Εκλογές 2023: Σε θέσεις μάχης αρχηγοί και κομματικά επιτελεία- Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Εκλογές 2023: Σε θέσεις μάχης αρχηγοί και κομματικά επιτελεία- Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Πού ψηφίζουν Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης - Τα αποτελέσματα και η στρατηγική των αρχηγών  

politikoi-debate
Η ώρα της κρίσεως έφτασε και σήμερα τα κομματικά επιτελεία θα κάνουν «ταμείο» μετά από μια μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία ξεκίνησε ρεαλιστικά από τις αρχές του έτους. Οι πολιτικοί αρχηγοί χθες χαλάρωσαν με την οικογένεια τους και φορτίσαν ελαφρώς τις μπαταρίες τους μετά την εξουθένωση των περιοδειών και των απανωτών συνεντεύξεων, σήμερα, όμως, το… ματς ξεκινά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ψηφίσει γύρω στις 10:30 στην Κηφισιά, ενώ στη συνέχεια θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους συνεργάτες του, οι οποίοι έχουν δώσει ραντεβού στα γραφεία της οδού Πειραιώς λίγο μετά τις 08:00. Η πρώτη ευρεία σύσκεψη αναμένεται να γίνει γύρω στις 10:00, λίγο πριν το πρώτο κύμα των exit polls, ενώ στον πρώτο όροφο των γαλάζιων γραφείων έχει στηθεί το εκλογικό war room. Προοδευτικά, όλοι οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη θα πάνε στα γραφεία του κόμματος, ενώ τελευταίος θα πάει εκεί το απόγευμα ο πρωθυπουργός, ο οποίος και θα δει τα αποτελέσματα στο γραφείο του, στον τρίτο όροφο.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη θα πάει να ψηφίσει στην Κυψέλη περίπου στις 09:30, ενώ μετά θα πάει μια πρώτη βόλτα από την Κουμουνδούρου, όπου θα βρίσκονται επίσης από νωρίς οι στενοί του συνεργάτες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια θα αναχωρήσει και θα επιστρέψει το απόγευμα, προκειμένου να παρακολουθήσει με τη σειρά του το exit poll στο γραφείο του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το μεσημέρι θα επιστρέψει στην Αθήνα, καθώς ψηφίζει στην Κρήτη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα ψηφίσει στη Λαμία και θα επιστρέψει στην Αθήνα, ο Κυριάκος Βελόπουλος ψηφίζει στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και θα παραμείνει στη συμπρωτεύουσα, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης ψηφίζει στο Πέραμα και θα βρεθεί αργότερα στα γραφεία του ΜΕΡΑ25.

Νωρίτερα το αποτέλεσμα

Κλείσιμο
Με τις κάλπες να κλείνουν ακριβώς στις 19:00, στα κομματικά επιτελεία έχουν στα ραντάρ τους αρχικά την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας και την ομαλή μετάδοση αποτελεσμάτων μέσω του συστήματος SRT που «φορούν» τα tablets, τα οποία έχουν διανεμηθεί στους δικαστικούς αντιπροσώπους. Η Singular Logic έχει ενημερώσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς πως θα δώσει το πρώτο 20% της επικράτειας γύρω στις 20:15, ενώ θα ακολουθήσει ως τις 21:30 το πολύ το 80% της επικράτειας. Η εικόνα, όμως, θα έχει ξεκαθαρίσει φέτος νωρίτερα από ποτέ.

Αυτό είναι που θα ωθήσει και τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν δηλώσεις νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς.

Τα σενάρια

Με βάση τα προγνωστικά, η ΝΔ εμφανιζόταν στην πρώτη θέση όλων των δημοσκοπήσεων και μάλιστα με ευκρινές προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κεντρικό σενάριο για τη ΝΔ, συνεπώς, θα είναι να πετύχει ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό και εν συνεχεία να πορευτεί προς δεύτερες εκλογές, με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει προδιαγράψει αδυναμία συνεννόησης με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πιστεύει στην απλή αναλογική, συνεπώς δεν επιδιώκει και μια πλειοψηφία που θα βασίζεται στα αποτελέσματα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.

Η ΝΔ, μάλιστα, έχει στείλει εγκύκλιο προς τους ομογενείς που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στις σημερινές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους να το κάνουν ως απόψε στις 23:59, προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν την 1η Ιουλίου, εννοώντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 2 Ιουλίου, συνεπώς και με βάση τις προβλέψεις του νόμου, η πλατφόρμα των αποδήμων θα πρέπει να κλείσει 12 μέρες πριν την επαναπροκήρυξη των εκλογών.

Στο σενάριο που η ΝΔ είναι πρώτη, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή που θα λάβει από την ΠτΔ. Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ακόμα, αλλά θεωρείται πλέον απίθανο να αποστεί της εντολής το βράδυ των εκλογών. Αντιθέτως, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να επιδιώξει μια επαφή με το ΠΑΣΟΚ, έστω και μόνο για… την προσπάθεια και για να μην φανεί ότι δεν πορεύεται με βάση τα θεσμικά ειωθότα. Μένει να φανεί, αν αυτό θα γίνει απευθείας από τον πρωθυπουργό μετά την επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο ή μέσω αντιπροσώπων, δηλαδή μέσω εντός στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και ενός του κ. Ανδρουλάκη.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που είναι πρώτος έστω με μια ψήφο θα επιδιώξει συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ και ανοχή του ΚΚΕ, από τη στιγμή που λέει ότι το ΜΕΡΑ25 έχει «αυτοεξαιρεθεί» της συζήτησης για προοδευτική διακυβέρνηση. Ο Περισσός, βεβαίως, αντιτείνει ότι ψήφος στο ΚΚΕ, μένει στο ΚΚΕ, με το κόμμα να μην θέλει να μπει σε κανένα σενάριο σύμπραξης, ιδίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο ο Δημήτρης Κουτσούμπας επετέθη για «φλερτ» με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έχει αφήσει ως θεωρητική πιθανότητα ανοιχτό το σενάριο μιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», με στόχευση τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών, αλλά και αυτής των Τεμπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για προανακριτική επιτροπή ως προς τις υποκλοπές, πλην όμως το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει διαρρήδην κάθε σενάριο για μια κυβέρνηση που δεν θα στηρίζεται σε μια προγραμματική συμφωνία.

Πολιτικοί παρατηρητές, πάντως, εκτιμούν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων που θα γίνουν απόψε το βράδυ, με άξονα, βεβαίως, τον νικητή της βραδιάς. Εφόσον, πάντως, αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το σενάριο των δεύτερων εκλογών μοιάζει ως η πιθανότερη εναλλακτική. Από το εύρος της διαφοράς μεταξύ πρώτου και δεύτερου, παράλληλα, θα εξαρτηθεί το αφήγημα της αντιπολίτευσης, ενώ εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος είναι και το ποσοστό που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ, καθώς θα καθορίσει τις κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και όχι μόνο.


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Η ώρα της κάλπης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ψηφοφορία της Κυριακής

Δολοφονία Καραϊβάζ: Φωτογραφίες ντοκουμέντο με τους δύο συλληφθέντες - Πώς τους ταυτοποίησε η ΕΛΑΣ

Παντρεύτηκε ο γιος του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, Δημήτρης - Δείτε φωτογραφίες

-------------

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης