Δήμος Αθηναίων: Τα διλήμματα Μπακογιάννη-Δούκα ενόψει του ντιμπέιτ της Τετάρτης

Δήμος Αθηναίων: Τα διλήμματα Μπακογιάννη-Δούκα ενόψει του ντιμπέιτ της Τετάρτης

Σήμερα η συνάντηση του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ με τον τρίτο της κάλπης της Κυριακής, Κώστα Ζαχαριάδη από τον ΣΥΡΙΖΑ

doukas-bakogiannhs-1010-arthro
Στο «μοιραίο λάθος» του αντιπάλου του προσβλέπει τόσο ο Κώστας Μπακογιάννης όσο και ο Χάρης Δούκας, που θα βρεθούν αύριο το βράδυ ο ένας απέναντι στον άλλο, κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας στη δημόσια τηλεόραση.

Ούτε ο νυν δήμαρχος Αθηναίων, ούτε ο υποψήφιος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ σπεύδουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με τα δυνατά χαρτιά που σκοπεύουν να εμφανίσουν στην τηλεοπτική αναμέτρηση. Ωστόσο, όπως ο κ. Μπακογιάννης, έτσι και ο κ. Δούκας ετοιμάζονται για μια σκληρή αναμέτρηση με στόχο την προσέλκυση ευρύτερων κοινών, διατηρώντας ταυτόχρονα την απήχηση στους ψηφοφόρους που τους στήριξαν στον πρώτο γύρο.

Ο δεύτερος γύρος είναι καθοριστικός και απομένουν εκ των πραγμάτων ελάχιστα 24ωρα για να οργανώσουν ένα δυνατό φινάλε- ο Κώστας Μπακογιάννης διεκδικεί την, με άνεση επανεκλογή του, την προσεχή Κυριακή, ενώ ο Χάρης Δούκας φιλοδοξεί ότι θα πετύχει, έστω και στο … παραπέντε την «ανατροπή», κατακτώντας τη ηγεσία της πλατείας Κοτζιά. Τα προγνωστικά λένε ότι ο νυν Δήμαρχος είναι το φαβορί: έλαβε 41,35%, αλλά δεν πέρασε τον πήχη του 43%, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επανεκλογή του από το πρώτο … ημίχρονο του αγώνα στην Αθήνα.

Η αλήθεια είναι ότι παρά τις αντιδράσεις κυρίως για το «μεγάλο περίπατο» στην Πανεπιστημίου, ο κ. Μπακογιάννης διατήρησε τις δυνάμεις του σε σχέση με την πρώτη εκλογή του το 2019- τότε έλαβε στον πρώτο γύρο 42,65% ( για την εκλογή χρειαζόταν 50%+1), ο Νάσος Ηλιόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ 16,98% και ο Παύλος Γερουλάνος από το ΠΑΣΟΚ 13,19%. Στο δεύτερο γύρο εκλέχτηκε με 65,25% και ο Νάσος Ηλιόπουλος ηττήθηκε λαμβάνοντας το 34,75% των ψήφων. Μπορεί ο κ. Μπακογιάννης να επανεκλεγεί, εξασφαλίζοντας το ίδιο πάνω-κάτω σκορ με αντίπαλο τον κ. Δούκα; Η Χαριλάου Τρικούπη, που στηρίζει την υποψηφιότητα του καθηγητή του ΕΜΠ, εκτιμά ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος της «ανατροπής», ακόμη και αν τον κ. Δούκα τον χωρίζει ποσοστό 27% και πλέον από τον κ. Μπακογιάννη.

Τα διλήμματα για το ντιμπέιτ

Κλείσιμο
Το δίλημμα που θα αναδείξει ο νυν δήμαρχος Αθηναίων είναι αν οι πολίτες θέλουν να επιστρέψουν στη … θητεία Καμίνη ή αν θέλουν ο κ. Μπακογιάννης να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε το 2019 και που ήταν προς όφελος των Αθηναίων. Το δίλημμα που θα θέσει ο κ. Δούκας λέει ότι: «ή θα συνεχίσουμε με τη δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη, που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και μας φορτώνει νέα, ή μαζί όλοι θα αλλάξουμε την πόλη, βελτιώνοντας τη ζωή μας».

Τα δύο διλήμματα θα επιχειρήσουν να περιγράψουν με ενάργεια και κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας στην ΕΡΤ, που θα ξεκινήσει αύριο στις 21:15 το βράδυ και θα «μοιραστεί» σε ενότητες, που θα επιλέξουν από κοινού οι εκπρόσωποι των επιτελείων τους κατά τη σημερινή συνάντηση προετοιμασίας με τη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης σήμερα στην Αγία Παρασκευή. Το σίγουρο είναι ότι η θεματολογία θα αφορά στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής την «επόμενη μέρα» και το συμφωνημένο πλαίσιο θα αφήνει χρόνο και χώρο στους υποψήφιους Δημάρχους για να αναπτύξουν το σχέδιό τους. Εάν και εφόσον υπάρξει σήμερα συμφωνία μεταξύ των επιτελείων θα γίνει τελικά το debate.

Ο Κώστας Μπακογιάννης έτσι και αλλιώς στις ημέρες που απομένουν μέχρι τις δεύτερες κάλπες θα επιδιώξει να παρουσιάσει το έργο του στο Δήμο, που υπερβαίνει την …Πανεπιστημίου. Ο Χάρης Δούκας, χωρίς προηγούμενη θητεία, θα θελήσει να παρουσιάσει το πλήρες σχέδιο για τις αναγκαίες αλλαγές στην Αθήνα- «να γίνει μια ασφαλής, καθαρή, σύγχρονη, ανθεκτική και δημιουργική πόλη», επαναλαμβάνει στις δημόσιες παρεμβάσεις του, κατά τις οποίες αναδεικνύει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως για τη μείωση της θερμοκρασίας της πόλης στον καύσωνα κατά 3 βαθμούς.

Θέλουν στην πραγματικότητα την τηλεμαχία οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ή η σχετική πρόταση και η αποδοχή της είναι μέρος της επικοινωνιακής τακτικής; Κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι αφενός ο κ. Δούκας ζήτησε πρώτος τηλεμαχία πριν από τον πρώτο γύρο με τη συμμετοχή όλων των υποψήφιων από το δημοκρατικό τόξο κι αφετέρου ότι ο κ. Μπακογιάννης έσπευσε από την επομένη του πρώτου γύρου να προσκαλέσει σε μπρα ντε φερ τον επικεφαλής του «Αθήνα Τώρα» στη δημόσια τηλεόραση πριν το δεύτερο και κρίσιμο δεύτερο γύρο. «Είμαστε, άλλωστε, δύο μόνο και στην αυτοδιοίκηση έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε ακόμα και διαφωνώντας», τόνισε με ανάρτησή του ο κ. Μπακογιάννης για να του απαντήσει ο κ. Δούκας ότι «χαίρομαι πολύ που ο κ. Κώστας Μπακογιάννης αποδέχθηκε, έστω και με καθυστέρηση ενός γύρου, την πρότασή μου για τη διεξαγωγή debate- τα λέμε εκεί.».

Το παρασκήνιο

Η παράταξη «Αθήνα Ψηλά», ωστόσο, με αφορμή την ανάρτηση του υποψηφίου δημάρχου Χάρη Δούκα στην οποία ισχυρίζεται ότι ο νυν Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αποδέχτηκε με «καθυστέρηση ενός γύρου» τη διεξαγωγή debate, υπενθύμισε στη συνέχεια με δηκτικό ύφος ότι: «Στις 31 Αυγούστου ο κ. Μπακογιάννης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Κωνσταντίνο Ζούλα είχε δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε τηλεοπτικό debate με τους υποψηφίους επικεφαλής των παρατάξεων για τον Δήμο της Αθήνας, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.

Αναλυτικά δε, στην επιστολή του, ο κ. Μπακογιάννης, σημείωνε: «Αναγνωρίζοντας ότι η δημόσια τηλεόραση αποτελεί το μοναδικό θεσμικό βήμα για τη διεξαγωγή ενός συντεταγμένου διαλόγου ανάμεσα στους υποψηφίους δημάρχους των πολιτικών δυνάμεων που σέβονται τις αρχές της Δημοκρατίας, παρακαλώ θεωρείστε αυτονόητη τη συμμετοχή μου. Η ξεκάθαρη παράθεση των προγραμμάτων και η σύγκριση των θέσεων όλων μας στο πλαίσιο ενός debate, μόνο χρήσιμη μπορεί να αποβεί για τους δημότες». Χθες λοιπόν συνεργάτες του κ. Μπακογιάννη -μετά τη δήλωση του κ. Δούκα- επανήλθαν προσθέτοντας ότι: «Πρέπει να είναι σαφές ότι ο γόνιμος και χρήσιμος διάλογος απαιτεί αλήθεια, από τα πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα. Δυστυχώς λίγα 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή του debate ο κ. Δούκας ξεκινά με ένα μεγάλο ψέμα…».

Οι καλά γνωρίζοντες υπογραμμίζουν ότι η αντιπαράθεση στην Αθήνα θα αποκτήσει «αναβαθμισμένο» προφίλ τις επόμενες μέρες, καθώς τα επιτελεία των δύο μονομάχων θα επιδιώξουν να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις, διεισδύοντας σε διάφορα και διαφορετικά κοινά. Το «κλειδί» και για τους δύο εντοπίζεται εκ των πραγμάτων στο ποσοστό της συμμετοχής. Αγωνιούν για τη «σύνθεση» της συμμετοχής και το εύρος της κινητοποίησης ψηφοφόρων, με δεδομένη τη «χαλάρωση» των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων που στο δεύτερο γύρο δεν χρειάζεται να «τρέχουν» για την εκλογή τους.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στις 11 το πρωί ο Χάρης Δούκας (που έλαβε 14,19%) θα έχει συνάντηση με τον υποψήφιο Δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη που κατέλαβε την τρίτη θέση με 13,36%. Ο κ. Ζαχαριάδης, όπως και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν Μπακογιάννη και στηρίζουν τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα.

Ειδήσεις σήμερα

Πώς η Χαμάς αντιγράφει τις τακτικές του πολέμου στην Ουκρανία - Τι λένε αναλυτές

Μιχάλης Ρέππας: «Θα έπρεπε με νόμο να απαγορευτεί η καθημερινή μετάδοση ενός σίριαλ»

Νίκος Καργιώτης για τη δολοφονία του αδελφού του στο Blue Horizon: «Δεν πρόλαβα να του πω ότι τον αγαπάω, τα 'χασα όταν είδα το βίντεο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης