«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου

mitsotakis_erdogan
Κλείδωσε» η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη, η συνάντηση των δύο ηγετών έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Πράγματι θα προετοιμαστεί η νέα συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Όπως και η επικείμενη συνάντηση, προς το τέλος του έτους στην Θεσσαλονίκη διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας και Τουρκίας», ανέφερε.

Οι δηλώσεις έγιναν κατόπιν  ερώτησης για την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην Άγκυρα, στις 5 Σεπτεμβρίου και εάν αποτελεί προπαρασκευή για μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. «Εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που θέσαμε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους», απάντησεο κ. Μαρινάκης. 

Κλείσιμο
«Αντικείμενο της συζήτησης των δύο υπουργών θα είναι οι διμερείς σχέσεις, τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα προσέρχεται στη συνάντηση αυτή χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά με διάθεση να συνεχιστεί ο διάλογος», εξήγησε.
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo  κ. Παύλο Μαρινάκη (28/8/23)

Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι πρωτοβουλίες αυτές λαμβάνονται σε μία στιγμή που η χώρα ενισχύεται οικονομικά και γεωπολιτικά. Πρόσφατα έγινε η επίσκεψη των ηγετών των Βαλκανίων, όπου υπογράφηκε μαζί με την ηγεσία της ΕΕ και υπό τον Έλληνα πρωθυπουργό, το σημαντικό σύμφωνο στην Αθήνα. Λίγες ημέρες μετά, ήρθε στη χώρα μας ο Ινδός πρωθυπουργός, μια χώρα που έχει την 5η οικονομία στον κόσμο. Όλα αυτά είναι σημαντικά, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κινούνται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, οχύρωσης και ενίσχυσης της χώρας μας στο εξωτερικό».

Προ ημερησίας συζήτηση για τις πυρκαγιές


Παράλληλα, ο Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο, τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

«Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην Ελλάδα την Πέμπτη η Τζόρτζια Μελόνι

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών.

Αύριο Τρίτη 29 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό σύσκεψη με θέμα την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Μεθαύριο, Τετάρτη 30 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη όπου, ενόψει της έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την Πέμπτη 31 Αυγούστου, όπως σας ανέφερα και νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το ζήτημα των πυρκαγιών.

Την ίδια ημέρα ο Πρωθυπουργός θα υποδεχθεί την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Georgia Meloni για μια επίσκεψη εργασίας. Θα συζητηθούν διμερή και περιφερειακά ζητήματα και θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας.

Την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρόδο για να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές και θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας".


Για το εργασιακό νομοσχέδιο

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο εργασιακό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και «στοχεύει στην διαφάνεια στις εργασιακές σχέσεις, στην αντιμετώπιση της «μαύρης» και αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την στήριξή τους σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο εργασιακό περιβάλλον».

«Η προστασία των εργαζομένων και των εργασιακών τους δικαιωμάτων είναι ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας για την Κυβέρνηση και το νομοσχέδιο αυτό με τις διατάξεις που προβλέπει το αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία», πρόσθεσε.

Για το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, την Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες. Το νομοσχέδιο προβλέπει ρυθμίσεις με τις οποίες οι ψηφιακές πλατφόρμες υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους, διασταυρώσεις στοιχείων και πρόβλεψη για κοινούς και ταυτόχρονους ελέγχους με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών - μελών της Ε.Ε.

Τα νέα ψηφιακά εργαλεία βοηθούν στην βελτίωση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού μηχανισμού και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και διευκολύνουν τους ελέγχους.

Ήδη από την ΑΑΔΕ οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ βούληση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης είναι να ενταθούν ακόμα περισσότερο με στόχο την πάταξη τέτοιων φαινομένων.

Η τήρηση της νομιμότητας θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο παντού, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και οι διοικητικές ποινές θα επιβάλλονται χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις.

Είδαμε πως ήδη εισπράχθηκε το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε τρεις μεγάλες εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Στις παραλίες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 2500 έλεγχοι, ενώ αναλυτικά τα στοιχεία θα δοθούν από το αρμόδιο Υπουργείο τις επόμενες ημέρες.

Η ΑΑΔΕ συνεχίζει τους ελέγχους για την φοροδιαφυγή. Ήδη όπως είδαμε 43 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλεισαν για κάποιες ημέρες και καλούνται να καταβάλουν πρόστιμα για μη έκδοση φορολογικών αποδείξεων συνολικού τζίρου 1,5 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι, με στόχο την προστασία των εργαζομένων, πρόστιμα επιβλήθηκαν και σε αλυσίδες διανομής οι οποίες παρέβησαν την νομοθεσία τις ημέρες του καύσωνα.

Στο πεδίο των κατειλημμένων χώρων μετά από την επέμβαση της ΕΛΑΣ (όπως είδαμε και τις προηγούμενες μέρες να συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας), αυτοί αποδίδονται στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν όπου και όποτε τίθεται ζήτημα παράνομης κατάληψης σε ξένη ιδιοκτησία.

Για την οπαδική βία

Και βέβαια στο μέτωπο της οπαδικής βίας γίνονται συνεχείς έλεγχοι και σε γήπεδα πριν από την έναρξη των αγώνων, αλλά και σε συνδέσμους φιλάθλων, όπως δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός. Όπου εντοπίστηκαν παραβάσεις έγιναν συλλήψεις και οι υποθέσεις πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Είναι μια διαρκής διαδικασία, η οποία δεν εξαντλείται προφανώς σε 1 ή 2 εβδομάδες και θα συνεχιστεί με ακόμα πιο δυναμικό ρυθμό.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ΕΔΕ που διενεργείται μετά τα επεισόδια στην Ν. Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή εντοπίστηκαν ευθύνες στην πορεία της διερεύνησης της υπόθεσης και ως εκ τούτου μετακινούνται -σε συνέχεια των άλλων επτά μετακινήσεων που έγιναν στις 8 Αυγούστου- πέντε Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας (δύο Ταξίαρχοι και τρεις Αστυνομικοί Διευθυντές), μέχρι τη λήψη της οριστικής απόφασης από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

Έχουμε μια επιτυχή έναρξη του πρωταθλήματος με ταυτόχρονα σημαντική παρουσία των ομάδων μας εκτός συνόρων και η Πολιτεία θα συνεχίσει να προστατεύει τους πολίτες, τους φιλάθλους και τον αθλητισμό. Σ' αυτό δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.

Για το Market Pass

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 ανοίγει ο επόμενος κύκλος αιτήσεων του Market Pass με στόχο την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το αυξημένο κόστος αγορών, ιδίως ειδών διατροφής. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023.

Τονίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης.

Επιπλέον, από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου (3/10), ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, πέραν του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, δημιουργείται για πρώτη φορά και το «Καλάθι των Σχολικών Ειδών», πρωτοβουλία στην οποία έχουν δεσμευτεί να μετέχουν τόσο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όσο και μεγάλες αλυσίδες που διακινούν σημαντικό όγκο από τα σχολικά είδη.

Στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική οικογένεια και τους μαθητές μας, όποτε υπάρχει ανάγκη.
Ειδήσεις σήμερα

«Μάχη» για 10η ημέρα με τη φωτιά στον Έβρο - Κυβερνητικό κλιμάκιο σήμερα στην περιοχή

Αμερικανίδα έκανε ψευδή καταγγελία βιασμού γιατί απάτησε τον άνδρα της και ήθελε να κάνει δωρεάν εξετάσεις

Οι κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο εκθέτουν τη «γελοία» στάση του απέναντι στις επιστροφές αρχαιοτήτων, λέει βουλευτής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης