Τίτλοι τέλους για ΕΤ1

Τίτλοι τέλους για ΕΤ1

Αναβαθμίζεται η ΕΤ3 και τα διαδικτυακά μέσα της ΕΡΤ- Κλείνει η Ραδιοτηλεόραση - Καταργούνται δύο ψηφιακά κανάλια - Συγχωνεύονται ραδιόφωνα

Τίτλοι τέλους για ΕΤ1
Τις αλλαγές που θα γίνουν στη δημόσια τηλεόραση ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Μόσιαλος η ΕΤ1 κλείνει ενώ η ΝΕΤ αναβαθμίζεται σε ενημερωτικό και ψυχαγωγικό κανάλι και η ΕΤ3 αναβαθμίζεται σε εθνικό και περιφερειακό κανάλι.

Όπως τόνισε η κυβέρνηση προχωρά σε «ριζική αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και την αντικειμενική πληροφόρηση» τονίζοντας ότι «θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης». Ο κ. Μόσιαλος είπε ότι η ΝΕΤ και η ΕΤ3 θα απορροφήσουν τις ποιοτικές εκπομπές της ΕΤ1 όπως το «Ουράνιο Τόξο» και τα ντοκιμαντέρ.

Επίσης θα αναβαθμιστεί το πρόγραμμα της ERT World, και το πρόγραμμα του ΠΡΙΣΜΑ+, ενώ ειδικά για το δεύτερο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συμπράξεις με τα ιδιωτικά κανάλια «τα οποία θα παραχωρήσουν στην ΕΡΤ και στο ΠΡΙΣΜΑ+ εσωτερικές τους παραγωγές έτσι ώστε άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στην ποιοτική τηλεόραση που παράγεται από την ιδιωτική τηλεόραση»
Κλείσιμο

«Το κόστος προσαρμογής των προγραμμάτων αυτών θα βαρύνει την δημόσια τηλεόραση και τα δημόσια Πολυμέσα» είπε ο κ. Μόσιαλος.

Τα προγράμματα της ΕΤ1 και του ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡΤ ενσωματώνονται στον «κορμό» της ΝΕΤ και της ΕΤ3.

Σε ό,τι αφορά το ραδιόφωνο αναβαθμίζονται το ραδιόφωνο της ΝΕΤ, το Τρίτο Πρόγραμμα και η ΕΡΑ Σπορ, ενώ οι 19 περιφερειακοί σταθμοί συγχωνεύονται σε 9 με ενιαία διοίκηση και ενιαίο πρόγραμμα.

Παράλληλα καταργούνται οι 15 από τους 20 ραδιοφωνικούς σταθμούς στα Μεσαία κα παραμένουν 5 σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για εθνικούς λόγους, ενώ θα διατηρηθεί και 1 ραδιοφωνικός σταθμός στα Βραχέα.

Επίσης οι 3 ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ θα υπάρξει και σύμπραξη του Ράδιο «Φιλία 106,3» με τον Air 104,4 fm του Δήμου Αθηναίων.

Στα πλαίσια αναδιοργάνωσης των δημοσίων ΜΜΕ ο κ, Μόσιαλος ανήγγειλε την κατάργηση του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Όπως ανέφερε η εξοικονόμηση από τα ενοίκια των δύο οργανισμών, τις δαπάνες φύλαξης και τις οικονομίες κλίμακας θα ανέλθουν σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Επίσης ο κ, Μόσιαλος είπε ότι διακόπτεται η έκδοση της «Ραδιοτηλεόρασης» καθώς το περιοδικό είναι ζημιογόνο, ωστόσο είπε ότι η παραγωγή DVD που διανέμονταν με το περιοδικό δεν καταργείται, αλλά αυτά θα διατίθενται δωρεάν από την Διεύθυνση Πολυμέσων της ΕΡΤ.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι θα υπάρξει καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ, ενώ τα κτίρια της ΕΤ1 στην Κατεχάκη θα αξιοποιηθούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Μόσιαλος είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 48 δις ευρώ στην περίοδο 2011-2014 εκ των οποίων τα 38 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε ψηφιακές επενδύσεις.

«Επιδιώκουμε άμεση εξοικονόμηση 8,3 εκ ευρώ λόγω καλύτερης διαχείρισης, ήδη από το 2012» είπε ο υπουργός Επικρατείας ανακοινώνοντας και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ από τα 285 εκ. ευρώ στα 220 εκ. ευρώ έτσι ώστε να υπάρχει κερδοφορία και να αποδοθούν φόροι από την εταιρεία στο ελληνικό Δημόσιο. Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι δεν θα πωληθεί τίποτα από την περιουσία της ΕΡΤ.

Ο κ. Μόσιαλος έκανε λόγο για θέσπιση πλαφόν στο κόστος των εξωτερικών παραγωγών, ενώ επισήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση όλων των εργαζομένων της ΕΡΤ με σκοπό το ανθρώπινο δυναμικό να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της εταιρείας και στη νέα διάρθρωσή της.

Ερωτηθείς για την αξιολόγηση, ο κ. Μόσιαλος είπε αυτή θα γίνει με ανεξάρτητο και αντικειμενικό τρόπο και χωρίς πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις.

Απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση ο κ. Μόσιαλος είπε οι δυσκολίες της αξιολόγησης δεν πρέπει να αποθαρρύνουν το εγχείρημα και τόνισε ότι τα κριτήρια δεν είναι ίδια για όλους.

Σε κάθε περίπτωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης θα συζητηθούν. Το πόσοι συμβασιούχοι θα παραμείνουν στην εταιρεία θα συζητηθεί με το ΔΣ της εταιρείας και τα νέα επιχειρησιακά της σχέδια, είπε ο κ. Μόσιαλος, ερωτηθείς σχετικά.

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή που θα ανακοινώσει τις προτάσεις της μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης της ΕΡΤ.

«Στόχος μας είναι μία δημόσια αλλά όχι κυβερνητική τηλεόραση πλήρως αποκομματικοποιημένη και ανεξάρτητη που θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια» υπογράμμισε τονίζοντας ότι η ΕΡΤ θα γίνει μία δημόσια εταιρεία στα πρότυπα του BBC και της γαλλικής και σουηδικής δημόσιας τηλεόρασης.

Επίσης προανήγγειλε τη δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Πολυμέσων που θα περιλαμβάνει την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, web tv, καθώς και ραδιόφωνο. ΕΣτα πολυμέσα θα δοθεί μεγάλη έμφαση, με σημαντικές επενδύσεις και με συγκέντρωση μεγάλης δύναμης της ΕΡΤ (ανταποκριτές, αθλητικό τμήμα συνεργασία με ΑΠΕ και ΜΠΕ)

Το διαδίκτυο θα περιλαμβάνει και ειδικά δελτία ειδήσεων σε διάφορες γλώσσες για τους ξένους πολίτες της Ελλάδας και τους τουρίστες.

Την επόμενη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα προβεί σε ανακοινώσεις για το ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για την αναδιοργάνωση των Γενικών Γραμματειών που υπάγονται στον υπουργό Επικρατείας.

Επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Μόσιαλος, θα δοθεί το πλαίσιο για τα ιδιωτικά ΜΜΕ, για τον επαρχιακό Τύπο και τα περιφερειακά ΜΜΕ καθώς και για τις καταχωρήσεις ιδιωτικών εταιρειών στις εφημερίδες.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ολοκληρώσει το πλαίσιο για τα ΜΜΕ ως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ οι προτάσεις της Επιτροπής θα κατατεθούν στις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης