Εκλογές 2023: O Τσίπρας κρατά ζεστά τα σενάρια της προοδευτικής διακυβέρνησης - Δείτε βίντεο από τη διακαναλική συνέντευξη

Εκλογές 2023: O Τσίπρας κρατά ζεστά τα σενάρια της προοδευτικής διακυβέρνησης - Δείτε βίντεο από τη διακαναλική συνέντευξη

«Αν πάμε σε δεύτερες εκλογές η ευθύνη θα αφορά όλους του προοδευτικού τόξου » - «Κοστολογημένο το πρόγραμμά μας στα €5,5 δισ. το χρόνο», είπε στη διακαναλική συνέντευξη πριν τις εκλογές

tsipras-sinedefxi
Διακαναλική συνέντευξη ενόψει των εκλογών της Κυριακής παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.


Βέβαιος ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πρώτο κόμμα, «θα έχουμε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε. Ο ίδιος προανήγγειλε τη διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, δήλωσε γνώστης των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και εγκάλεσε την κυβέρνηση για «εσκεμμένη παραπληροφόρηση» αναφορικά με την κοστολόγηση του προγράμματός του.

Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

Διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο

«Έχω πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και των δημοσιονομικών δυσκολιών της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και γνωστοποίησε πως είναι «σε διαρκή επαφή με ευρωπαίους αξιωματούχους», ενώ έκανε λόγο για «πρεμούρα» του κ. Μητσοτάκη «να δημιουργήσει την εικόνα ότι είναι μη κοστολογημένο» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Ακόμη, χαρακτήρισε ως «αθλιότητα» να περιφέρουν ένα έγγραφο που φτιάχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ως έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως είπε και συνέχισε λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να δημιουργήσει στρεβλές εντυπώσεις για το πρόγραμμα μας». Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έδωσε παραδείγματα της κοστολόγησης, επισημαίνοντας πως η μείωση του Ειδικού Φόρου Καταναλώσης κοστίζει 1,5 δις, επικαλούμενος και τον κ. Σταϊκούρα, ενώ προσδιόρισε την μείωση του ΦΠΑ στο 1,4 δις ευρώ. «Εδώ υπάρχει εσκεμμένα μια παραπληροφόρηση» σχολίασε και προανήγγειλε πως θα υπάρξει «ένας νέος μηχανισμός στην πηγή για να μην υπάρχουν τα υπερκέρδη αυτά» ως προς τα κέρδη των εταιριών ενέργειας.

Αυτοεξαιρέθηκε ο Βαρουφάκης
Κλείσιμο
Απαντώντας αναφορικά με το ενδεχόμενο προοδευτικής διακυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή, «αν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πάμε σε κυβέρνηση, θα έχουμε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης» τόνισε, λέγοντας για το ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης ανοχής» πως δεν είναι «προσδοκία μου», ούτε και «σχέδιό μου». Παράλληλα, ανέφερε πως «ο κ. Βαρουφάκης αυροεξαιρέθηκε αυτοβούλως από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων», σχολιάζοντας ακόμη πως «αν δεν υπήρχε ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει».

Για τους νέους
Ερωτηθείς για τους νέους, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ισχυρίστηκε ότι «πέρασε μια τετραετία στοχοποίησης των νέων ανθρώπων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», αναφέροντας πως σε όλες τις μετρήσεις στις ηλικίες 17-24 ετών «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά με μεγάλη διαφορά», και πως στην ηλικιακή ομάδα 17-45 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται έναντι της ΝΔ.
«Καλούμε τους νέους ανθρώπους να πάνε στην κάλπη για να στείλουν στον κουβά στις προβλέψεις» δήλωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας, προβλέποντας πως «η συμμετοχή θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι ανοιχτό».

Για τα εθνικά θέματα
Ως προς την ένταση στις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία, «τί έκανε ο κ. Μητσοτάκης τέσσερα χρόνια για τα ζητήματα αυτά;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό για «ιδιωτική εξωτερική πολιτική», λέγοντας πως πήγε επίσκεψη στα χωριά της μειονότητας για επικοινωνιακούς λόγους.
Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε πως «στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής υπάρχει μια πολύ μεγάλη υποκρισία από την πλευρά τους κ. Μητσοτάκη» και δεσμεύτηκε ότι «θα επαναφέρουμε τη χώρα στις ράγες της εθνικής γραμμής».

Για τις παρακολουθήσεις
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα των παρακολουθήσεων, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ισχυρίστηκε ότι είναι «ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης», καθώς έκανε λόγο για «ωμή παραβίαση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου», αλλά και «αποδεδειγμένη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών». Υπό αυτό το πρίσμα, «ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει δια της ψήφου των πολιτών να τους καταστεί συνένοχους στη συγκάλυψη να κρυφθεί η αλήθεια» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «το μεγαλύτερο θέμα που αυτήν την στιγμή πρέπει να απασχολεί τον πολιτικό κόσμο αφορά την συγκάλυψη και αφορά το που βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων του μισού πολιτικού συστήματος και του μισού επιχειρηματικού κόσμου», όπως είπε. Όποιος τα κρατά αυτά στα χέρια του, έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει το πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα για την επόμενη δεκαετία, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.
Στο ίδιο πλαίσιο, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «μια από τις πρώτες κινήσεις είναι να προχωρήσουμε στην αναγκαία κάθαρση του δημόσιου βίου» γνωστοποίησε ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή.
«Κι αναρωτιέμαι γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μιλάει για εξεταστική. Πρέπει να πάμε σε προανακριτική», σημείωσε, προσθέτοντας πως «ελπίζω να το αποδεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης». «Θα είναι ένα από τα θέματα της ιδιαίτερης συζήτησης που θα έχω απέναντι του από τη Δευτέρα και μετά», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Οι συνταξιούχοι και τα κόκκινα δάνεια
Αναφερόμενος στους συνταξιούχους, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε πως «έχουν κάθε λόγο να τιμωρήσουν τον κ. Μητσοτάκη για την τετραετία» αποτιμώντας στα 7 δις ευρώ τις παροχές που στερήθηκαν, όπως είπε, ενώ ξεκαθάρισε πως «υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας από το 2010 μέχρι το 2021 με τον κ. Μητσοτάκη».
Για όσους πολίτες, ωστόσο, έχασαν την περιουσία τους, «δεν είμαστε μάγοι να δώσουμε λύσεις όλα τα θέματα. Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε σε όλους όλα» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας.
Με την πεποίθηση, ακόμη, ότι το «το 2019 χάθηκε η ευκαιρία η χώρα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί για το ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας», εκτιμώντας ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης παραμένει αντίστοιχος με αυτόν επί των ημερών του.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής
Για το εάν προτρέπει τα παιδιά να μην διαβάσουν λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, «ίσα ίσα τα παιδιά πρέπει τώρα να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπληρώνοντας πως «δεν θα υπάρχει ένα τεχνητό χέρι να τους κόψει».
Για το ενδεχόμενο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, θα καλέσω τον κ. Ανδρουλάκη και αν αρνηθεί, αν θέσει ζήτημα προσώπου θα αναλάβει και την ευθύνη γιατί θα πάμε σε δεύτερες εκλογές, σχολίασε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως αυτές θα έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα για τα δύο κόμματα.
Σε κάθε περίπτωση, «εμένα αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη στις εκλογές» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συνέχισε, λέγοντας πως «στόχος μου είναι μια κυβέρνηση σταθερότητας».

Η ευθύνη σε όλους
Για το εάν και κατά πόσο ισχύει και στο δεύτερο γύρο το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τις προοδευτικές δυνάμεις, ο κ. Τσίπρας είπε πως «αν δεν προκύψουν προϋποθέσεις από τη στάση κομμάτων του ευρύτερου προοδευτικού τόξου ας αναλάβουν τις ευθύνες τους», σημειώνοντας πως «οι ευθύνες θα αφορούν όλους», φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση του ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τεχνοκράτες και άρωμα γυναίκας
«Την επόμενη ημέρα των εκλογών ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Από εκεί και πέρα θα πάμε σε δεύτερες εκλογές» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας πως «εγώ είμαι ανοιχτός να συζητήσω για τα πρόσωπα» μιας προοδευτικής κυβέρνησης, περιγράφοντας ως τέτοια αρκετούς τεχνοκράτες, αλλά και γυναίκες. «Άρωμα γυναίκας θα έχει και η επιλογή των πολιτών με την ψήφο τους», συμπέρανε.



Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: «Δεν μπορώ να καταπιώ τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη γυναίκα μου – Με τον Ανδρουλάκη έχουμε μεγάλες διαφορές»

Eurovision: «Πάρτι» στο Twitter με την παρέμβαση Κοτζιά για το 4άρι στην Κύπρο - «Πρώην ΥΠΕΞ... Άγιο είχαμε»

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Δεν έχω σκοπό να γεράσω στην πολιτική, είμαι όμως 49

--------

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης