Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς η Χαμάς αντιγράφει τις τακτικές του πολέμου στην Ουκρανία

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς η Χαμάς αντιγράφει τις τακτικές του πολέμου στην Ουκρανία

Χρησιμοποιεί drone με φτηνές βόμβες κατά πανάκριβων αρμάτων μάχης, χτυπώντας στο αδύναμο σημείο τους

drone_Merkava-m
Ένα από τα πρώτα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς από τις πρώτες και χαοτικές για το Ισραήλ ώρες της επίθεσης μοιάζει σαν να βγήκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ένα drone της Χαμάς έχει εντοπίσει ένα ισραηλινό άρμα μάχης Merkava 4 και ρίχνει πάνω του μια μικρή βόμβα. Το άρμα αμέσως πιάνει φωτιά από την έκρηξη και καταστρέφεται.


Κλείσιμο
Το πλήρωμά του επέζησε, αλλά γνωρίζουμε ότι μετά συνελήφθη από ενόπλους της Χαμάς. (Προσοχή: Σκληρές εικόνες).


Αυτή η αντιγραφή τακτικών από τη Χαμάς αιφνιδίασε το Ισραήλ σημειώνει η Haaretz.

Η μεταφορά τακτικών δεν χρειάζεται να γίνει από εκπαιδευτές. Αναλυτές λένε πάντως ότι δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί και αυτό και εκτιμούν ότι υπάρχει ρωσικός δάκτυλος μέσω βετεράνων της Wagner. Και πάλι όμως υπάρχουν εκατοντάδες βίντεο στο Διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα που προσφέρονται για «μελέτη».

Εξίσου πιθανό, όπως καταγγέλλει η Ουκρανία, να έχουν φτάσει στα χέρια των ισλαμιστών της Χαμάς και δυτικά όπλα που ήταν λάφυρα στα χέρια των Ρώσων. Και αυτό το υλικό προσφέρεται για «μελέτη» αν και το Ισραήλ χρησιμοποιεί πολλά οπλικά συστήματα δικής του κατασκευής.

Merkava_4


Τα Merkava 4 γενικά θεωρούνται από τα καλύτερα προστατευμένα για το πλήρωμά τους άρματα με ενεργά συστήματα που εξουδετερώνουν απειλές, όπως τους αντιαρματικούς πυραύλους, σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Την τακτική με το drone κατά του άρματος έχουν χρησιμοποιήσει κατά κόρον οι Ουκρανοί στο μέτωπο κατά των ρωσικών δυνάμεων, προκαλώντας βαριές απώλειες σε υλικό και βέβαια σε ανθρώπους. Ένα μικρό φτηνό drone πλησιάζει από πάνω το ρωσικό άρμα μάχης και το χτυπά στο αδύνατο σημείο κάθε άρματος, τον πύργο και το πάνω τμήμα.

Όπου έχει επιτυχία η τακτική είναι εξαιρετικά αποτελεσματική: με ένα drone που κοστίζει λίγες εκατοντάδες ευρώ και που είναι εύκολο να τροποποιηθεί, βγαίνει εκτός μάχης ένα άρμα πολλών εκατομμυρίων και, πολλές φορές, το πλήρωμά του.

Η απάντηση των Ρώσων, επειδή τα άρματά τους είναι ευάλωτα σε αντιαρματικούς πυραύλους όπως οι αμερικανικοί Javelin που χτυπούν το πάνω τμήμα, ήταν μια σειρά από μετατροπές, με ένα συρμάτινο «κλουβί» που μοιάζει αστείο, αλλά μπορεί να γίνει σωτήριο. 




Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Με ιρανική τεχνογνωσία η «βιομηχανία» ρουκετών της Χαμάς - Πώς «έπιασαν στον ύπνο» το Ισραήλ και «εξάντλησαν» το Iron Dome

Γερμανία: Ο ελληνικής καταγωγής Ρόμπερτ Λάμπρου έδωσε... πνοή στο AfD - Βγήκε δεύτερο κόμμα στην Έσση

Δείτε βίντεο: «Σειρήνες, ρουκέτες, εκρήξεις, φόβος» - Πώς έζησαν την κόλαση στο Ισραήλ Έλληνες που επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης