«Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο»: Το SMS του τουρκικού προξενείου που προκάλεσε σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο»: Το SMS του τουρκικού προξενείου που προκάλεσε σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Το προκλητικό μήνυμα που κατέκλυσε τα κινητά των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας σε Ροδόπη και Ξάνθη

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mousoulmanoi_2
Με το άκρως προκλητικό μήνυμα «Τούρκος ψηφίζει Τούρκο», το οποίο κατέκλυσε τα κινητά τηλέφωνα των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας, οι βραχίονες του βαθέος τουρκικού κράτους που δρουν στη Θράκη τα έδωσαν όλα για να πετύχουν την εκλογή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των εκλεκτών του προξενείου Κομοτηνής στις Περιφέρειες της Ροδόπης και της Ξάνθης.

Αν και το έδαφος για την προώθηση συγκεκριμένων μειονοτικών υποψηφίων είχε προλειανθεί από καιρό, προκαλώντας, μάλιστα, σοβαρές αναταράξεις στο τοπικό στελεχιακό δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την τελευταία προεκλογική εβδομάδα πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου εξελίχθηκε μια απροκάλυπτη προπαγανδιστική εκστρατεία για να διασφαλιστεί η είσοδος στη Βουλή των Ελλήνων των υποψηφίων με τον ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Χασάν Ζεϊμπέκ, ο οποίος εκλέγεται αδιαλείπτως από το 2012 στην Ξάνθη, χωρίς άλλον μειονοτικό συνυποψήφιο, και του Οζγκιούρ Φερχάτ στη Ροδόπη, ο οποίος, σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στους μειονοτικούς κύκλους, είναι το νέο πουλέν του προξενείου.

COVER_42


Κλείσιμο
rodopi_sms
Χουσεΐν Ζεϊμπέκ


Το πλέον εντυπωσιακό στην περίπτωσή τους είναι ότι, παρόλο που οι συγκεκριμένοι πολιτικοί δεν ήταν οι μόνοι μουσουλμάνοι που διεκδικούσαν την ψήφο των ομοθρήσκων τους και -γιατί όχι;- όλων των πολιτών της Ξάνθης και της Ροδόπης, ουδείς άλλος είχε την προβολή που είχαν οι κύριοι Ζεϊμπέκ και Φερχάτ τόσο σε τοπικό -φανερό και υπόγειο- επίπεδο όσο και στα επίσημα κρατικά μέσα της γείτονος, τα οποία έχουν απήχηση στην περιοχή, αφού τα παρακολουθεί μεγάλο μέρος της μουσουλμανικής κοινότητας.

Η αλληλουχία των γεγονότων δείχνει ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν περιέλθει σε γνώση των επιτελών της απελθούσας κυβέρνησης, είχε εκπονηθεί στα ενδότερα του προξενείου και την υλοποίησή του είχαν αναλάβει πρόσωπα στενά συνδεδεμένα μαζί του, τα οποία ενστερνίζονται την προπαγάνδα της Αγκυρας και παραποιούν συνειδητά τον θρησκευτικό χαρακτήρα της μειονότητας μιλώντας για «Τούρκους της Θράκης».
Το έναυσμα, άλλωστε, δόθηκε από τον ψευδομουφτή Ξάνθης, Μουσταφά Τράμπα, ο οποίος μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, στις 17 Μαΐου, κάλεσε τους μειονοτικούς «να ψηφίσουν Τούρκο» λανσάροντας το μήνυμα που έφτασε τις επόμενες ημέρες στα τηλέφωνα χιλιάδων ομοθρήσκων του.

Είχαν προηγηθεί και άλλα επεισόδια στο ίδιο σίριαλ. Στις 11 Μαΐου ο Ζεϊμπέκ έκανε δηλώσεις στο Anadolu υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση της «τουρκικής μειονότητας» επιδεινώθηκε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Λίγες ημέρες μετά, το Anadolu και πάλι φιλοξένησε μια αντικυβερνητική συνέντευξη, που αυτή τη φορά παραχώρησε ο «έτερος Καππαδόκης», υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη Φερχάτ. Φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να κατακεραυνώσει κι εκείνος την κυβέρνηση για την εκπαιδευτική πολιτική έναντι της «τουρκικής μειονότητας».

rodopi_sms_2
Ο ψευδομουφτής Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερίφ


Βίντεο και SMS

Η απορία για τους λόγους που το Anadolu ενδιαφέρθηκε τόσο πολύ για τις ελληνικές εκλογές, αλλά πρόβαλε μόνο δύο πρόσωπα, τον Ζεϊμπέκ και τον Φερχάτ, που πολιτεύονται μάλιστα με το ίδιο κόμμα, είναι εύλογη. Αλλά για να γίνει πιο σαφής ο στόχος, τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά η κρατική τηλεόραση της γείτονος TRT Ηaber, στο ρεπορτάζ της οποίας όλως τυχαίως εμφανίστηκε το ίδιο δίδυμο: ο Ζεϊμπέκ από το βήμα της Βουλής και ο Φερχάτ να χαιρετάει κόσμο στον δρόμο. Και εδώ κεντρικό πρόσωπο ήταν ο ψευδομουφτής Ξάνθης, που πέρασε το μήνυμα «ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο». Το σχετικό βίντεο το διένειμε το τουρκοδίαιτο σύστημα της Θράκης, με πολύ μεγάλη επιμονή, μέσω των social media.

Ακολούθησε καταιγισμός γραπτών μηνυμάτων με αποστολέα την ψευδομουφτεία, που εξειδίκευσε τον στόχο, ο οποίος δεν ήταν γενικώς να εκλεγούν μειονοτικοί, αλλά οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Türk, Türke oy verir. Silahımız olan oyumuzu başkasıyla paylaşmayız. Hüseyin Zeybek kardeşimize oyumuzu veriyoruz», έγραφε το μήνυμα που πήραν οι μειονοτικοί ψηφοφόροι της Ξάνθης. Η μετάφραση στα ελληνικά είναι: «Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο. Την ψήφο μας, που είναι το όπλο μας, δεν τη μοιραζόμαστε με άλλον. Ψηφίζουμε τον αδελφό μας Χουσεΐν Ζεϊμπέκ».

Αντίστοιχα SMS έλαβαν και οι ψηφοφόροι της Ροδόπης για να ψηφίσουν τον Φερχάτ. Με αυτή την υπερπροβολή δεν μπορούσε παρά να εκλεγούν και οι δυο τους με μεγάλη άνεση, ενώ στη Ροδόπη ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα της κάλπης - μάλιστα, η συγκεκριμένη περιφέρεια είναι η εξαίρεση μέσα στον χάρτη της Επικράτειας που βάφτηκε μπλε στο σύνολό του. Οταν μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε την περασμένη Κυριακή στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε τον ρόλο που διαδραμάτισε το προξενείο Κομοτηνής, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ανέχεται να υπάρχει περιφέρεια που να αποτελεί εξαίρεση, όπως συνέβη στη Ροδόπη.

rodopi_sms_1
Οζγκιούρ Φερχάτ


Το ουσιώδες, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δεν απαντήθηκε ποτέ από την Κουμουνδούρου η καταγγελία ότι η απελθούσα κυβέρνηση είχε ενημερώσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τα επικίνδυνα παιχνίδια διαφόρων κύκλων γύρω από τα δύο αυτά πρόσωπα. Ενώ δεν περνά απαρατήρητο ότι οι δύο μειονοτικοί πολιτικοί που βρίσκονται εδώ και ημέρες στο επίκεντρο μιας έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να αντιδράσουν και να απαντήσουν ότι ως Ελληνες βουλευτές απορρίπτουν τις εις βάρος τους αιτιάσεις ότι είναι βραχίονες της αναθεωρητικής στρατηγικής της Τουρκίας που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης και τον θρησκευτικό χαρακτήρα της μουσουλμανικής μειονότητας που διαβιοί στη Θράκη.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει τους δύο αυτούς υποψηφίους από τους συνδυασμούς του, θα επισκεφτεί τις επόμενες ημέρες την Κομοτηνή για να καταγγείλει τη δράση των ακραίων μειονοτικών κύκλων που παίρνουν γραμμή από το προξενείο και να υπογραμμίσει τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική της ισονομίας και της ευημερίας τόσο των χριστιανών όσο και μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής.


«Σταυρωμένα» ψηφοδέλτια στα τζαμιά

Τον υπόγειο πόλεμο που διεξάγει η Αγκυρα στη Θράκη εργαλειοποιώντας τη μουσουλμανική μειονότητα για να την καταστήσει αιχμή του δόρατος στη διαχρονικά αναθεωρητική πολιτική της έφερε στην επιφάνεια το αποτέλεσμα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης στην περιοχή.

Η ανοιχτή γραμμή του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής και των εξαρτώμενων από αυτό κύκλων της Ροδόπης και της Ξάνθης για τη μεθοδευμένη υπερψήφιση συγκεκριμένων μειονοτικών υποψηφίων, που λειτουργούν ως δούρειοι ίπποι κατά των ελληνικών συμφερόντων, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και πυροδότησε οξύτατες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Στη Βουλή «της μιας ημέρας» που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου κάθισαν για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά έδρανα τέσσερις μουσουλμάνοι, δύο εκλεγέντες με τον ΣΥΡΙΖΑ και δύο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά στο επίκεντρο των αντιθέσεων βρέθηκαν μόνο ο νεοεμφανιζόμενος στο πολιτικό προσκήνιο Οζγκιούρ Φερχάτ της Ροδόπης και ο Χουσεΐν Χασάν Ζεϊμπέκ, «παλιά καραβάνα» της πολιτικής στην Ξάνθη, για χάρη του οποίου το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιλαμβάνει άλλον υποψήφιο από τη μειονότητα.

Οι δύο μειονοτικοί πολιτικοί βρέθηκαν στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο εξαιτίας της προκλητικής και απροκάλυπτης υποστήριξης που βρήκαν τόσο από το τουρκικό προξενείο όσο και από τα κρατικά Μέσα της Τουρκίας. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα μίλησε ευθέως για παρέμβαση της Τουρκίας προκειμένου να εκλεγούν συγκεκριμένοι υποψήφιοι που εξυπηρετούν το αφήγημα και την ατζέντα της Αγκυρας για την ευαίσθητη περιοχή.

«Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο και όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο «ΘΕΜΑ».

Για επικίνδυνα παιχνίδια με τη μειονότητα κατηγόρησε τη Ν.Δ. ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση και εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του τουρκικού προξενείου. «Η αντιμετώπιση των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών της Ροδόπης ως ενεργούμενων ξένης δύναμης και η αμφισβήτηση της δημοκρατικής τους βούλησης αποτελούν βαθιά επικίνδυνη πρακτική που παραπέμπει στις χειρότερες στιγμές διχασμού, προσβάλλουν τη συνταγματική αρχή της ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες και εγκυμονούν σοβαρούς εθνικούς κινδύνους», ανέφερε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου. Ενώ ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ακης Σκέρτσος επανήλθε για να ρωτήσει τον κ. Αλέξη Τσίπρα αν «τώρα που γνωρίζει ότι το τουρκικό προξενείο ξεκάθαρα στήριξε δύο υποψηφίους του κόμματός του που υιοθετούν την τουρκική προπαγάνδα» θα τους διατηρήσει στις εκλογικές λίστες του κόμματος.

Σιγή ιχθύος

Μετά τις σοβαρές καταγγελίες για τα όσα διαδραματίστηκαν στη Ροδόπη τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για εξόφθαλμη παρέμβαση του τουρκικού παράγοντα στην εκλογική διαδικασία, όπως του πρώην μέλους της Συντονιστικής Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ροδόπης Θανάση Καλογιαντσίδη και της επικεφαλής της δημοτικής ομάδας «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» στον Δήμο Κομοτηνής και στελέχους του κόμματος Ελένης Λαφτσή, τόσο ο Φερχάτ όσο και ο Ζεϊμπέκ επέλεξαν τον δρόμο της σιωπής. «Η σιωπή τους δηλώνει ενοχή», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Την ίδια ώρα, νέες φωτιές άναψαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν το κόμμα μπορεί να έχει υποψήφιο που μιλάει ευθέως για «τουρκική μειονότητα» απάντησε ευθαρσώς «βεβαίως». Η τοποθέτηση Φίλη προκάλεσε την αντίδραση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, Αγη Τάτση, που ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να τον θέσει αμέσως εκτός κόμματος. «Φαντάζομαι, σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων», έγραψε στα social media ο προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ γνωστός δικηγόρος, κατηγορώντας τον κ. Φίλη ότι «λειτουργεί ως πέμπτη φάλαγγα».

Για την ιστορία, επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχολίασε επί της ουσίας όσα κατήγγειλε η κυρία Λαφτσή στα social media δίνοντας «συγχαρητήρια» στον υποψήφιο του... Ερντογάν στη Ροδόπη. «Συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που για άλλη μία φορά κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη! Συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη», σχολίασε η ίδια, προκαλώντας παγωμάρα στην Κουμουνδούρου.

Ο 35χρονος υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Οζγκιούρ Φερχάτ μεγάλωσε, ζει και εργάζεται ως χειρουργός οδοντίατρος στον Ιασμο Ροδόπης. Μιλώντας παραμονές των εκλογών στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, έκανε λόγο για δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας» παραβλέποντας τα όσα ρητά αναφέρει η Συνθήκη της Λωζάννης και θέτοντας θέμα λειτουργίας δίγλωσσων νηπιαγωγείων στη Θράκη - κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Αγκυρας. Οσον αφορά τον υποψήφιο βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, παραμονές των εκλογών μιλώντας επίσης στο Anadolu έκανε λόγο προκλητικά για «τουρκική μειονότητα» επικρίνοντας την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι της «τουρκικής μειονότητας», αναφερόμενος στη δικαστική απαγόρευση της χρήσης του όρου «τουρκικός» στους τίτλους οργανώσεων και συλλόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από την Τουρκία και το υπουργείο Εξωτερικών της για τα όσα καταλογίζονται στο Προξενείο Κομοτηνής και από επίσημα χείλη όπως του κ. Μητσοτάκη. Η σιωπή της Αγκυρας εκτιμάται ότι έχει στόχο να μην οξύνει την κατάσταση και να μη φέρει περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη θέση εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου.

Κομματική προπαγάνδα

Σκληροπυρηνικοί τουρκόφρονες, παράνομοι μουφτήδες και μειονοτικός Τύπος, ακολουθώντας τις υποδείξεις του προξενείου Κομοτηνής, όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν γραμμή υπέρ των εκλεκτών της Αγκυρας στη Θράκη. Τα τεμένη κατά την προσευχή της Παρασκευής, πριν από την Κυριακή των περασμένων εκλογών, χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι κομματικής προπαγάνδας, με τους ελεγχόμενους ιμάμηδες να μοιράζουν ψηφοδέλτια και να κατευθύνουν τους πιστούς σύμφωνα με τις οδηγίες των ψευτομουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, Μουσταφά Τράμπα και Ιμπραήμ Σερίφ αντίστοιχα, και τις υποδείξεις τους: «Η ψήφος του Τούρκου μόνο σε Τούρκο».

Η χειραγώγηση μερίδας ψηφοφόρων της μειονότητας από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής είναι σύνηθες φαινόμενο στη Ροδόπη και την Ξάνθη, μαρτυρώντας την προσπάθεια παρέμβασης της Αγκυρας στη Θράκη και γενικότερα στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που διατυπώθηκαν σοβαρές καταγγελίες όχι μόνο από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το στόμα του κ. Μητσοτάκη.

Μεθοδικά το προξενείο Κομοτηνής χειραγωγεί την ψήφο της πλειοψηφίας της μειονότητας προωθώντας εκλεκτούς στα ψηφοδέλτια κομμάτων ή συνδυασμών των περιφερειακών ή δημοτικών εκλογών. Εκλεκτούς που ενστερνίζονται απόλυτα το αφήγημα και τις επιδιώξεις της Αγκυρας για την περιοχή της Θράκης.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1990 ολόκληρος ο μηχανισμός του προξενείου εργάστηκε και πέτυχε να καθοδηγήσει τη μειονοτική ψήφο εκλέγοντας -για πρώτη φορά- δύο ανεξάρτητους βουλευτές στη Θράκη: τον Αχμέτ Φαΐκογλου στην Ξάνθη και τον Αχμέτ Σαδίκ στη Ροδόπη, που στην πορεία εξελίχθηκε σε ηγέτη των τουρκοφρόνων. Τότε η προκλητική δράση του Τούρκου προξένου οδήγησε στην απέλασή του και στον χαρακτηρισμό «persona non grata» από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Από τότε και έως σήμερα, και μην μπορώντας να στήσει ανεξάρτητα ψηφοδέλτια λόγω του εκλογικού μέτρου του 3%, το τουρκικό προξενείο προωθεί τους εκλεκτούς του στις λίστες κομμάτων και συνδυασμών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πετυχαίνοντας τη χειραγώγηση της σκληροπυρηνικής μερίδας της μειονότητας. Διαχρονικά για την κατάσταση αυτή μερίδιο ευθύνης έχουν κόμματα και συνδυασμοί για τις περιφερειακές εκλογές που μπαίνουν στη διαδικασία «διαπραγματεύσεων» με τους τουρκόφρονες της μειονότητας για καθαρά ψηφοθηρικά οφέλη. Η πρόσφατη εκλογή του Αχμέτ Ιλχάν με το ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη, που πολεμήθηκε σφοδρά από το προξενείο Κομοτηνής, μαρτυρά ότι ένα μεγάλο πλέον κομμάτι της μειονότητας δεν ακολουθεί άνωθεν υποδείξεις και λειτουργεί στην κάλπη με άλλα κριτήρια.

Για την ιστορία, στις βουλευτικές εκλογές του 2015 τις τρεις έδρες στη Ροδόπη κατέλαβαν μόνο μειονοτικοί υποψήφιοι: ο Μουσταφά Μουσταφά και ο Αϊχάν Καρά Γιουσιούφ από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Ιλχάν Αχμέτ από το τότε Ποτάμι. Οπως απέδειξε το αποτέλεσμα, μια μερίδα μειονοτικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πήρε γραμμή και κατευθύνθηκε συντεταγμένα προς το Ποτάμι, με αποτέλεσμα να μην εκλεγεί -για πρώτη φορά- χριστιανός βουλευτής στην περιοχή.

Επίδειξη δύναμης

Παρά τον αρχικό σχεδιασμό προξενείου και τουρκοφρόνων στις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου να κατέλθει για πρώτη φορά αυτόνομα το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), που είχε ιδρύσει το 1991 ο Αχμέτ Σαδίκ, λόγω της απλής αναλογικής, αυτό δεν έγινε κατορθωτό και τελικά επιλέχθηκε η πεπατημένη με την εκλογή εκλεκτών μέσω ΣΥΡΙΖΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2021 η πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου είχε αποκαλύψει ότι το κόμμα θα επιδιώξει συνεργασίες με ομάδες που «σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα» και την «ξεχωριστή ταυτότητα», προκειμένου να αγγίξει το 3% που θα του επέτρεπε να εισέλθει στη Βουλή. Παρά τις συναντήσεις του ΚΙΕΦ με εκπροσώπους υποτιθέμενων μειονοτήτων στη χώρα μας, όπως των φιλοσκοπιανών στη Δυτική Μακεδονία, η συνεργασία δεν προχώρησε.

Στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2023, προξενείο και τουρκόφρονες θα επιχειρήσουν εκ νέου επίδειξη δύναμης με την αυτόνομη κάθοδο του ΚΙΕΦ, το οποίο στις τελευταίες δύο αναμετρήσεις (2014, 2019) είχε σαρώσει στην Ροδόπη και την Ξάνθη. Στις ευρωεκλογές του 2019 το ΚΙΕΦ είχε βάψει τον χάρτη στη Ροδόπη και την Ξάνθη, λαμβάνοντας 38% και 25% αντίστοιχα, αφήνοντας πίσω του Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. «Αφήνοντας πίσω τα κόμματα εξουσίας, ζωγραφίσαμε τον χάρτη στα δικά μας χρώματα, κάνοντας έτσι τη φωνή της μειονότητάς μας να ακουστεί τόσο στη χώρα μας όσο και στον κόσμο», είχε δηλώσει παλαιότερα για τις επιτυχίες του 2014 και του 2019 η πρόεδρος του ΚΙΕΦ.

Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής λειτούργησε αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Αρχικά ως προξενικό γραφείο εποπτευόμενο από το προξενείο της Θεσσαλονίκης και μετά το 1930 αναβαθμισμένο με τη σημερινή του μορφή. Μεθοδικά τα 100 χρόνια λειτουργίας του το προξενείο επιχειρεί να χειραγωγήσει τη μουσουλμανική μειονότητα εκτουρκίζοντας Πομάκους και Ρομά και να δημιουργήσει συνθήκες συνδιοίκησης με τις επίσημες αρχές, με απώτερο στόχο την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην ευαίσθητη περιοχή. Διαχρονικά η Αγκυρα επιδιώκει να εμφανιστεί ως προστάτισσα της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία χαρακτηρίζει «τουρκική» -παρά τα όσα ρητώς αναφέρει η Συνθήκη της Λωζάννης- καταγγέλλοντας την Ελλάδα στα διεθνή φόρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης