Χατζηδάκης: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο

Χατζηδάκης: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο

Οι αυξήσεις στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων -μετά από 14 χρόνια- μεσοσταθμικά ισοδυναμούν με 1.476 ευρώ ετησίως για κάθε δημόσιο υπάλληλο, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών

xatzidakis_18102023
«Η ελληνική οικονομία είναι στον σωστό δρόμο» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας στην Βουλή τους βασικούς στόχους του προϋπολογισμού για το 2024.

Παράλληλα, άφησε παράθυρο για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών το επόμενο έτος εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες ενώ σημείωσε πως η επίτευξη του στόχου που αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα αποφέρει στην εθνική οικονομία ετήσιο όφελος 2 δις ευρώ.

«Προβλέπουμε ότι το 2024 θα είναι χρονιά με υψηλότερη ανάπτυξη, περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες εξαγωγές. Επίσης, θα είναι χρόνια με χαμηλότερη ανεργία και μικρότερο χρέος. Ειδικότερα, προβλέπουμε 3% ανάπτυξη και ήδη είμαστε 2οι σε ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Στις επενδύσεις προβλέπουμε περαιτέρω αύξηση κατά 12%, στηριζόμενοι και στην αύξηση δημοσίων επενδύσεων. Στις εξαγωγές αύξηση 6,3%. Για το χρέος από 159% του ΑΕΠ θα πέσουμε στο 152% και στον πληθωρισμό από 4% στο 2,4%» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενώ ειδικά για τον πληθωρισμό είπε: «Σήμερα έχουμε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε αλλά δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα επιμένει και είμαστε εδώ με σειρά πρωτοβουλιών που ήδη έχουν ληφθεί και συνεχίζονται, να αντιμετωπίσουμε στο μέτρο του δυνατού αυτές τις συνέπειες χωρίς μαγικές γομολάστιχες».

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι καταλύτης για την θετική πορεία της οικονομίας αποτελεί η αύξηση των φορολογικών εσόδων ως αποτέλεσμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της αύξησης της ανάπτυξης. «Όλη αυτή η εξέλιξη της οικονομίας συνδέεται με ένα κρίσιμο μέγεθος. Ενώ έχουμε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με το 2019, έχουμε αύξηση κατά 9,1% των φορολογικών εσόδων σε σχέση με το 2022» είπε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει ότι ο πληθωρισμός είχε την μικρότερη συμμετοχή στην αύξηση των εσόδων. «Κατά ένα μικρό μέρος και εν μέρει οφείλεται στον πληθωρισμό. Η αύξηση των εσόδων οφείλεται κυρίως σε: 1) υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που μεγαλώνουν την πίτα 2) σημαντική αύξηση του τουριστικού προϊόντος 3) αύξηση μισθών και συντάξεων 4) εκτεταμένη χρήση πιστωτικών καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών» τόνισε.

Αναφορικά με τους επόμενους στόχους ανέφερε: 

1) Αντιμετώπιση φαινομένου κλιματικής κρίσης, άμεση δράση για υποδομές και αντιμετώπιση συνεπειών φυσικών καταστροφών

2) Αύξηση δημοσίων επενδύσεων με αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης. Στο eurogroup δόθηκε πίνακας σύγκρισης των ροών του ταμείου ανάκαμψης και εκεί φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις πρωτοπόρες χώρες

3) Υγεία με Αύξηση κατά 15% των επιχορηγήσεων νοσοκομείων

4) Στήριξη εισοδήματος πολιτών. Αυξήσεις στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Μεσοσταθμικά ισοδυναμούν με 1.476 ευρώ ετησίως για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Κλείσιμο
5) Άρση παγώματος 3ετιών στους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα

6) Αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά

7) Αύξηση 8% για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

8) Αύξηση συντάξεων από 1.1.2024

9) Συνέχιση φιλικής πολιτικής προς την επιχειρηματικότητα. Έχουμε μειώσει την φορολογία. Αν υπάρξει δυνατότητα θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση φορολογικών συντελεστών. Σίγουρα από το 2025 θα υπάρξει μείωση ασφαλιστικών εισφορών

10) Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής. Στόχος να φτάσουμε στον ΜΟ της ΕΕ ως προς το κενό ΦΠΑ που είναι στο 9%. Όταν φτάσουμε στον στόχο αυτό σε σχέση με σήμερα θα έχουμε ετησίως παραπάνω έσοδα 2 δις ευρώ».

Ειδικά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τους ελεύθερους επαγγελματίες υπογράμμισε πως «στόχος μας δεν είναι να βάλουμε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές αλλά να στραφούμε σε όσους φοροδιαφεύγουν και χωρίς να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές να αντιμετωπίσουμε το αντικοινωνικό αυτό φαινόμενο»

Ειδήσεις σήμερα:

Σάμος: Επεισόδια και 5 συλλήψεις στη δομή μεταναστών - Φώναζαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης

Υπουργείο Οικονομικών: Τι αλλάζει σε τράπεζες και servicers - «Κούρεμα» οφειλών μέχρι 28% στον εξωδικαστικό

Σαμπρίνα μετά τη σύλληψη του Παναγιώτη Λιαδέλη και του γιου τους: Το έμαθα από δημοσιογράφο και έπαθα σοκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης