Ποινή - χάδι σε άνδρα που έριχνε φόλες σε ζώα

Ποινή - χάδι σε άνδρα που έριχνε φόλες σε ζώα

Δηλητηρίασε τρία μεγάλα σκυλιά, πέντε πρόβατα και μία γίδα, ενώ θανάτωσε δύο σκυλιά και πέντε κουτάβια με «καρβαμιδικό εστέρα» που έβαλε μέσα σε τροφές

patousa
Μέσα σε 40 ημέρες, μεταξύ της εκπνοής του 2016 και τις εισόδου του 2017, δηλητηρίασε τρία μεγάλα σκυλιά, πέντε πρόβατα και μία γίδα, ενώ τέσσερα χρόνια πριν με «καρβαμιδικό εστέρα» που έβαλε μέσα σε τροφές, θανάτωσε δύο σκυλιά και πέντε κουτάβια.

Για τα δύο μεγάλα σκυλιά και τα πέντε κουτάβια που θανάτωσε, καταδικάστηκε το 2017 σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και για τα υπόλοιπα ζώα που δηλητηρίασε μεταγενέστερα το 2022, του επιβλήθηκε η ποινή - χάδι της φυλάκισης των 16 μηνών με τριετή αναστολή, παρότι λίγα χρόνια πριν είχε καταδικαστεί για το ίδιο αδίκημα και η Δικαιοσύνη το γνώριζε καλά.

Aπό τον Άρειο Πάγου ζήτησε να αναιρεθεί για πλημμελή αιτιολογία, κ.λπ., η δεύτερη αυτή απόφαση της φυλάκισης των 16 μηνών που του είχε επιβληθεί, όμως οι αρεοπαγίτες όχι μόνο δεν του έκαναν το χατίρι, αφού απέρριψαν την αίτησή του, αλλά του επεδίκασαν και δικαστική δαπάνη 500 ευρώ.

Ο Ν.Κ. έχει στάβλο που γειτνιάζει με αυτόν του Β.Μ. εκτρέφοντας και οι δύο ζώα, ενώ είχαν συχνά προστριβές μεταξύ τους.

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Ν.Κ. δηλητηρίασε με τροφή που περιείχε «καρβαμιδικό εστέρα» τα σκυλιά του γείτονα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν 2 μεγάλα σκυλιά και 5 κουτάβια.

Για την πράξη δε αυτή το 2017από Τριμελές Εφετείο κηρύχθηκε ένοχος και καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών.

Τα χρόνια πέρασαν όμως και το ίδιο περιστατικό επαναλήφθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2016 και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση. Μεταξύ 23 Δεκεμβρίου 2016 και 1 Φεβρουαρίου 2017 το ίδιο πρόσωπο ο Ν.Κ. δηλητηρίασε 3 μεγάλα σκυλιά, 5 πρόβατα και 1 γίδα του γείτονά του.

Όπως αναφέρεται στην αρεοπαγητική απόφαση ο ιδιοκτήτης των ζώων που δηλητηριάστηκαν είδε (23-12-2016) το αυτοκίνητο του Ν.Κ., «που είναι χαρακτηριστικό, καθώς δεν έχει ρεζέρβα πίσω και έχει ένα φανάρι σπασμένο» και στο κάθισμα διέκρινε μια φιγούρα όμοια με αυτή του γείτονα του, που προσέγγισε το στάβλο και έριξε κάτι. Μετά από λίγη ώρα βρήκε δηλητηριασμένα ένα μεγάλο σκύλο και 3 πρόβατα. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε 4 φορές ακόμα το αμέσως επόμενο διάστημα μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2017.

Ενώπιον της Δικαιοσύνης προέβαλε δύο ισχυρισμούς.

Ο πρώτος ισχυρισμός ήταν ότι στην περιοχή υπάρχουν αγρότες και τα ζώα δηλητηριάσθηκαν από φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.

Κλείσιμο
Ο ισχυρισμός του αυτός απορρίφθηκε καθώς - όπως αναφέρουν οι δικαστές- όταν δηλητηριάστηκαν τα ζώα ήταν χειμερινή περίοδος, δεν υπήρχαν καλλιέργειες και οι αγρότες δεν φρόντισαν και δεν ράντιζαν τις καλλιέργειές τους με φυτοφάρμακα.

Ο δεύτερος ισχυρισμός -που δεν κρίθηκε πειστικός και δεν έγινε δεκτός- είναι ότι το επίμαχο διάστημα (23.12.2016 έως 1.2.2017) που ο γείτονας του ισχυρίζεται ότι έριξε φόλα στα ζώα του, εκείνος βρισκόταν με την οικογένεια του σε κάποιο άλλο χωριό για να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Ο δεύτερος αυτός ισχυρισμός απορρίφθηκε καθώς αφενός «όπως ο ίδιος κατέθεσε, η σύζυγός του είναι κατάκοιτη και συνακόλουθα είναι δύσκολη η μετακίνησή της» και αφετέρου «ο ίδιος είχε την φροντίδα των ζώων του την οποία, ακόμη και σε τρίτο άτομο, δεν θα μπορούσε να εμπιστευτεί για τόσο χρονικό διάστημα».

Τελικά, για τις θανατώσεις των ζώων τη διετία 2016 - 2017 καταδικάστηκε για «κακοποίηση (θανάτωση) ζώων κατ' εξακολούθηση και ζωοκτονία κατ' εξακολούθηση» και του επιβλήθηκε η ποινή χάδι της φυλάκισης ενός έτους και τεσσάρων μηνών, με τριετή αναστολή, αφού προηγούμενα του αναγνωρίστηκε η ελαφρυντική περίσταση της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης του!

Προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνον απόφαση, αλλά οι αρεοπαγίτες του Ε' Ποινικού Τμήματος απέρριψαν την αίτησή του και όλους τους λόγους που προέβαλε ως αβάσιμους.

Οι ισχυρισμοί που προέβαλε και απορρίφθηκε, ήταν ότι η εφετειακή απόφαση είναι πλημμελής και πάσχει από έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Greek Mafia: Προφυλακιστέοι οι δύο συλληφθέντες για τις εκτελέσεις - «Ομερτά» από τον έναν, αρνήθηκε τις κατηγορίες ο δεύτερος

Πάρνηθα: Μικροί και μεγάλοι για χιονοπόλεμο - Δείτε φωτογραφίες

Βόρεια Ιρλανδία: Η κακοκαιρία κατέστρεψε τα διάσημα δένδρα της σειράς «Game of Thrones»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης