Εκλογές 2023 - Τσίπρας στα Ιωάννινα: Δεσμεύομαι ότι θα είμαστε μαζί και στις 26 του μήνα

Εκλογές 2023 - Τσίπρας στα Ιωάννινα: Δεσμεύομαι ότι θα είμαστε μαζί και στις 26 του μήνα

Υποσχέθηκε αποφασιστική προγραμματική αντιπολίτευση αντί για «μπαταριές» την επόμενη μέρα των εκλογών - «Θα είμαστε εκεί να τους κοιτάμε στα μάτια» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει κόμμα διαμαρτυρίας

5914708
«Η ΝΔ πήρε σήμερα ένα μεγάλο μάθημα» ανέφερε από τα Γιάννενα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση της Ροδόπης, με αφετηρία την οποία εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά της ΝΔ.

Μιλώντας για πρώτη φορά για την προοπτική της ανάδειξης του κόμματός του σε αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε πως «θα είμαστε εκεί να τους κοιτάμε στα μάτια. Όχι με μπαταριές στον αέρα και μεγάλες κουβέντες, αλλά με επίμονη και αποφασιστική προγραμματική αντιπαράθεση», ενώ κατηγόρησε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι δρουν ως «συμπληρωματικές δυνάμεις» με ζητούμενο την Συνταγματική αναθεώρηση και τη σάρωση κάθε κοινωνικού κεκτημένου.

Με αποδέκτες τους πολιτικούς του αντιπάλους, «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ήταν δεν είναι και δεν θα γίνει βολικός αντίπαλος. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Ο βολικός δικομματισμός δε σας βγαίνει. Ο κατακερματισμός της ψήφου σε μικρότερα βολικά κόμματα διαμαρτυρίας, δε θα σας βγει» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και αναφερόμενος στη σημερινή απόσυρση του υποψηφίου Βουλευτή της ΝΔ, Μουσταφά Κατραντζή, έκανε λόγο για «ηθική χρεοκοπία». «Χρεοκόπησε η απόπειρα, του κ. Μητσοτάκη να μετατρέψει το ευαίσθητο εθνικά θέμα της Θράκης σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής αναμέτρησης» σχολίασε και εγκάλεσε την ΝΔ για εργαλειοποίηση της ΕΥΠ. Την ίδια ώρα, ωστόσο, «δε πρόσεξε όμως τις λεπτομέρειες. Γιατί στο έγγραφο που μας έστειλε, φαίνεται ξέχασαν να σβήσουνε την αναφορά στον δικό τους υποψήφιο ως «στρατευμένο» στην Άγκυρα» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προσθέτοντας πως «μας ζητάγανε με θράσος δηλώσεις εθνικοφροσύνης, παίζοντας ανεύθυνα και επιπόλαια με την Πατρίδα, ενώ ο δικός τους έκανε δηλώσεις για Τούρκους της Δυτικής Θράκης».

Δεν «έληξαν με το 40%»

Ως προς το διακύβευμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου, «κρίνεται οριστικά ποιος και πως θα κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα τέσσερα χρόνια» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για δύο εναλλακτικά σχέδια, τη στιγμή που «η ΝΔ επιχειρεί σήμερα να δικαιώσει την πολιτική της, όσα έκανε και σε όσα οδήγησε τα τελευταία χρόνια, επικαλούμενη το εκλογικό ποσοστό της», όπως είπε, ασκώντας δριμεία επίθεση στην Πειραιώς. «Με αλαζονεία, αυταρέσκεια, περιφρόνηση, μας λένε, όλα αυτά έχουν κριθεί. Έληξαν με το 40%. Δεν έληξαν όμως. Και δεν έληξαν όχι μόνο γιατί εμείς δεν έχουμε σκοπό να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε. Αλλά γιατί η ΝΔ έχει σκοπό να τα συνεχίσει» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επικαλούμενος προς αυτήν την κατεύθυνση το «δεσμευτικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας που έχει καταθέσει εδώ και δύο μήνες». Στο πλαίσιο αυτό, απαρίθμησε ως την «αλήθεια της πολιτικής τους»:

- Ακοστολόγητες προεκλογικές υποσχέσεις

Κλείσιμο
- Πραγματική μείωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκ στην τετραετία και σημαντική υποχώρηση της αγοραστικής τους δύναμης.

-Πραγματική μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, όπως η Υγεία και η Παιδεία, κατά 1.1 δις, η 10% σωρευτικά στην τετραετία.

-Πραγματική αύξηση του μέσου μισθού μόλις 1,3 % σωρευτικά στην τετραετία.

Κατά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «το πρόγραμμα της ΝΔ λέει πολλά που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Και κρύβει πολλά που έχουν σκοπό να υλοποιήσουν», όπως ανέφερε, εγκαλώντας την ΝΔ για «κρυφή ατζέντα» στην Υγεία, την Παιδεία και συνολικά το κοινωνικό κράτος. «Άλλα κάποια από αυτά που δεν ομολογούν επισήμως, τα μαρτυράνε κατά λάθος. Όπως έκανε κατά λάθος ο κύριος Πνευματικός, που μας αποκάλυψε το σχέδιό τους για τη διαλογή ασθενών στο ΕΣΥ» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ακόμη πως «ο κύριος Γεωργιάδης φανέρωσε το σχέδιό τους να αλλάξουν μόνοι τους το Σύνταγμα. Και σε συνέχεια ο κύριος Μητσοτάκης φανέρωσε το σχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», με στόχο τον «χώρο στην κερδοσκοπία».

Στον αντίποδα, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μόνο κόμμα που προτείνει ένα συμπαγές, δίκαιο, προοδευτικό πρόγραμμα για την κοινωνία και τη χώρα» σημείωσε ο Πρόεδρος του κόμματος και

υπενθύμισε μια δέσμη δεσμεύσεων του του κόμματός του για «την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των εισοδημάτων», περιλαμβάνοντας:

· αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ άμεσα.

· τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

· αυξήσεις 10% τους δημοσίους υπαλλήλους και 7,5% σε όλους τους συνταξιούχους.

· μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα αλλά και του ΕΦΚ στα καύσιμα.

· φορολόγηση των υπερκερδών των κολοσσών της ενέργειας και των διυλιστηρίων.

Ταυτόχρονα, «δεν μπορεί η εργοδοτική ασυδοσία να είναι νόμος στην Ελλάδα του 2023» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, ενώ δεσμεύτηκε «για την οικοδόμηση ενός νέου ΕΣΥ που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, για μια ποιοτική δημόσια εκπαίδευση» και για «ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας για όλους που θα περιορίζει ανισότητες με ποιοτικές υπηρεσίας και φροντίδα για όλους και για όλες».

Να αποφασίσει τελεσίδικα ο ελληνικός λαός

«Κι επειδή ακούγεται ότι καλά τα λέτε, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης του Μάη, δείχνει ότι δεν θα είστε κυβέρνηση για να τα εφαρμόσετε, απαντώ. Ποιος θα είναι κυβέρνηση και με πόση δύναμη και ποιος αντιπολίτευση και με πόση δύναμη, περιμένετε να το αποφασίσει τελεσίδικα ο λαός την επόμενη Κυριακή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επιμένοντας ότι «εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε κόμμα εξουσίας. Δε θα γίνουμε ούτε κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε κόμμα κυβερνητικό συμπλήρωμα της Δεξιάς|.

Προγραμματική αντιπαράθεση και όχι μπαταριές

Αφήνοντας, ωστόσο, για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο της ανάδειξης του κόμματός του σε αξιωματική αντιπολίτευση, «αλλά ακόμα και αν ο λαός μας τάξει στην αντιπολίτευση με βάση αυτό το πρόγραμμα και αυτές τις θέσεις θα αντιπαρατεθούμε στις αντιμεταρρυθμίσεις της ΝΔ» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας «και θα είμαστε εκεί να τους κοιτάμε στα μάτια. Όχι με μπαταριές στον αέρα και μεγάλες κουβέντες, αλλά με επίμονη και αποφασιστική προγραμματική αντιπαράθεση», πρόσθεσε. Στην κατεύθυνση αυτή, εκτίμησε πως «τις κεντρικές προγραμματικές της επιλογές η ΝΔ δεν τις υλοποίησε τη προηγούμενη τετραετία εξ αιτίας της πανδημίας», αλλά «τώρα όμως έχουν σκοπό να λάβουν λευκή επιταγή για να το υλοποιήσουν» σχολίασε. Με αυτά τα δεδομένα, «θα δώσουμε λοιπόν τη μάχη μέχρι τη Κυριακή για να μη πάρει ο κος Μητσοτάκης λευκή επιταγή για ένα ακραίο νεοφιλελευθερο πρόγραμμα. Και θα είμαστε σε κάθε περίπτωση, από Δευτέρα στη πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της κοινωνίας», όπως είπε.

«Μετεμφυλιακή θεωρία του εσωτερικού εχθρού»

Ασκώντας δριμεία κριτική στην ΝΔ, «το εκλογικό αποτέλεσμα του Μάη όχι μόνο δεν τους έκανε να αισθάνονται πιο άνετοι, αλλά με ακόμη μεγαλύτερη χυδαιότητα επιχειρούν να πετύχουν το στόχο τους. Να ξεμπερδέψουν μαζί μας για να είναι πλήρως ασύδοτοι και ανεξέλεγκτοι την επόμενη ημέρα» παρατήρησε, ισχυριζόμενος πως «ανέσυραν ακόμη και την μετεμφυλιακή θεωρία του εσωτερικού εχθρού». «Μας είπαν ανθέλληνες, εθνική εξαίρεση, προδότες και μειοδότες», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως, «τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν το μεγάλο εμπόδιο στα σχέδιά τους». «Με τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να ξεμπερδέψουν. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια ανεξέλεγκτη και ασύδοτη Νέα Δημοκρατία, που επιχειρεί να μετεξελιχθεί σε καθεστώς» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας πως «η ΝΔ θέλει μια αδύναμη, κατακερματισμένη και βολική αντιπολίτευση. Θέλει διαίρει και Βασίλευε».

«Να επιβληθεί συνταγματικά ο σκληρός νεοφιλελευθερισμός»

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε πως αποτελεί την «μεγάλη, δυναμική, ασυμβίβαστη δύναμη της Αριστεράς» και τον «μεγάλο πόλο της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης», που όπως είπε, «δεν συμβιβάστηκε, δεν υποχώρησε, αλλά ανέλαβε την δύσκολη δουλειά να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια στα οποία μας καταδίκασαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ». Αμφότεροι «σήμερα τελικά δρουν ως συμπληρωματικές δυνάμεις. ’Όπως με την απλή αναλογική που την πολέμησαν και την αχρήστεψαν από κοινού. Δρουν ως συμπληρωματικές δυνάμεις με τη δηλωμένη πρόθεσή τους για αλλαγή του άρθρου 16 και την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων. Δεν κρύβονται» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπληρώνοντας πως «αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Η αλλαγή του Συντάγματος με συναίνεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να σαρωθεί κάθε κεκτημένο. Να επιβληθεί και συνταγματικά ο σκληρός νεοφιλελευθερισμός», πρόσθεσε. Για το λόγο αυτό, «κάθε προοδευτική, δημοκρατική ψήφος που δεν θα πάει στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ευνοεί αντικειμενικά το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας.

«Θα είμαστε μαζί και στις 26 του μήνα»

Σε πιο προσωπικούς τόνους, η συγκέντρωση στα Γιάννενα «έχουμε μάθει να μην τα παρατάμε. Έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε και να ανατρέπουμε αποτελέσματα» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα για το μέλλον στο εσωκομματικό ακροατήριο. Δηλώνοντας παρών στην μετεκλογική εποχή, «θα αγωνιστούμε μαζί μέχρι τις κάλπες στις 25 του μήνα, αλλά θα είμαστε μαζί και στις 26 του μήνα. Θα είμαστε όλοι και όλες παρόντες και παρούσες στη πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας», περιέγραψε ο κ. Τσίπρας. «Είμαστε και θα είμαστε εδώ», κατέληξε.


Ειδήσεις σήμερα

Οι AntetokounBros μετακομίζουν στο Ψυχικό - Δείτε φωτογραφίες

Μυστήριο με ζευγάρι που βρέθηκε νεκρό σε δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου στο Μεξικό

Σκληρό βίντεο: 25χρονος στην Τουρκία σκότωσε στη μέση του δρόμου πρώην σύζυγο και πεθερό
----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης