Επέτειος Πολυτεχνείου: Κατέθεσαν στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Βουλής

Επέτειος Πολυτεχνείου: Κατέθεσαν στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Βουλής

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την κατάθεση στεφάνου που έκαναν Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Κωνσταντίνος Τασούλας

sakellaropoulou-4
Στεφάνι στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου κατέθεσαν το πρωί της Παρασκευής η Πρόεδρος ττης Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Αμέσως μετά στη δήλωση της η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, αναφέρει:

«Μισόν αιώνα μετά, το Πολυτεχνείο διατηρεί τον υψηλό του συμβολισμό, ως η κορυφαία πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας και της καταπάτησης της ελευθερίας. Πράξη που δεν υπήρξε αυτονόητη, ούτε ανέξοδη. Συνεπαγόταν κίνδυνο, απαιτούσε θυσίες, έφερε το βάρος μιας ευθύνης, προσωπικής και συλλογικής, που λίγοι είχαν το θάρρος να αναλάβουν. Χάρη και στη δική τους ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση μπόρεσε η πατρίδα μας να γυρίσει τη μελανή σελίδα της επταετίας. Τους οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη.

Το Πολυτεχνείο σηματοδότησε τη σύγχρονη ιστορία μας και θεμελίωσε τη δημοκρατική συνείδηση της μεταπολίτευσης, της πιο ειρηνικής και προοδευτικής περιόδου της χώρας. Σε αυτήν εμπεδώθηκε η πεποίθηση ότι δεν χωρούν εκπτώσεις, τόσο στον πολιτικό μας αυτοκαθορισμό, όσο και στον ελεύθερο τρόπο ζωής μας. Η μνήμη του είναι ολοζώντανη και διδακτική, εμπεριέχοντας τις αρχές που συνέχουν διαχρονικά την κοινωνική και πολιτική μας συμβίωση. Σήμερα που η δημοκρατία είναι εδραιωμένη και ισχυρή, χρέος μας παραμένει η προάσπισή της με το ίδιο πάθος και την ίδια ακλόνητη βούληση που έδειξαν οι πολιορκημένοι εκείνοι νέοι πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια».

Δείτε φωτογραφίες από την κατάθεση στεφάνου της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Πολυτεχνείο

sakellaropoulou-5
sakellaropoulou-4
sakellaropoulou-3
sakellaropoulou-2
sakellaropoulou-1
Κλείσιμο


«Σήμερα οφείλουμε, τιμώντας τη μνήμη του Πολυτεχνείου, να γράψουμε τη δική μας εποποιία προστασίας και αξιοποίησης της δημοκρατίας», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Τασούλας για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Συμπληρώνονται 50 χρόνια, μισός αιώνας, από την κορυφαία εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ήθελα να τιμήσω αυτή τη μνήμη η οποία είναι πάντα ζωντανή. Εδώ ισχύει αυτό που είχε πει ο Ελύτης ότι "μια μέρα το παρελθόν θα μας ξαφνιάζει για το πόσο επίκαιρο είναι". Το Πολυτεχνείο χάραξε μια εποποιία διεκδίκησης δημοκρατίας. Σήμερα οφείλουμε, τιμώντας αυτή τη μνήμη, να γράψουμε τη δική μας εποποιία προστασίας και αξιοποίησης της δημοκρατίας, ακόμη περισσότερη αξιοποίηση της δημοκρατίας. Αυτή είναι η τιμή στη μνήμη του Πολυτεχνείου» είπε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cx0vxnjqbtqx)

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Τάιλερ «πυροβολεί» τον ΣΥΡΙΖΑ: Έχασε τόσες εκλογές, να ψάξουν να βρουν τι φταίει - Γι' αυτό ήρθε ο Στέφανος, θα κάνουμε το καλύτερο να γίνει πρωθυπουργός

H Μπριζίτ Μακρόν αποκαλύπτει γιατί περίμενε 10 χρόνια για να παντρευτεί τον Εμανουέλ που την ερωτεύτηκε στα... 15 του

Καλάβρια σε Ηλιάδη: Είσαι ψεύτικη από πάνω μέχρι κάτω, στην ηλικία σου δεν πρέπει να τα κάνεις αυτά τα πράγματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης