ΣΥΡΙΖΑ: Οι βολές Τεμπονέρα, η διαφωνία Σπίρτζη και ο ρόλος Φάμελλου, Γεροβασίλη

ΣΥΡΙΖΑ: Οι βολές Τεμπονέρα, η διαφωνία Σπίρτζη και ο ρόλος Φάμελλου, Γεροβασίλη

Περίσσεψαν οι διαφωνίες στις έξι ώρες συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας - Νέος πρόεδρος τον Σεπτέμβρη - Βίτσας: Δεν είχαμε συλλογικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ

syriza_0307
Έξι ώρες, αλλεπάλληλες ζυμώσεις και πολλές προτάσεις στο τραπέζι χρειάστηκαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, για να διαμορφώσουν χθες, στην πρώτη συνεδρίαση της μετά Τσίπρα εποχής, την εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή αναφορικά με τον «οδικό χάρτη» ανασύνταξης του κόμματος, μετρώντας, ωστόσο, ουκ ολίγες εσωκομματικές τριβές και παράπλευρες απώλειες.

Ο οδικός χάρτης

Μέσα από τρεις διαφορετικές διαδρομές για την ανασυγκρότηση του πολιτικού φορέα, το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποφάσισε τελικά χθες:

  • Έκτακτη συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής: 15-16 Ιουλίου, οπότε και θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες των ενδιαφερόμενων για την Προεδρία
  • Διαρκές Συνέδριο: Τέλη Αυγούστου, με θέμα την εκλογή Προέδρου
  • Εκλογή νέας ηγεσίας από την κομματική βάση: Πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Σημειωτέον ότι, όπως μετέδωσε το protothema.gr, ο πρώτος γύρος για τις εσωκομματικές εκλογές θα λάβει χώρα στις 3 Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος στις 10 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, αν υπάρχουν περισσότερες από δυο υποψηφιότητες, όπως διαφαίνεται αυτήν την ώρα. Αν τελικά εμφανιστούν μόνο δύο υποψήφιοι (σενάριο που θα το ήθελαν αρκετά στελέχη στο εσωτερικό του κόμματος), οι εκλογές θα γίνουν στις 10 Σεπτεμβρίου.
  • Έκτακτο Συνέδριο: Μέσα στον Νοέμβρη με απώτατο όριο διεξαγωγής του το τέλος του έτους, με ζητούμενο την γενναία αυτοκριτική και την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.


Παρότι φαίνεται πως υπήρξε ένα consensus μεταξύ των τάσεων, ώστε οι αλλαγές να επιταχυνθούν, προκειμένου να υπάρξει ανάχωμα στην εσωστρέφεια, αλλά και νομιμοποιημένη ηγεσία στη ΔΕΘ, εντούτοις η Πολιτική Γραμματεία κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ τριών προτάσεων. Συγκεκριμένα:

Πρώτη πρόταση: Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να γίνει στις 13 Ιουλίου, το διαρκές συνέδριο τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου η εκλογή Προέδρου από τη βάση, όπως φέρεται να εισηγήθηκε η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.

Δεύτερη πρόταση: Να διεξαχθεί η εκλογή Προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως πρότεινε κατά βάση ο Χρήστος Σπίρτζης και με κάποιες διαφοροποιήσεις και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Τρίτη πρόταση: Να γίνει εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ άμεσα, δηλαδή ακόμη και εντός Ιουλίου, θέση την οποία διατύπωσε η «Ομπρέλα».

Η μάχη στη Βουλή

Κλείσιμο
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, όμως, για την ορκωμοσία της νέας Βουλής, πιο ομαλά συμφωνήθηκε η νέα σύνθεση του Προεδρείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή, που έχει ως εξής:

  • Σωκράτης Φάμελλος: Πρόεδρος ΚΟ
  • Όλγα Γεροβασίλη: Αντιπρόεδρος Βουλής (μετά το «όχι» της για Πρόεδρος ΚΟ)
  • Γραμματέας ΚΟ: Διονύσης Καλαματιανός
  • Διευθυντής ΚΟ: Θανάσης Θεοχαρόπουλος


Η παραπάνω σύνθεση αναμένεται να εγκριθεί δια ψηφοφορίας για τον Προέδρο κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή, η οποία θα ακολουθήσει μετά την τελετή ορκωμοσίας. Παράλληλα, την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Παρότι η χθεσινή συνεδρίαση κύλησε σχετικά ομαλά χθες, τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν έφτασε η ώρα των ψηφοφοριών επί των προσώπων, όπου αποτυπώθηκε «εικόνα Βαβυλωνίας» ειδικά στις τάξεις των «προεδρικών». Για παράδειγμα, ο Χρήστος Σπίρτζης πρότεινε να παραμείνει Πρόεδρος της ΚΟ ο Αλέξης Τσίπρας, πλαισιωμένος από 4 αναπληρωτές, που να γνωρίζουν τα θέματα οικονομίας, δηλαδή τους: Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου και Νίκο Παππά.

Διχογνωμία υπήρξε αρχικά και για τη θέση του Γραμματέα της ΚΟ, καθώς προτάθηκαν οι Διονύσης Καλαματιανός (από την πλειοψηφία) και Σία Αναγνωστοπούλου. Ακόμη πιο έντονη υπήρξε η εσωκομματική σύγκρουση στην περίπτωση των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων, με την πλειοψηφία να προτείνει τους Νίκο Παππά και Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ η πλευρά της «Ομπρέλας» πρότεινε για την τριάδα τους Ν. Ηλιόπουλο, Γ. Ψυχογιό και Σία Αναγνωστοπούλου. Με δεδομένο ότι η κυρία Νοτοπούλου αρνήθηκε τη θέση, επικαλούμενη την ανάγκη εστίασης στις ανάγκες της εκλογικής της περιφέρειας, υπήρξε ψηφοφορία ανάμεσα στις Σία Αναγνωστοπούλου και Θεοδώρα Τζάκρη, με την τελευταία να καταλαμβάνει (παρά τις αντιδράσεις της μειοψηφίας) μια από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, πλάι στους Νάσο Ηλιόπουλο και Νίκο Παππά.

Επιπλέον, το ζήτημα της επίθεσης που δέχτηκε από το Δημήτρη Τζανακόπουλο έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης ο Πάνος Ρήγας, με στελέχη της «Ομπρέλας» να τοποθετούνται υπερασπιστικά προς τον απόντα κ. Τζανακόπουλο, ζητώντας το θέμα να μείνει εκτός ημερήσιας διάταξης.

Παραιτείται ο Σπίρτζης

Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε η πολυδιάσπαση του «προεδρικού» μπλοκ και ως προς το χρόνο των εσωκομματικών εκλογών, καθώς ο κ. Σπίρτζης ζήτησε αυτές να μετατεθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Την πρότασή του υπερψήφισαν οι Παύλος Πολάκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Ζωή Καρκούλια. Επιμένοντας πως η εκλογή προέδρου και το διαρκές συνέδριο πρέπει να γίνουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι θεωρεί «απαράδεκτο» να γίνει εκλογή προέδρου «μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί οι υποψήφιοι σε σειρά από ζητήματα», όπως για τα εθνικά, το φορολογικό-ασφαλιστικό, προσφυγικό κ.ά. Επίσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» η ΚΕ να μην εκλέξει νέο Γραμματέα, νέο αναπληρωτή Γραμματέα και νέα Πολιτική Γραμματεία, με το σκεπτικό ότι η στελέχωση του οργάνου είχε γίνει σε άλλες συνθήκες με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ προανήγγειλε ότι θα παραιτηθεί από μέλος της ΠΓ στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή.

Πλατφόρμα με καρφιά από Τεμπονέρα

Την ίδια ώρα, παρών με αστερίσκους στην κούρσα της διαδοχής δήλωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας, ζητώντας σε ανάρτηση της ομιλίας του στην Πολιτική Γραμματεία έκτακτο συνέδριο και εκλογή Προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εξαπολύοντας βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα και της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τεμπονέρας έκανε λόγο για «θολό» μήνυμα του κόμματος και «ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική του ανεπάρκεια», παρατηρώντας με αφορμή την προεκλογική του στρατηγική πως «ο πολιτικός καιροσκοπισμός γεννάει πολιτική αναξιοπιστία και συνεπακόλουθα, δεν μπορεί να αποτυπώσει, μια σαφή πολιτική φυσιογνωμία».

Ακόμη, ο Συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζει για την ηγετική ομάδα πως «η ''από τα πάνω'' θεώρηση των πραγμάτων και η προσπάθεια να εμφανιστεί ως πολιτική πρωτοπορία, μια μικρή «ελίτ» που λίγη σχέση είχε με το μαζικό χώρο, στέρησε την δυνατότητα σύνδεσης κόμματος και κοινωνίας», εντοπίζοντας απανωτά «επεισόδια διαρκούς αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να συνδεθεί με τις μάζες και να αποκτήσει στοιχειώδη ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία». «Αυτή η αριστερή εκδοχή, δίχως αρχή, μέση και τέλος, έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών και πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι δεν επιδέχεται διόρθωσης, ούτε και «ανασυγκρότησης» καταλήγει ο κ. Τεμπονέρας, δηλώνοντας «προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στην δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που σας ανέφερα».

temponeras
temponeras2
temponeras3


Βίτσας: Δεν είχαμε συλλογικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ

Tην έλλειψη συλλογικότητας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έδειξε» ως αιτία για την εκλογική ήττα ο Δημήτρης Βίτσας, καθώς, όπως σημείωσε, αυτό είναι το πρώτο από τα τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο/η νέος πρόεδρος. «Δεν υπήρχε η αναγκαία συλλογικότητα, κάποτε είχαμε πολύ υψηλότερα επίπεδα στο εγγύς παρελθόν» είπε.

«Το πρώτο που έφταιξε ήταν η απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και σε επίπεδο ιδεολογικό από την ίδια την κοινωνία. Ήταν φανερό δηλαδή. Να πιστεύεις - και δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω - ότι είσαι σε σύγκρουση για την κυβέρνηση και να έχεις στο τέλος 20 μονάδες διαφορά σημαίνει ότι δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι γίνεται στην κοινωνία» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Βίτσας.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι «εγώ υποστήριξα τις τελευταίες ημέρες να εκλέξουμε πρόεδρο το ταχύτερο δυνατό για να υπάρχει μια βάση»

Ερωτηθείς, δε, γιατί καθυστερεί η ανακοίνωση των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βίτσας απάντησε «δεν πιστεύω ότι φοβούνται και δεν ανακοινώνουν υποψηφιότητα. Το να το σκέφτονται είναι φυσιολογικό γιατί κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει με ήττα στις ευρωκελογές, λέω εγώ, και σμίκρυνση του κόμματος».

Αποκαλυπτήρια και στο βάθος… παραιτήσεις

Όντας εντός, εκτός και επί ταυτά με βάση την ανάρτησή του, ο κ. Τεμπονέρας, σε κάθε περίπτωση, άνοιξε επισήμως την κούρσα της διαδοχής, στην οποία θα μπουν αναγκαστικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι, αποκαλύπτοντας -βάσει διαδικασίας- τις προθέσεις τους στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 15 του μήνα. Μολονότι πολλές πλευρές θα επιθυμούσαν την ανάδειξη ενός τελικού διδύμου ή έστω τρεις υποψηφιότητες για χάρη της ενότητας (κατά την παράδοση του παλαιού ΠΑΣΟΚ), όμως τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του Αλέξη Τσίπρα είναι πολλαπλάσια, καθώς φέρονται να κατέρχονται στον εκλογικό στίβο οι: Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ρένα Δούρου, Παύλος Πολάκης, Νικόλας Φαραντούρης και Αλέξης Χαρίτσης, με τον τελευταίο να ακούγεται εσχάτως στις τάξεις αρκετών «προεδρικών». Σε περίπτωση, μάλιστα, που το «προεδρικό» μπλοκ δεν βρει κοινό βηματισμό (διατηρώντας σήμερα σε όλα τα εκλεκτορικά σώματα και τα όργανα την πλειοψηφία), τότε ανοίγει ο δρόμος και σε άλλες υποψηφιότητες, αλλάζοντας τους συσχετισμούς.

Ζητούμενο, ωστόσο, για πολλά στελέχη παραμένει πέρα από τον οδικό χάρτη, η ανταπόκριση της κομματικής βάσης, καθώς οι αιχμηρές τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, αλλά και το κύμα αποχωρήσεων αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλην του Χρήστου Σπίρτζη που προτίθεται να παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία στις 15 του μήνα, άλλο ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς την έξοδο, ενώ έντονη κινητικότητα αναμένεται να αναπτύξουν, ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής, «πασοκογενή» στελέχη, τα οποία βλέπουν μια «επανάληψη του Συνασπισμού», όπως επισημαίνουν, χωρίς προοπτική για την Κεντροαριστερά.

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor All Star: Ο Σάκης νικητής του τελευταίου επάθλου, τον... κατσάδιασε η Μαριαλένα - Δείτε βίντεο

Τραγωδία στην Ίο - Νεκροί δύο Ιρλανδοί που γιόρταζαν στο νησί την αποφοίτησή τους

Μπόρες τις θερμές ώρες της ημέρας - Πού θα είναι ισχυρές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης