Εκλογές 2023, Κυριάκος Μητσοτάκης: Η νέα κυβέρνηση θα κάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ξεκινά κύκλος σκληρής δουλειάς

Εκλογές 2023, Κυριάκος Μητσοτάκης: Η νέα κυβέρνηση θα κάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ξεκινά κύκλος σκληρής δουλειάς

«Επιθανάτιος ρόγχος της απλής αναλογικής η οχτακομματική Βουλή» ειπε παραλαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - Στη 1 το μεσημέρι η ορκωμοσία του πρωθυπουργού

Mitsotakis_megaro_xr
Μήνυμα σκληρής δουλειάς που ξεκινά από σήμερα για την νέα κυβέρνηση δεσμευόμενος ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στις 11 το πρωί πέρασε την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου και παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής.

Δείτε τον διάλογο Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ctmfi2x8vrgx)


Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «είναι για μένα ξεχωριστή τιμή να αναλαμβάνω αυτή την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με ορίζοντα 4ετιας. Εξ αρχής είχα θέσει ως στόχο η χώρα να έχει μια σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Χρειάστηκαν δυστυχώς δύο εκλογές. Αισθάνομαι βαριά την ευθύνη. Οι πολίτες έχουν κάθε δικαιώμα να περιμένουν ένα καλύτερο μέλλον. Θα κάνουμε μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Έχουμε μια άνετη πλειοψηφία. Θα προχωρήσω άμεσα στη συγκρότηση κυβέρνησης σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος με πολύ συγκεκριμένη αποστολή που θα τους αναθέσουμε».

«Από εκεί και πέρα το εκλογικό αποτέλεσμα επιφύλαξε και ορισμένες εκπλήξεις. Έχουμε μια οχτακομματική βουλή, πιστεύω, όμως, ότι η Δημοκρατία μας είναι πολύ ώριμη για να διαχειριστεί τις όποιες πρόσκαιρες αναταράξεις. Η Βουλή αυτή ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος της απλής αναλογικής. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία. Από σήμερα ξεκινά ένας κύκλος σκληρής δουλειάς» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η Δημοκρατία αποδείχθηκε ανθεκτική μέσα από κρίσεις και μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και δημιουργικότητα, σας εύχομαι καλή δουλειά» είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όλος ο διάλογος Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πριν από μιαώρα περίπου μου έφερε το τελικό αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, που βέβαια είναι γνωστό σε όλους μας, ο προηγούμενος Πρόεδρος της Βουλής, ο κύριος Τασούλας, και ενόψει αυτού σας κάλεσα, όπως είχαμεσυνεννοηθεί, να σας αναθέσω πλέον, μιας και υπάρχει αυτοδύναμη πλειοψηφία, την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ, είναι για μένα ξεχωριστή τιμή να αναλαμβάνω αυτήν την εντολή, να σχηματίσω μια Κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Εξαρχής, όπως γνωρίζετε, είχα θέσει ως στόχο η χώρα να έχει μια σταθερή και αυτοδύναμη Κυβέρνηση, χρειάστηκαν δυστυχώς δύο εκλογές για να προκύψει τελικά αυτό το αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη, την οποία εναποθέτει ο ελληνικός λαός στους ώμους μου.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν για τον εαυτό τους, για τις οικογένειές τους, για την πατρίδα συνολικά, ένα καλύτερο μέλλον. Έχω δεσμευθεί ότι θα κάνουμε πράξη στη δεύτερη τετραετία μεγάλες αλλαγές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, έχουμε μια ισχυρή εντολή για να κάνουμε πράξη αυτές τις μεγάλες αλλαγές. Έχουμε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως την είχα ζητήσει από τον ελληνικό λαό και θα προχωρήσω άμεσα στη συγκρότηση μιας Κυβέρνησης σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος, που ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να ορκισθεί αύριο, ώστε αμέσως μετά να πιάσει δουλειά με πολύ συγκεκριμένη αποστολή, την οποία θα τους αναθέσουμε από την Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Από κει και πέρα, το εκλογικό αποτέλεσμα, κυρία Πρόεδρε, επιφύλαξε, όπως ξέρετε κι εσείς, ορισμένες εκπλήξεις, έχουμε μια οκτακομματική Βουλή. Πιστεύω όμως ότι η Δημοκρατία μας είναι πολύ ώριμη, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τις όποιες πρόσκαιρες αναταράξεις. Και βέβαια δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι αυτή η οκτακομματική Βουλή, ουσιαστικά, ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος της απλής αναλογικής. Διότι, αν η ενισχυμένη αναλογική είχε ισχύσει από τις προηγούμενες εκλογές, σήμερα η Βουλή θα ήταν πεντακομματική. Από κει και πέρα, τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Έλληνες ψήφισαν για αυτοδύναμη Κυβέρνηση, έχουν αυτοδύναμη Κυβέρνηση και από σήμερα ξεκινάει άλλος ένας κύκλος σκληρής δουλειάς για ένα καλύτερο αύριο για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πράγματι, η Δημοκρατία μας αποδείχθηκε ανθεκτική μέσα από μια σειρά από κρίσεις τα τελευταία χρόνια και μπορούμε,θέλω να πιστεύω, να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και δημιουργικότητα. Σας εύχομαι από εδώ και μπρος καλή δουλειά, για το καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Στις 5 η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης

Μετά την παραλαβή της εντολής από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός στη 1 μετά το μεσημέρι για να μεταβεί στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τον υποδεχθεί ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ι(ωάννης Σαρμάς, για την παράδοση-παραλαβή ενώ στις 5 το απόγευμα θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Κλείσιμο
Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, το πρωί ενώ την Τετάρτη αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου καθώς ο πρωθυπουργός την Πέμπτη θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σακελλαροπούλου: Είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη ημέρα

Είχε προηγηθεί λίγο πριν τις 10 το πρωί η παραλαβή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας των αποτελεσμάτων των εκλογών της Κυριακής με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να σχολιάζει «είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη ημέρα».


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ctme0zs49w01)


«Ολοκληρώθηκαν εκλογές και πάλι αψεγάδιαστα. Νωρίτερα συνεχάρην την κυρία Σπανού για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους. Έχουμε ενσωμάτωση σχεδόν 100% οπότε το αποτέλεσμα είναι σαφές, αυτή τη φορά έχουμε την ποθητή δεδηλωμένη και βάσει των συνταγματικών μου υποχρεώσεων σας παραδίδω τη σύνθεση της νέας Βουλής για να προχωρήστε τις δικές σας πολιτειακές αρμοδιότητες» είπε αρχικά ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας παραδίδοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι «είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη ημέρα και ότι είχαμε εκλογές που διεξήχθησαν άψογα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε και την παρουσία οχτώ κομμάτων στη νέα Βουλή λέγοντας ότι «η οχτακομματική Βουλή γεννάει πολλές προκλήσεις για τον νεό πρόεδρό της. Θα τα ζήσουμε όλα μαζί, εύχομαι να γίνει το καλύτερο για τον τόπο».

«Όλα θα πάνε κατ' ευχήν» έκλεισε τον διάλογο ο Κωνσταντίνος Τασούλας υπενθυμίζοντας ότι  «είχαμε και το 2015 οχτακομματική Βουλή, δεν είναι κάτι πρωτοφανές αλλά συμβαίνει».

Ειδήσεις σήμερα:

Όλοι οι άνθρωποι του Μητσοτάκη: Το νέο Μαξίμου, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί

Οι καραμπόλες της νέας Βουλής: Στον ΣΥΡΙΖΑ οι μεγαλύτερες απώλειες, τα ονόματα που μένουν εκτός

«Σπαρτιάτες»: Πώς ο «Δούρειος Ίππος» του Κασιδιάρη βρέθηκε στη Βουλή

----------------


Εκλογές 2023
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης