Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Εθνική, ιστορική αλλαγή πέρα και πάνω από κόμματα

Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Εθνική, ιστορική αλλαγή πέρα και πάνω από κόμματα

Θετικοί αλλά με επιφυλάξεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας - Όχι από ΚΚΕ

epistoliki_psifos_maketa
Προϋποθέσεις επίτευξης ευρύτερης πλειοψηφίας για την έγκριση του συγκεντρώνει το νομοσχέδιο για την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου όπως διαφάνηκε από την επι της αρχής συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης - πλην του ΚΚΕ και της Νίκης που διαφώνησαν συνολικά - τοποθετήθηκαν θετικά επι της αρχής του νομοσχεδίου εκφράζοντας όμως ισχυρές επιφυλάξεις για επιμέρους διατάξεις.

Κεραμέως: Εθνική, ιστορική αλλαγή πέρα και πάνω από κόμματα

Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως επισήμανε τις τομές που επιφέρει το σχέδιο νόμου λέγοντας μεταξύ άλλων πως «αλλάζει τελείως το τοπίο της ψήφου αποδήμων. Οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης, εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, που βρίσκεται στο εξωτερικό θα μπορεί να ψηφίσει από το σπίτι του. Δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό».

Ακόμη επεσήμανε ότι «αλλάζει το τοπίο και για τους εκλογείς στην Ελλάδα – Η δυνατότητα για άσκηση δικαιώματος ψήφου μέσω επιστολικής θα ωφελήσει ιδιαιτέρως συμπολίτες μας όπως άτομα με αναπηρία, ασθενείς, ηλικιωμένους, εποχικά εργαζόμενους, εργαζόμενους την Κυριακή, φοιτητές/σπουδαστές, μαθητές Γ Λυκείου εν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων. Αλλά και ευρύτερα, κάθε πολίτης εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να επιλέξει να ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου».

Κλείσιμο
«Αποτελεί μια μεγάλη, ουσιαστική κίνηση, για την ενίσχυση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Μετά τις Ευρωεκλογές του 2014 κατά τις οποίες σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό συμμετοχής των εκλογέων, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεθάρρυνε τα Κράτη-Μέλη να υιοθετήσουν, μεταξύ άλλων, την επιστολική ψήφο για να αυξήσουν τη συμμετοχή», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την κυρία Κερεμέως «η δυνατότητα αύξησης της συμμετοχής συνεπάγεται διεύρυνση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας, καθώς αυτή γίνεται πιο αντιπροσωπευτική. Τα αποτελέσματα των εκλογών αντικατοπτρίζουν τις απόψεις περισσότερων, όχι μόνο πολιτών, αλλά και κοινωνικών ομάδων, που για διάφορους λόγους, οικονομικούς ή αντικειμενικούς, μπορεί να είχαν πρακτικές δυσκολίες συμμετοχής στη διαδικασία, όπως εποχικά εργαζόμενοι, ηλικιωμένοι και άλλοι συμπολίτες μας με κινητικές δυσκολίες, Έλληνες της διασποράς.
Το Κράτος εκσυγχρονίζεται, συμπορεύεται με πιο σύγχρονες θεσμικές διαδικασίες, ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές συστάσεις, υιοθετεί καλές πρακτικές δημόσιας διοίκησης και αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία, προσαρμόζοντάς την στα δεδομένα της χώρας. Σε 22 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ προβλέπεται κάποιου είδους επιστολική ψήφος, όπως και στην Αυστραλία και στις Πολιτείες των ΗΠΑ, με διαφοροποιήσεις».

Απευθυνόμενη δε προς τα κόμματα που εκφράζουν επιφυλάξεις για την ασφάλεια της επιστολικής ψήφου είπε πως «εισάγουμε κάτι νέο και κατανοώ χωρίς να συμμερίζομαι τις ανησυχίες. Θα ήθελα να πω ότι δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Οι περισσότερες χώρες έχουν κάποιου είδους επιστολική ψήφο. Να αντλήσουμε από τις βέλτιστες πρακτικές τις πιο αξιόπιστες με πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας».

Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Γιώτα Πούλου διαφώνησε με την καθολική εφαρμογή της επιστολικής ψήφου υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διευκολυνθούν μόνο οι εκλογείς του εξωτερικού. Για εντός της Επικράτειας είπε ότι πρέπει να διευκολυνθούν μόνο όσοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα.

Προσθετικά, σημείωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ειδικός ηλεκτρονικός εκλογικός κατάλογος με εποχικά εργαζόμενους, φοιτητές και άλλες ειδικές κατηγορίες που θα μπορούν να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο. Η κυρία Πούλου άσκησε κριτική και στις ρυθμίσεις για την αλλαγή του τρόπου κατανομής των εδρών στις ευρωεκλογές υποστηρίζοντας πως «το νέο σύστημα είναι καλπονοθευτικό καθώς εξασφαλίζει περισσότερες έδρες στο πρώτο κόμμα εις βάρος των μικρότερων».

Απαντώντας στις σχετικές ενστάσεις ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος εξήγησε ότι το νέο σύστημα είναι το πλέον αναλογικό και εισάγει την μέθοδο κατανομής εδρών που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 για τις εθνικές εκλογές με την απλή αναλογική.

«Διορθώνουμε την στρέβλωση του 1994 όταν ο νομοθέτης εισήγαγε το όριο του 3% χωρίς να διευκρινήσει ότι το εκλογικό μέτρο δεν θα υπολογίζεται στο 100% των ψήφων αλλά με βάση το ποσοστό που αθροίζουν τα κόμματα που έλαβαν από 3% και πάνω.

Πιο απλή αναλογική από αυτό το σύστημα που εισάγουμε δεν υπάρχει. Η κατανομή των εδρών στις ευρωεκλογές θα γίνεται όπως ακριβώς κατανέμονται και οι 15 έδρες του Επικρατείας» είπε ο κ. Λιβάνιος σημειώνοντας παράλληλα πως με το ισχύον σύστημα υπήρχε κίνδυνος να εμφανιστούν παράδοξα όπως για παράδειγμα κόμμα να βγάλει περισσότερες έδρες από όσες θα πάρει το κόμμα με το αμέσως υψηλότερο ποσοστό.

Ο κ. Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «η παροχή της δυνατότητας της επιστολικής ψήφου για τους εκτός επικράτειας εκλογείς αποτελεί πάγια θέση του κόμματός μας εδώ και πολλά χρόνια».

Κατέθεσε ωστόσο ορισμένες επιφυλάξεις «αναφορικά με την εξ αρχής απροϋπόθετη επέκταση της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο στο σύνολο των εντός Επικρατείας εκλογέων, δίχως να διαπιστώνεται συγκεκριμένη ανάγκη προσφυγής στη διαδικασία αυτή και προτού δοκιμαστεί η δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας του συστήματος σε τέτοια κλίμακα. Οι επιφυλάξεις μας, μάλιστα, ενισχύονται από το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης είτε δεν χορηγούν καθόλου στους εντός Επικρατείας εκλογείς τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου είτε τη χορηγούν μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως προκύπτει και από την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης που συνοδεύει το νομοσχέδιο».

Την κάθετη διαφωνία του ΚΚΕ εξέφρασε ο κ. Γιάννης Γκιόκας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η επιστολική ψήφος υπονομεύει την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας και ενισχύει τον κίνδυνο χειραγώγησης των ψηφοφόρων. Την διαφωνία του με την μετατροπή της επιστολικής ψήφου σε «γενικό κανόνα» από «ειδική εξαίρεση» εξέφρασε και ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος της «Νέας Αριστεράς».

Ο κ. Τάσος Οικονομόπουλος της Νίκης είπε «το νομοσχέδιο κάνει κανόνα με ανεπίτρεπτο τρόπο την εξαίρεση της επιστολικής ψήφου. Δεν είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε πρόχειρα μέτρα». Θετική επι της αρχής με την επιστολική ψήφο αλλά με επιφυλάξεις για τα επιμέρους άρθρα τοποθετήθηκαν οι Ζωή Κωνσταντοπούλου και Αλέξανδρος Καζαμίας από την Πλεύση Ελευθερίας.




Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Ο κρεοπώλης κάλεσε και συναντήθηκε με τον Μπάμπη πριν χαθούν τα ίχνη του - Το βούλευμα για την εξαφάνιση

«Λουκέτο» μέχρι 1 μήνα σε επιχειρήσεις για λαθρεμπόριο αιθυλικής αλκοόλης και ποτά «μπόμπες»

Κύκλωμα μαστροπείας: 15χρονη περιγράφει πώς την παρέσυραν - «Είδα ότι έχει λεφτά και ενθουσιάστηκα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης