Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Κάλεσμα στους νέους και αιχμές για δημοσκοπήσεις

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Κάλεσμα στους νέους και αιχμές για δημοσκοπήσεις

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  κάλεσε τους 450.000 νέους και νέες που ψηφίζουν για πρώτη φορά στις εκλογές της Κυριακής να πάνε στην κάλπη

alexis_tsipras1
Πολλαπλές αιχμές για τις δημοσκοπήσεις με τρεις διαφορετικές αφορμές άφησε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας περιοδεύοντας στην Ήπειρο, στην τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές, συσχετίζοντας για πρώτη φορά ανοιχτά τα δημοσκοπικά ευρήματα με πιθανές «κυρώσεις» για τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης στις 21 Μάϊου. Επιχειρώντας την ίδια ώρα να ανεβάσει τα επίπεδα συσπείρωσης του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «ανοιχτό» και προέβλεψε πως αυτό θα κριθεί τελικά από το ποσοστό της προσέλευσης στις κάλπες, ιδίως από μέρους της νέας γενιάς.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κάλεσε τους 450.000 νέους και νέες που ψηφίζουν για πρώτη φορά στις εκλογές της Κυριακής να πάνε στην κάλπη και με αυτόν τον τρόπο «να διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις», περιγράφοντας ταυτόχρονα ως «πραγματική παράσταση νίκης» την αθρόα προσέλευση των πολιτών κατά τις προεκλογικές του ομιλίες και περιοδείες.

«Ψήφος τιμωρίας»

«Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτήν την ώρα που μιλάμε είναι απολύτως ανοιχτό. Εξαρτάται από το πόσοι και ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας ότι «αν στην κάλπη πάνε οι 450.000 νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά και αυτοί που θέλουν να ρίξουν ψήφο τιμωρίας για αυτά που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης και δεν γυρίσουν την πλάτη στις εκλογές, τότε δεν θα του φτάσουν οι μέρες να πακετάρει».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τις ψήφους της νέας γενιάς ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για να στείλουν «στον κουβά τις προβλέψεις» και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χθες, στην πόλη των Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο αυτό, «πάντοτε σ’ αυτό τον τόπο, όλα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα οι νέοι τα καθόριζαν. Οι νέες και οι νέοι έμπαιναν μπροστά, πάντοτε. Έτσι έγινε και το ’73 για την ανατροπή της χούντας και τη Μεταπολίτευση. Έτσι έγινε και το ’81 με την Αλλαγή. Έτσι έγινε και το ’15, με τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, με νωπές τις μνήμες ως προς τα ποσοστά συμμετοχής- ρεκόρ, από τις προχθεσινές εκλογές στη γειτονική Τουρκία.

Η ίδια διάθεση κριτικής απέναντι στα ευρήματα στις έρευνες της κοινής γνώμης κορυφώθηκε εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης που παραχώρησε στον Σταύρο Θεοδωράκη και τους «Πρωταγωνιστές». «Οι πολιτικοί κρινόμαστε και το ποιος θα είναι πρώτος, δεύτερος, θα καθορίσει τις εξελίξεις» υπογράμμισε με νόημα ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «οι μόνοι που δεν κρίνονται είναι αυτοί που διαμορφώνουν ένα κλίμα και άμα πέσουν έξω 100% δεν τρέχει τίποτα, ε, άλλαξε το κλίμα τις τελευταίες μέρες».

Συνεχίζοντας, ακόμη, την κριτική του για τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, παρατήρησε πως αυτές «έχουν πέσει πάρα πολλές φορές έξω. Και το 2015 έπεσαν έξω, και το 2019 διότι έδιναν 26% στον ΣΥΡΙΖΑ και πήρε 32%. Στον πρώτο-δεύτερο δεν έχουν πέσει έξω». «Εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί από τις δημοσκοπήσεις, για να πάει να ψηφίσει. Οι δημοσκόποι ό,τι και να πούνε δεν τρέχει τίποτα την άλλη μέρα, πάλι φίλοι είμαστε», σχολίασε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για πρώτη φορά για «κυρώσεις» σε περίπτωση ήττας για τους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς μάλιστα να εξαιρεί τον εαυτό του από το ίδιο ενδεχόμενο, αφού ««ένας πολιτικός, αν χάσει με έξι μονάδες, προφανώς θα έχει κυρώσεις», όπως εξήγησε.

«Όλοι κρινόμαστε»

«Ένας πολιτικός αν χάσει με 6 μονάδες προφανώς θα έχει κυρώσεις. Εγώ έχασα με 8 μονάδες στις ευρωεκλογές και αποφάσισα να πάω σε εκλογές, άλλος ήταν ο σχεδιασμός μου. Τη σχέση μου και την ηθική μου αντίληψη για την πολιτική και τη δημοκρατία την έχω αποδείξει. Όλοι κρινόμαστε. Οι πολιτικοί κρινόμαστε και το ποιος θα είναι πρώτος, δεύτερος, θα καθορίσει τις εξελίξεις. Οι μόνοι που δεν κρίνονται είναι αυτοί που διαμορφώνουν ένα κλίμα και άμα πέσουν έξω 100% δεν τρέχει τίποτα, ε, άλλαξε το κλίμα τις τελευταίες μέρες» περιέγραψε, στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θέτοντας εμμέσως και τον εαυτό του στη βάσανο της κριτικής μετεκλογικά, αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος. Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε ότι τις δημοσκοπήσεις τις λαμβάνουμε υπόψη ως εργαλείο και να μην τις παίρνουμε τόσο τοις μετρητοίς, διότι αν τις παίρνουμε τόσο τοις μετρητοίς θα πρέπει να υπάρξει κι ένα ποινολόγιο», δημιουργώντας τις βάσεις για μια θεσμική παρέμβαση απέναντι στην αποτελεσματικότητα των μετρήσεων.

Στην ίδια συλλογιστική, «οι πολιτικοί κρινόμαστε και το ποιος θα είναι πρώτος, δεύτερος, θα καθορίσει τις εξελίξεις», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αποτιμώντας σε αντιδιαστολή ως την «καλύτερη, η πιο αληθινή παράσταση νίκης η σημερινή σας συγκέντρωση» την ομιλία του χθες στα Γιάννενα.

Η κριτική του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφορικά με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων συνέπεσε, στην ίδια συνέντευξη, και με το παράθυρο αλλαγής του δημόσιου ρόλου του, στο οποίο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε πρώτη φορά τόσο διεξοδικά, απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο «συνταξιοδότησής» του. «Δεν έχω σκοπό να γεράσω στην πολιτική, είμαι όμως 49. Στην Ελλάδα η σύνταξη έχει φτάσει στα 67. Ελπίζω να μη φτάσω εκεί» απάντησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και χαρακτήρισε ως challenge (πρόκληση) για τον ίδιο προσωπικά να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει πράγματα για την Αριστερά, «χωρίς να έχω αξιώματα», όπως δήλωσε. «Δεν φαντάζομαι τον εαυτό μου να συνταξιοδοτηθεί με αξιώματα» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας μια πιθανότητα να δρομολογηθούν ποικίλες εξελίξεις μετά τις 21 Μάϊου, καθώς και σε επίπεδο επικεφαλής, «η λαϊκή ετυμηγορία θα δείξει σε μεγάλο βαθμό ποια θα είναι η πορεία μας σε αυτές τις εκλογές», κατέληξε.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: «Δεν μπορώ να καταπιώ τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη γυναίκα μου – Με τον Ανδρουλάκη έχουμε μεγάλες διαφορές»

Δείτε βίντεο: Η Αυλωνίτου του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κουζίνα της να... τηγανίσουν τον Μητσοτάκη

Survivor All Star: Ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση και το… παραβάν - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης