Η τραγωδία με το Falcon: 24χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη

Η τραγωδία με το Falcon: 24χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου του 1999, όταν έχασε τη ζωή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας μαζί με ακόμα πέντε ανθρώπους ταξιδεύοντας στο Βουκουρέστι με υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Φάλκον

falcon_xr
Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τα 24 χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα από την τραγική απώλεια του Γιάννου Κρανιδιώτη.

Η ανακοίνωση
«Ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε άοκνος διπλωμάτης και οραματιστής πολιτικός. Ως ένας από τους θιασώτες της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε εργαστεί με διορατικότητα για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία φέρει τη σφραγίδα του. Η πρωτοπόρος σκέψη του Γιάννου Κρανιδιώτη παραμένει, μέχρι σήμερα, πυξίδα για την ελληνική διπλωματία, καθώς άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

Πώς έχασε τη ζωή του
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου του 1999, όταν έχασε τη ζωή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας μαζί με ακόμα πέντε ανθρώπους ταξιδεύοντας στο Βουκουρέστι με υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Φάλκον.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, μετέβαινε στο Βουκουρέστι, προκειμένου να λάβει μέρος σε Διαβαλκανική Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών. Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση, σφοδρές αναταράξεις προκάλεσαν απότομη απώλεια ύψους του αεροσκάφους, από τα 25.000 στα 5.000 πόδια.

Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο οι έξι από τους 13 επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους. Πέραν του Γιάννου Κρανιδιώτη, στην μοιραία πτήση έχασαν επίσης τη ζωή τους ο γιος του Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος (ΕΡΤ) και Νίνα Ασημακοπούλου ( ΕΡΑ), ο εικονολήπτης Παναγιώτης Πούλος (ΕΡΤ), ο συνοδός της φρουράς του, αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

23 χρόνια από την τραγωδία με το Falcon
Κλείσιμο
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ: Υπόθεση Φάλκον (14/9/1999)

Οι επιζήσαντες
Σύμφωνα με επιζήσαντες την ώρα των αναταράξεων ο Γιάννος Κρανιδιώτης και ο Δημήτρης Πανταζόπουλος βρίσκονταν όρθιοι και σκοτώθηκαν, καθώς εκτινάχθηκαν στην οροφή του Falcon. Τραγική ειρωνεία... Ο γιος του Γιάννου Κρανιδιώτη, Νικόλας, δεν ήθελε να τον συνοδεύσει στο «μοιραίο» ταξίδι, αλλά τελευταία στιγμή ο πατέρας του κατάφερε να τον πείσει.

Από την μοιραία πτήση επέζησαν εκτός από τους πιλότους, η διπλωματική σύμβουλος του Γιάννου Κρανιδιώτη, Μαρία Μπεγλίτη, ο δημοσιογράφος της Βραδυνής, Αλφόνσος Βιτάλης, και η αεροσυνοδός, Άννα Βελισαρίου.

«Συνέβη αφού είχαμε ολοκληρώσει το γεύμα που μας είχε σερβιριστεί. Ο υπουργός βρισκόταν όρθιος και είχε έρθει προς το πίσω μέρος του αεροπλάνου, εκεί όπου βρισκόμασταν με άλλους συναδέλφους για να μας ενημερώσει. Όρθια ήταν και άλλα άτομα και συζητούσαν. Ξαφνικά νιώσαμε να πέφτουμε. Αντικείμενα και άνθρωποι που ήταν όρθιοι άρχισαν να χτυπιούνται στα τοιχώματα που αεροσκάφους», είχε δηλώσει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο δημοσιογράφος Αλφόνσος Βιτάλης.

«Με έχουν κουράσει όλα αυτά τα αεροπλάνα βρε παιδί μου»
Σύμφωνα με τα «Νέα», λίγο πριν από την απογείωση ο Γιάννος Κρανιδιώτης μιλούσε στο κινητό του και έλεγε στον συνομιλητή του ότι «μετά το Βουκουρέστι, σκέφτομαι να μείνω λίγο στην Αθήνα, με έχουν κουράσει όλα αυτά τα αεροπλάνα βρε παιδί μου». Δυστυχώς αυτό έμελλε να είναι το τελευταίο του ταξίδι... Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, υπήρξε ένας από τους υπέρμαχους της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Δυστυχώς δεν κατάφερε να δει την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε σε κώμα. Ύστερα από αρκετό διάστημα συνήλθε και έζησε μέχρι και το 2015 όταν έφυγε από τη ζωή.

Τα αίτια της τραγωδίας

Σύμφωνα με το 16σέλιδο πόρισμα των Ρουμάνων ειδικών αναφέρονται ως κύριες αιτίες της τραγωδίας οι λάθος χειρισμοί του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη σε σχέση με τον αυτόματο πιλότο, οι λανθασμένες οδηγίες που είχαν οι πιλότοι για την αντιμετώπιση περιστατικών σε μεγάλες ταχύτητες και το γεγονός ότι οι επιβάτες δεν φορούσαν ζώνες, ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν σε πορεία καθόδου για προσγείωση.

Το πόρισμα περιλαμβάνει και συστάσεις προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Ολυμπιακή για την ευθύνη συντήρησης του Φάλκον, αναφέροντας ότι πρέπει να αναθεωρήσουν την πολιτική τους σχετικά με τη συντήρηση των αεροσκαφών και τη χρήση των ζωνών ασφαλείας.

Ποιος ήταν ο Γιάννος ο Κρανιδιώτης
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν Κύπριος διεθνολόγος, διπλωμάτης και πολιτικός, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συνιδρυτής της ΕΔΕΚ (κυπριακού σοσιαλιστικού κόμματος) και σύμβουλος στο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 25 Σεπτεμβρίου 1947. Ήταν γιος του Κύπριου διπλωμάτη, ποιητή και συγγραφέα Νίκου Κρανιδιώτη. Αποφοίτησε με Άριστα από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στο Χάρβαρντ των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ της Μεγάλης Βρετανίας. Ήταν επίτιμος διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Από το 1976 ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ και την περίοδο 1981-1984 υπηρέτησε ως σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό. Την περίοδο 1981–1989 διετέλεσε ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα, και κατόπιν ως γενικός γραμματέας (1993-1994) από το 1988 ως το 1990 ήταν πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και από τις 8 Ιουλίου 1994 υφυπουργός Εξωτερικών, έως τον Ιανουάριο του 1995. Το 1995 έγινε Ευρωβουλευτής στη θέση του Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος ορίστηκε τότε Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1997 ορίστηκε ξανά υφυπουργός Εξωτερικών. Τον Μάρτιο του 1999 το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον εξέλεξε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους ανέλαβε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, θέση που διατήρησε μέχρι τον θάνατό του.


Ειδήσεις σήμερα:

Ταλαιπωρία για τους οδηγούς σε αρκετές λεωφόρους - Καθυστερήσεις και σε τμήματα της Αττικής Οδού

Χτύπησε τον πεθερό του όταν εκείνος προσπάθησε να υπερασπιστεί την εγγονή του


Παραμένει κλειστή και πλημμυρισμένη η Εθνική Οδός Αθήνας-Θεσσαλονίκης - Δείτε βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης