ΣΥΡΙΖΑ: Ταλάντωση μεταξύ... αφουμιγκέισον και έξωσης για τους αντάρτες ενώ το πρώτο γκάλοπ δεν έδειξε αύξηση ποσοστών

ΣΥΡΙΖΑ: Ταλάντωση μεταξύ... αφουμιγκέισον και έξωσης για τους αντάρτες ενώ το πρώτο γκάλοπ δεν έδειξε αύξηση ποσοστών

Πώς μία λάθος λέξη σε ένα τουίτ του Πάνου Καμμένου έγινε viral και έδειξε τι σκέπτονται οι προεδρικοί για τους αμφισβητίες - Ποιοι στοχοποιούν το Νίκο Φίλη - Τι ποσοστά συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κασσελάκης

kasselakis-1
Χωρίς λευκό καπνό ως προς την σύνθεση του νέου προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και τον ορισμό τομεαρχών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ολοκληρώθηκε και η χθεσινή ημέρα για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς λεπτές ισορροπίες, συντροφικά «μαχαιρώματα» και διασταυρούμενα πυρά κρατούν πίσω την ολοκλήρωση της λίστας των αλλαγών της νέας ηγεσίας. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία διαθέτει μόλις 47 βουλευτές για 22 τομείς ευθύνης στη Βουλή, εντούτοις τα πρόσωπα που αναμένεται να στελεχώσουν ρόλους -κλειδιά περνούν μέσα από χειρουργικούς υπολογισμούς, αλλά και νέες εστίες εσωστρέφειας, που αναζωπυρώνονται ώρα με την ώρα.

Η «φωτιά» σε επίπεδο δημοσίων δηλώσεων και τοποθετήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε άλλο παρά λέει να σβήσει, ενώ υιοθετώντας μια πιο επιθετική στάση στελέχη που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη έκαναν χθες ένα βήμα μπροστά, δείχνοντας προς την… έξοδο σε όσους και όσες εκ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ανατροφοδοτούν την ένταση. Απαντώντας στον Νίκο Φίλη, «κάποια λίγα στελέχη θεωρούν ότι μπορεί να μην τους χωράει αυτό το εγχείρημα και να μην μπορούν να συνεχίσουν. Θεωρούν ότι δεν τους αφορά η διαδικασία αναδιοργάνωσης της σύγχρονης Αριστεράς. Αν θεωρούν ότι δεν τους αφορά, θα επιλέξουν οι ίδιοι να φύγουν. Δεν θα είναι πολλοί αριθμητικά. Όποιος θέλει, συνεχίζει στο δρόμο που επέλεξε η βάση του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο Βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, για να προσθέσει πως «θεωρώ ότι όταν κάποιος δεν εκφράζεται από τον αρχηγό του, δεν εκφράζεται από τις πολιτικές του κόμματος, τότε ο ίδιος το λέει ξεκάθαρα ότι εγώ πλέον δεν ανήκω σε αυτό το κόμμα». Στο ίδιο πλαίσιο, η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη απάντησε για τον πρώην Υπουργό Παιδείας πως «εμείς τον βρήκαμε στο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να ανεβάζει το τόνο, να οξύνει την κατάσταση». «Ίσα ίσα ο Νίκος Φίλης έπρεπε να δίνει το καλό παράδειγμα, να είναι ο σοφός Νέστωρ της πολιτικής. Από άλλους περιμέναμε την πολιτική εφηβεία και σε άλλους τη βρίσκουμε». «Θέλει ωριμότητα και ένα καλό πολιτικό παράδειγμα για το πώς περνάμε αυτές τις περιόδους που είναι δύσκολες» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αυγέρη, για να συμπληρώσει αναφορικά με το ενδεχόμενο αποχωρήσεων ή διαγραφών πως «κανείς δεν είναι με το ζόρι στην πολιτική».
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvsp8pm8w3xt)
Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvthq8agg2bd)

Πλην του Νίκου Φίλη, ωστόσο, στον καμβά των αντιδράσεων στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προστέθηκαν χθες οι τοποθετήσεις του πρώην Γραμματέα του κόμματος και Υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη, που διερωτήθηκε «Ο κ. Πολάκης πόσο φρέσκο πρόσωπο είναι; Και στον λόγο του και στον τρόπο που πολιτεύεται; Ο κ. Αποστολάκης; Ο Γιώργος Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς;», της Βουλευτή Αχαϊας, Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία παρατήρησε για τον κ. Κασσελάκη πως «όλο το team που τον πλαισιώνει, είναι όλα παλιά στελέχη. Είναι άνθρωποι δηλαδή, οι οποίοι έχουν μια μεγάλη διαδρομή σε αυτόν το ΣΥΡΙΖΑ», ενώ «ένα έλλειμμα γνώσης του κόμματος και τοποθέτησης επί του κόμματος, από τη μεριά του κυρίου Κασσελάκη» διέκρινε από πλευράς του ο πρώην Υπουργός, Αριστείδης Μπαλτάς, για να συμπληρώσει πως «περιμένω τον κύριο Κασσελάκη, ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ σε όλη την προεκλογική διαδικασία, παρά την πίεση, πώς εννοεί κατ’αρχάς το κόμμα, πώς το συνέδριό του, τα όργανά του, την ιστορία του, τους θεσμούς του και ούτω καθεξής».

Σε αυτό το κλίμα, αποχωρήσεις και διαγραφές συνιστούν λέξεις που επανέρχονται σε καθημερινή βάση, με τον Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη να εξηγεί χθες πως ««αποχωρήσεις στελεχών είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ενωμένος την επόμενη μέρα». Σύμφωνα με τον κ. Μαμουλάκη, ωστόσο, «οι τάσεις είναι υγεία, άλλο όμως η φράξια και άλλο η τάση». Από μέρους του, «στο μέλλον δεν αποκλείω τίποτα. Και εξαρτάται από τον νέο πρόεδρο γιατί κάποιοι μπορεί και να θέλουν να φύγουν», απάντησε ο Γιώργος Βαρεμένος για το ενδεχόμενο διάσπασης, τη στιγμή που «δεν βοηθά πουθενά η κριτική που ασκείται στον Κασσελάκη (…) Όταν είπα ότι “μερικές φορές τα διαζύγια δεν είναι κακά” δεν το έλεγα για να το συστήσω. Το έλεγα για να αποφεύγονται (…) Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε ενωτικά”», επισήμανε χθες η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα υπάρξουν αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ να το ξέρω».

Πέφτουν τα ποσοστά

Σχεδόν εμπεδωμένη, ωστόσο, εμφανίζεται στην κοινή γνώμη μια πιθανή διάσπαση στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς σε δημοσκόπηση της Opinion Poll 7 στους 10 ερωτηθέντες τη θεωρούν πιθανή, μετά την εκλογή Κασσελάκη. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν «μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να εκδηλωθούν διασπαστικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ», το συντριπτικό ποσοστό του 68,5 πιστεύει πως θα υπάρξουν διασπαστικές τάσεις στο κόμμα όταν μόλις το 27,4% διαφωνεί. Ακόμη, στην ίδια δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 39,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,3%, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κινείται μετά την εκλογή Κασσελάκη κάτω από το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, όταν είθισται η αλλαγή ηγεσίας να δίνει δημοσκοπική ώθηση στα περισσότερα κόμματα, όπως συνέβη για παράδειγμα κατά την εκλογή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής.
ektimisi-1
ektimisi-psifou-2
 
prothesi-1
prothesi-2
syriza-1
syriza-2
syriza-3

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος είχε μπαράζ επαφών χθες στη Βουλή, όπου εγκαταστάθηκε στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φέρεται να δέχτηκε χθες εισηγήσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να τείνει χείρα φιλίας προς όλες τις «φυλές» και τάσεις του κόμματος, παρουσιάζοντας μια ενωτική εικόνα, ενόψει των αλλαγών στην κοινοβουλευτική «διάταξη μάχης» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πλην της Έφης Αχτσιόγλου, που εξέφρασε την επιθυμία να μείνει εκτός της «πρώτης γραμμής», η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρεται να επιθυμεί την αξιοποίηση στελεχών της νέας γενιάς που την είχαν υποστηρίξει, μολονότι δεν έχουν γίνει, σε μεγάλο βαθμό, ακόμη οι σχετικές κρούσεις. Ανάμεσα σε εκείνους που φέρονται να αποκτούν ρόλους το επόμενο διάστημα συγκαταλέγονται οι: Ευάγγελος Αποστολάκης, Ρένα Δούρου, Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Καραμέρος, Βασίλης Κόκκαλης, ενώ ειδικό ρόλο στο πεδίο της αυτοδιοίκησης αναμένεται να έχει ο πρώην Βουλευτής, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, που ενόψει των επικείμενων εκλογών είχε συνεργασία χθες στη Βουλή με τον κ. Κασσελάκη.

Παράλληλα, κομβικό ρόλο αναμένεται να έχει η Βουλευτής Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία φαντάζει ως η επικρατέστερη σε περίπτωση αντικατάστασης του Διονύση Καλαματιανού, ενώ αντιδράσεις και εντός των «προεδρικών» εξακολουθούν να καταγράφονται στο ενδεχόμενο ανάληψης ρόλου «υπερσυντονιστή» των ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος αναμένεται να αξιοποιηθεί από την νέα ηγεσία στη Βουλή. Ο κ. Πολάκης άσκησε χθες κριτική στην απόφαση του υποψήφιου Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εκλογές, Γρηγόρη Γεροτζιάφα να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «στην «καταστροφική διαχείριση της πανδημιας από τη ΝΔ» συνέβαλλαν καποιοι όπως εσυ που με αριστερό ένδυμα νομιμοποίησαν Τσιόδρες και Μαγιορκινηδες και Βασιλακοπουλους όπως και το Μητσοτακη!». «Πρόσεξε μην «πάρεις τα βουνά», κατέληγε ο κ. Πολάκης.

Πάντως, η όποια στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο εξής αναμένεται να αποσαφηνιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς πανελλαδική τηλεδιάσκεψη το Σάββατο φαίνεται να προγραμματίζει η τάση «Ομπρέλα», ενώ πρωτοκλασάτα στελέχη της, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τηρούν προσώρας σιγή ασυρμάτου, τη στιγμή που ζυμώσεις μεταξύ στελεχών που κράτησαν στάση ουδετερότητας στην εσωκομματική διαδικασία παρατηρούνται έντονα τις τελευταίες ημέρες.

Ταυτόχρονα, ποικίλους συνειρμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πυροδότησε η… σέλφι των δύο πρώην υπουργών Άμυνας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη και Πάνου Καμμένου, ιδίως όταν ο τελευταίος σχολίασε τη φωτογραφία, αναφέροντας: «ΑΦΟΥΜΙΓΚΕΙΣΟΝ: Ναυτική ορολογία εξολόθρευσης τρωκτικών σε βαπόρι με σφράγισμα πορτών, φιλιστρινιών , λοιπών οπών, με χρήση χημικού καπνογόνου. Δεν θα το βρείτε στο Google εφαρμόζεται ενίοτε πλέον των πλοίων σε πολιτικούς σχηματισμούς από έμπειρους Ναυτικούς». Η «επανένωση» για τις ανάγκες του φωτογραφικού ενσταντανέ των δύο πρώην ενοίκων του Πενταγώνου συνέπεσε χθες και με πληροφορίες περί επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και ακαδημαϊκού, Νίκου Κοτζιά. Ο τελευταίος έχει θέσει σε ανύποπτο χρόνο, δηλαδή προ μηνών και μέσω επιστολών του ένα πολιτικό πλαίσιο για την συγκρότηση ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου, απευθύνοντας και σχετική επιστολή προς την τότε ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ τα κομματικά όργανα του «Πράττω» αναμένεται να συνεδριάσουν, σύμφωνα με στελέχη του, στις επόμενες ημέρες με ατζέντα την αποτίμηση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Elias: Μήνυμα του «112» για εκκένωση του χωριού Σωτήριο στη Λάρισα

Τραγωδία στην Κυψέλη: Νεκρός βρέθηκε ο 25χρονος που αγνοούνταν για μια εβδομάδα

«Έξωση» στον Φάμελλο από τον Κασσελάκη - Παίρνει το γραφείο του στη Βουλή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης