επιστολική ψήφος συμβάλλει στη διεύρυνση της δημοκρατίας

Επιφύλαξη για την τελική στάση του κόμματος του στην Ολομέλεια, δήλωσε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας, κατά την επί της αρχής ψήφιση του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η Πλεύση Ελευθερίας είναι θετική στην εισαγωγή της επιστολικής ψήφου διότι αυτή θα διευκολύνει τη συμμετοχή στις εκλογές κάποιων κατηγοριών του πληθυσμού που συχνά δεν μπορούν να ψηφίσουν, όπως είναι οι υπερήλικες, τα άτομα με αναπηρία, οι ασθενείς, οι Έλληνες του εξωτερικού, οι ναυτικοί, οι εποχικοί εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι μαθητές σε περιόδους εξετάσεων κ.ο.κ.. «Από τη σκοπιά της ίσης πρόσβασης στα δικαιώματα μεταξύ των πολιτών, στην προκειμένη περίπτωση της ίσης πρόσβασης στο δικαίωμα της ψήφου και θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβάλει στη συμπεριληπτικότητα. Επειδή οι ελεύθερες εκλογές είναι από τις κορυφαίες διαδικασίες κάθε σύγχρονης δημοκρατίας, θεωρούμε ότι η επιστολική ψήφος μπορεί, επίσης, να συμβάλει έστω και λίγο στην διεύρυνση και καλύτερη άσκηση της δημοκρατίας στη χώρα», είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο Αλέξανδρος Καζαμίας επισήμανε ωστόσο, μεταξύ άλλων, ότι:

- η Πλεύση Ελευθερίας δεν συμφωνεί με το κατώφλι του 3% ούτε για τις εθνικές εκλογές ούτε για τις ευρωεκλογές, διότι αυτό μειώνει σημαντικά την αναλογικότητα του συστήματος, ενισχύει τα μεγάλα κόμματα και αποκλείει μικρά κόμματα. «γιατί κρατάτε το κατώφλι του 3% στις ευρωεκλογές, τη στιγμή που δεν εκλέγουμε κυβέρνησης Ποιο είναι το εμπόδιο στο να έχουμε μια πιο αναλογική εκλογική διαδικασία στις ευρωεκλογές;», απευθύνθηκε στην κυβέρνηση ο βουλευτής.

-η Πλεύση Ελευθερίας διαφωνεί με το ότι οι απόδημοι Έλληνες, οι Έλληνες του εξωτερικού, με βάση το καινούργιο νομοσχέδιο ψηφίζουν, αποκλειστικά, με επιστολική ψήφο.

- οι ταχυδρομικές υπηρεσίες σε κάποιες περιοχές του κόσμου, ιδίως, στη Μέση Ανατολή, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που έχει αυτό το νομοσχέδιο

-ο παραλήπτης του φακέλου με τα ψηφοδέλτια και τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν, δεν μπορεί να είναι εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, παρά μόνον ο ίδιος ο εκλογέας.

-πρέπει να προβλεφθεί διαδικασία για την περίπτωση που καθυστερήσει ή που δεν μπορέσει μια ταχυδρομική υπηρεσία να αποστείλει την επιστολική ψήφο πριν την καθορισμένη ώρα, ούτως ώστε οι καθυστερημένες ψήφοι, οι οποίες διαπιστωμένα έχουν σταλεί εντός της προθεσμίας, να μπορούν να συμπεριληφθούν αργότερα στο αποτέλεσμα.

Αποστολάκης (Νίκη): Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο

Κατά του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές δήλωσε ο ειδικός αγορητής της Νίκης Γιώργος Αποστολάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο ειδικός αγορητής της Νίκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:

-ανακύπτουν ζητήματα για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αφού δεν αναφέρεται στο σχέδιο νόμου ο υπεύθυνος επεξεργασίας για τα δεδομένα των εκλογέων ούτε προβλέπεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα ασφάλειας.

- η επιστολική ψήφος, στη μορφή και την έκταση που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

- Το Σύνταγμα, κύριοι συνάδελφοι, στο άρθρο 51 ορίζει με σαφήνεια ότι οι εκλογές στην Ελλάδα γίνονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία, ταυτόχρονα, σε όλη την επικράτεια, όμως η επιστολική ψήφος για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, όπως οργανώνεται στο νομοσχέδιο, δεν διασφαλίζει ούτε το ταυτόχρονο της ψηφοφορίας ούτε την αμεσότητα ούτε τη μυστικότητα της ψηφοφορίας για όσους επιλέξουν να ψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο.

- Είναι αλήθεια ότι το Σύνταγμα στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο 4 ρητά ορίζει, ότι είναι δυνατή η νομοθετική πρόβλεψη επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς που την ημέρα των εκλογών βρίσκονται εκτός χώρας.

- Από την γραμματική εκφορά του λόγου με βεβαιότητα συνάγεται ότι ο συνταγματικός νομοθέτης εισήγαγε αυτή τη δυνατότητα αποκλειστικά και μόνο για τους Έλληνες του εξωτερικού και πάλι όχι ως αποκλειστικό τρόπο, αλλά ως μία αιτιολογημένη εξαίρεση για κάποιες κατηγορίες αποδήμων με την παράλληλη εξασφάλιση κάλπης και παραβάν που είναι ο κανόνας.

- Ναι μεν το άρθρο 51 του Συντάγματος αναφέρεται στις εθνικές εκλογές, ωστόσο είναι σαφές ότι ο συνταγματικός νομοθέτης, αφού δεν διετύπωσε κάποια ρητή αντίθετη πρόβλεψη για εξαίρεση από τους κανόνες του άρθρου 51, των ευρωεκλογών και των δημοψηφισμάτων, θέλει να υπάγει υπό τους ίδιους ορισμούς και κανόνες κάθε είδους εκλογές και το δημοψήφισμα, διότι οι εθνικές εκλογές και οι ευρωεκλογές διέπονται από το ίδιο νομικό καθεστώς και έχουν μόνο μία διαφορά. Στις εθνικές εκλογές έχουμε πολλές εκλογικές περιφέρειες, ενώ στις ευρωεκλογές μία, δηλαδή ολόκληρη την περιφέρεια. Κατά συνέπεια, ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις βουλευτικές εκλογές ισχύει και για τις ευρωεκλογές.


Π. Σαράκης (Ελληνική Λύση): Προσπάθεια αλλοίωσης της βούλησης των πολιτών

Επιφύλαξη, για την τελική στάση του κόμματος του στην ολομέλεια, δήλωσε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια αλλοίωσης της βούλησης των πολιτών και επισήμανε ότι «δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου, αφού εκλογείς θα μπορούν να ψηφίσουν αρκετές ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών».

«Τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καθιερώσει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές», εκτίμησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης και χαρακτήρισε «πρωτάκουστο», ιδιωτικές εταιρείες να εμπλέκονται στις εκλογικές διαδικασίες, στη συλλογή των ψήφων, στην παράδοση των ψηφοδελτίων.


Ι. Κόντης (Σπαρτιάτες): Δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου

Επιφύλαξη για την τελική στάση του κόμματος του στην Ολομέλεια, δήλωσε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο κ. Κόντης που εκτίμησε ότι το επόμενο είναι η ηλεκτρονική ψήφος, είπε ότι δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της διαδικασίας. Ο βουλευτής αναφέρθηκε ιδίως στην εμπλοκή των εταιρειών ταχυμεταφορών στην αποστολή των ειδικών φακέλων στους εκλογείς του εξωτερικού. «Θα ταυτοποιεί ο ταχυμεταφοράς στην Αυστραλία ή στην Βραζιλία, ή στην Ουρουγουάη ή σε άλλα μέρη, τον παραλήπτη του φακέλου. Σε πολλά μέρη, στη Νότια Αμερική, έρχεται ο ταχυμεταφοράς και λέει, «ο κύριος Κόντης, είναι εδώ;» Όπως π.χ. η DHL ή η UPS ή ποιοι είναι αυτοί. Και λέει κάποιος μέσα «ναι», «ωραία» και σου αφήνει το φάκελο. Αυτό θα γίνεται. Πως θα έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες στους ντόπιους ταχυμεταφορείς στο Μαρανιάο ή το Μάτο Γκρόσο ή στα βάθη της ζούγκλας του Μπελέν που ζουν 1.000 Έλληνες και ξέρω και θα ταυτοποιούνται αυτοί από το τοπικό ταχυμεταφορέα να του παραδίδει το φάκελο», σχολίασε ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών.



Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Δεύτερο στίγμα κινητού στο σημείο όπου εξαφανίστηκε ο Μπάμπης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άγρια επεισόδια στη Ρωσία - Συγκρούσεις με την αστυνομία, χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, δεκάδες τραυματίες

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικό μπλόκο σε διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής με πάνω από 16 εταιρείες με έδρα την Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης