ΣΥΡΙΖΑ: Στον Νέο Κόσμο τα γραφεία «6 συν 6» και «Ομπρέλας» - Άνοιγμα στον Πέτρο Κόκκαλη και νέα ΚΟ από τη Δευτέρα

ΣΥΡΙΖΑ: Στον Νέο Κόσμο τα γραφεία «6 συν 6» και «Ομπρέλας» - Άνοιγμα στον Πέτρο Κόκκαλη και νέα ΚΟ από τη Δευτέρα

Ο Χαρίτσης επικρατέστερος για τη θέση του Προέδρου της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας - Οι άμεσες εκκρεμότητες του νέου πολιτικού εγχειρήματος και οι ρόλοι Τσακαλώτου και Αχτσιόγλου

xaritsis-axtsioglou-tsakalwtos-arthroy
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες μεταξύ των βουλευτών και των κορυφαίων στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, προετοιμάζοντας την επάνοδό τους στην κεντρική πολιτική σκηνή άμεσα, μέσα από την νέα τους Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες επισφράγισαν τη διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες, τα στελέχη τόσο της ομάδας «6 συν 6», όσο και της «Ομπρέλας» αναμένεται να στεγαστούν στο εξής σε νέο χώρο, με το «στρατηγείο» του νέου φορέα τους να εντοπίζεται στην περιοχή του Νέου Κόσμου.

Εκτός από τα κομματικά γραφεία, ωστόσο, που έχουν «τσεκαριστεί» στη λίστα των εκκρεμοτήτων του νέου πολιτικού εγχειρήματος, στις άμεσες εκκρεμότητες συγκαταλέγονται:

  • · Το όνομα του νέου φορέα
  • · Η κατανομή των κοινοβουλευτικών ρόλων
  • · Ο προσδιορισμός της φυσιογνωμίας του και
  • · Το ιδεολογικό στίγμα


Για το τελευταίο, ένα περίγραμμα έδωσε χθες σε ανάρτησή του το μέλος της ομάδας «6 συν 6», Νίκος Μπίστης, περιγράφοντας πως «είναι προφανής η ανάγκη για ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς με μεγάλη δόση Οικολογίας και φεμινισμού». Ωστόσο, τόσο το όνομα, όσο και οι κοινοβουλευτικοί ρόλοι θα αποφασιστούν οριστικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οπότε έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσουν από κοινού τα κορυφαία στελέχη της ομάδας «6 συν 6» και της «Ομπρέλας», «κλειδώνοντας» τις οριστικές αποφάσεις, καθώς μέλημά τους αποτελεί η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα να τεθεί σε λειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα. «Δεν έχει γίνει αυτή η συζήτηση», άλλωστε, απάντησε χθες στα περί του ονόματος στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra o βουλευτής, Νάσος Ηλιόπουλος, απαντώντας για το εάν θα επιθυμούσε σε αυτό να υπάρχει η λέξη «Αριστερά» σε αυτό πως «θεωρώ πως ναι, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να το εκφράσεις».

Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cx6mljkgzjzd)


Πριν από την ονοματοδοσία, όμως, απαραίτητο βήμα για τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η ένωση των 9 βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν χθες με τους Πέτη Πέρκα και Ευκλείδη Τσακαλώτο, εξέλιξη που εκτιμάται ότι δεν θα αργήσει, καθώς συνεδρίασε χθες το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη η «Ομπρέλα», σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματά της, υπό το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων.

«Όλο το προοδευτικό φάσμα»

Ως επικρατέστερος για τη θέση του Προέδρου της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαντάζει ο Βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 χθες εξήγησε πως «πρώτος μας στόχος είναι η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας ώστε με μια παρουσία μαχητική και τεκμηριωμένη, να ασκήσουμε προγραμματική αντιπολίτευση και να ξεδιπλώσουμε την προγραμματική μας πρόταση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο». Επιπλέον, ο κ. Χαρίτσης σκιαγράφησε το ιδεολογικό περίγραμμα του νέου σχήματος, λέγοντας πως «θέλουμε μια Αριστερά που θα εμπιστεύεται τις δυνάμεις της και θα διεκδικήσει και πάλι την εξουσία. Που θα απευθυνθεί σε όλο το προοδευτικό φάσμα και θα συνενώσει τις δυνάμεις της με τις δυνάμεις από τον χώρο της πολιτικής οικολογίας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας αλλά και από τον χώρο κινημάτων».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cx6dc88dwsxd)


Από τους άμεσους σχεδιασμούς των στελεχών που θα απαρτίζουν την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν εξαιρείται η άσκηση μαχητικής αντιπολίτευσης. Στην κατεύθυνση αυτή, η κατανομή των κοινοβουλευτικών ρόλων είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που θα εξαντλήσουν τα στελέχη των δύο ομάδων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στοχεύοντας σε μια δυναμική παρουσία στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, στις 13 Δεκεμβρίου.

Σαββατοκύριακο συσκέψεων

Πέραν του Αλέξη Χαρίτση, αναβαθμισμένος αναμένεται και ο ρόλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του οποίου η δημόσια παρουσία υπήρξε ιδιαίτερα έντονη τις τελευταίες ημέρες, καθώς αφενός προανήγγειλε πως υπάρχουν 11-12 βουλευτές στα μέσα της εβδομάδας για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, με φόντο τη δήλωσή του για τους «νοικυραίους». Δεν αποκλείεται ο κ. Τσακαλώτος να λάβει θέση του Γραμματέα της ΚΟ, αν δεν επιλέξει ρόλο Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, σηματοδοτώντας και την παρουσία της «Ομπρέλας» στο σχήμα.

Αυξημένο φόρτο θα έχουν και οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οπότε αναμένεται να φανεί αν θα δοκιμαστούν σε αυτό το ρόλο πρόσωπα που έχουν θητεύσει στο ίδιο πόστο, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ή ο Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και η Έφη Αχτσιόγλου ή η Θεανώ Φωτίου, με μεγάλη κυβερνητική εμπειρία. Ανοιχτή παραμένει και η θέση του Εκπροσώπου Τύπου, όπου ο κ. Ηλιόπουλος είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν από την Κουμουνδούρου, αλλά και αυτή του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Βαριά χαρτιά» και τεχνοκράτες

Πέρα από τα πρόσωπα της πρώτης γραμμής, «βαριά χαρτιά» σε τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο αποτελούν για το νέο σχήμα σε επίπεδο τεκμηρίωσης μια σειρά από Υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη που αποχώρησαν εσχάτως από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μεταξύ των οποίων οι: Γιώργος Σταθάκης, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Βίτσας, αλλά και ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, που ακολούθησε χθες τα στελέχη της ομάδας «6 συν 6» στην πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προσκλητήριο στον Πέτρο Κόκκαλη

Με τον βουλευτή, Νάσο Ηλιόπουλο να περιγράφει ως πρώτο ορόσημο για το νέο σχήμα τις Ευρωεκλογές, αλλά και την ανάγκη να επανέλθει η πολιτική στο προσκήνιο της πολιτικής συζήτησης μέσα από τα μεγάλα ζητήματα της εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή, τα στελέχη της ομάδας «6 συν 6» φέρονται να κοιτούν προς την πλευρά του ανεξάρτητου πλέον Ευρωβουλευτή, Πέτρου Κόκκαλη. Αναφερόμενος στην ανάγκη να προταχθεί η «πράσινη» ατζέντα, «προς τιμήν του ο Πέτρος Κόκκαλης σήκωσε αυτήν την ατζέντα από το 2019» ανέφερε χθες ο κ. Ηλιόπουλος, απαντώντας πως «θεωρώ ότι θα έπρεπε να δουλέψουμε σε μια τέτοια συμπόρευση» απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας τους, με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές.

Σημειωτέον ότι οι κύριοι Κόκκαλης και Χαρίτσης διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας λόγω της συστηματικής ενασχόλησής τους με την «πράσινη ατζέντα», η οποία αποτελεί βασικό πεδίο πολιτικής για τους «6 συν 6».

Μακριά από τον εμφύλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι μελλοντικές συνεργασίες, αλλά και η ισχυρή αντιπολιτευτική παρουσία αναμένεται να απορροφήσουν την ενέργεια της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τον κ. Ηλιόπουλο να ξεκαθαρίζει χθες πως «το θεωρούμε ανέξοδο να μπούμε σε έναν ενδοαριστερό εμφύλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ». Παρόμοια στάση αναμένεται να κρατήσουν και απέναντι στο ζήτημα της υπεράσπισης της κληρονομιάς της διακυβέρνησης Τσίπρα, αποφεύγοντας τον διαγκωνισμό με την Κουμουνδούρου. «Δεν θα μπούμε σε μια διαφωνία με το ποιος είναι κληρονόμος, ποιος είναι υπονομευτής του Τσίπρα» τόνισε σχετικά ο κ. Ηλιόπουλος, καταλήγοντας, ωστόσο, πως «θα υπερασπιζόμαστε για πάντα τις νίκες της κυβέρνησης του 2015-2019».

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στη Βάρκιζα: Νεκρές δύο νεαρές γυναίκες σε τροχαίο

Ιρλανδός ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι που έβαλε φωτιά στο Δουβλίνο - Τον αφόπλισε Βραζιλιάνος

Ειρωνείες Λαζόπουλου για Αχτσιόγλου: Της αφιέρωσε το τραγούδι «Μια γυναίκα φεύγει» και είπε ότι ξέχασε την ομπρέλα της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης