Φουάτ Οκτάι: Αιτία πολέμου η επέκταση στα 12 ν.μ. από την Ελλάδα, λέει ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν

Φουάτ Οκτάι: Αιτία πολέμου η επέκταση στα 12 ν.μ. από την Ελλάδα, λέει ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν

Λίγες ώρες πριν από το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής, Φουάτ Οκτάι, αναφέρθηκε σε Αιγαίο, Αγία Σοφία και Οικουμενικό Πατριαρχείο

fuat-oktai-turkia
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέ[ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Γενικης Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής Φουάτ Οκτάϊ, προειδοποίησε για μία ακόμη φορά τη χώρα μας να μην επιχειρήσει να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Μιλώντας στο CNN Turk, o στενός συνεργάτης του προέδρου Ερντογάν, και πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, επανέλαβε εκ νέου πως πιθανή αύξηση στα 12 ν.μ από την Ελλάδα αποτελεί Casus Belli .

«Αύξηση στα 12 ν.μ. στα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος. Μας λένε πως πρέπει να υπάρχει κατανόηση σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων. Μα εμείς ήδη αυτό το έχουμε κηρύξει ως αιτία πολέμου» δήλωσε ο Οκτάϊ, αναφερόμενος στην απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1995.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής αναφέρθηκε και στην ετήσια έκθεσή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που προειδοποίησε την Τουρκία πως εάν δεν αλλάξει δραστικά την πορεία της η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά και στις διεθνείς αντιδράσεις για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικού τεμένους. «Το θέμα με την Αγία Σοφία τι σχέση έχει;» διερωτήθηκε ο Οκτάϊ συνεχίζοντας σε προκλητικό ύφος: «Το βρίσκουν ανησυχητικό που έχει ανοίξει η Αγία Σοφία : Τι σχέση έχει αυτό ; Eσας θα ρωτήσουμε».

Κλείσιμο
Από τις βολές του στενού συνεργάτη του Ερντογάν δεν γλίτωσαν και όσοι καλούν την Τουρκία να αναγνωρίσουν τον οικουμενικό ρόλο και χαρακτήρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. «Λένε ‘‘πρέπει να αποδεχθείτε πως το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό’’. Τι έκθεση είναι αυτή ; Δηλαδή θέλουν η Τουρκία να αποδεχθεί μια δομή παρόμοια με το Βατικανό; Εκείνο είναι ένα ίδρυμα της τουρκικής Δημοκρατίας και έχει καθοριστεί κάτω από ποιες συνθήκες θα διοικείται. Αν θέλετε αυτό να διοικείται με μια δομή όπως το Βατικανό και βάζετε μέσα στα θέματα και το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας αυτό είναι αντίθετο με την αρχή της ουδετερότητας» κατέληξε.

Τον περασμένο Ιανουάριο, από τη θέση τότε του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, ο Οκτάϊ είχε απειλήσει ευθέως την Ελλάδα, με επέμβαση στα νησιά του Αιγαίου. «Η Τουρκία δεν λέει λόγια του αέρα - Όταν φωνάζουμε θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά, θα το κάνουμε» είχε δηλώσει, στο πλαίσιο του φιλοπολεμικού κλίματος εκείνων των ημερών, κατά της χώρας μας.

Ειδήσεις σήμερα

Αναστάτωση με εικαστικό έργο με 11 σφαγμένα αρνιά στην Παιανία

Απεργία αύριο για το εργασιακό νομοσχέδιο - Ποιοι «κατεβάζουν ρολά», στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Καλοκαίρι μέχρι την Κυριακή, έρχεται νέα επικίνδυνη κακοκαιρία προς τα τέλη του μήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης