Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα, άγονη η συνεργασία μετά το debate

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα, άγονη η συνεργασία μετά το debate

Προτεραιότητα, για την αξιωματική αντιπολίτευση υπήρξε η μετωπική αντιπαράθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι ο «διμέτωπος» αγώνας, παρόλο που αυτή δεν ευοδώθηκε σε μια τηλεμαχία των δύο, όπως επιθυμούσε η Κουμουνδούρου

tsipras_23432
Ικανοποιημένη εμφανίζεται στην μεγάλη εικόνα του χθεσινού ντιμπέιτ η Κουμουνδούρου, καθώς πέραν της «άνευρης» τεχνικά διαδικασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατέδειξε με σαφήνεια τους στρατηγικούς του στόχους ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου και παρά τις άγονες προσώρας προσκλήσεις του προς τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις για την συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Προτεραιότητα, άλλωστε, για την αξιωματική αντιπολίτευση υπήρξε η μετωπική αντιπαράθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι ο «διμέτωπος» αγώνας, παρόλο που αυτή δεν ευοδώθηκε σε μια τηλεμαχία των δύο, όπως επιθυμούσε η Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάφερε «να κρύψει την τεράστια απόσταση που τον χωρίζει από την πραγματικότητα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών» κατά την ανάγνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αγωνία του για την απώλεια των εισοδημάτων των νοικοκυριών, μόλις κατά την τρίτη εβδομάδα του μήνα.

Στην αποτίμηση της τηλεμαχίας, στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξακολουθούν να εκτιμούν πως ο Πρωθυπουργός για «ακόμη μια φορά δεν έδωσε απαντήσεις για τις υποκλοπές, γιατί προφανώς ο ίδιος είναι ο ένοχος και ο εγκέφαλος επιτελικού παρακράτους», διαπιστώνοντας ταυτόχρονα μια πρώτη διαφοροποίηση. Συγκεκριμένα, στην αξιωματική αντιπολίτευση παρατηρούν πως ο κ. Μητσοτάκης «για πρώτη φορά μίλησε δημόσια για «σκάνδαλο υποκλοπών» και όχι για νόμιμες επισυνδέσεις», όπως επισημαίνεται, αναφορά που στην ανάγνωση της Κουμουνδούρου επισημαίνεται ως μεταβολή στην στάση του Πρωθυπουργού για το θέμα, τη στιγμή που ο ίδιος φέρεται, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να γνώριζε τους λόγους παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, ενώ επισημαίνεται πως «τόσο καιρό έλεγε ψέματα παριστάνοντας τον ανήξερο».

Θετική ατζέντα

Στον αντίποδα, άλλοτε τηρώντας με ευλάβεια το χρονόμετρο και άλλοτε προσπαθώντας να αξιοποιήσει τα «παραθυράκια» της διαδικασίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιέγραψε ως «ρεαλιστικό και κοστολογημένο» το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του, επαναφέροντας ενώπιος ενωπίω με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή».

Πλην των 11 σημείων δυνητικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε αρκετές φορές στη διάρκεια της τηλεμαχίας να λιώσει τους πάγους με τους υπόλοιπους αρχηγούς του «προοδευτικού τόξου», εισπράττοντας, ωστόσο, αποστάσεις και αρνήσεις. Παρότι ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά θα τις δούμε πιστεύω περισσότερο μετά τις εκλογές», εντούτοις να διαχωρίσουν τη στάση τους απέναντι σε μια τέτοια προοπτική επιχείρησαν αρκετές φορές και με σαφή τρόπο αμφότεροι οι κύριοι Ανδρουλάκης και Κουτσούμπας.

Μεταξύ γκλίτσας και βουλκανιζατέρ

Κλείσιμο
Αναζητώντας συναινέσεις, «αυτό που είπε ο κ. Κουτσούμπας ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, ακούω και τον κ. Ανδρουλάκη να καταθέτει προτάσεις που βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις», σχολίασε ο κ. Τσίπρας, σταχυολογώντας τις συγκεκριμένες απαντήσεις τους υπό την προοπτική της πιθανότητας μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Στο ίδιο πλαίσιο, “η Ελάχιστη βάση εισαγωγής θα καταργηθεί με μια προοδευτική κυβέρνηση” εξήγγειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως “τώρα θα εφαρμόσουμε αυτό που ίσχυε τόσα χρόνια” και απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο προς τον ΓΓ του ΚΚΕ, “ξανασκεφτείτε το λοιπόν αν θα στηρίξετε κύριε Κουτσούμπα”, τόνισε ο κ. Τσίπρας, δίνοντας δημόσια συνέχεια στο φλερτ του με τον Περισσό.

Σηκώνοντας το γάντι, ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας έσπευσε να διευκρινίσει για την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι «με βάση αυτά τα προγράμματα έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση», για να συμπληρώσει στην συνέχεια πως «ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, και βεβαίως θα του έλεγα να σκεφτεί πολύ, να μην ξύνεται, γιατί ξύνεται πολύ στη γκλίτσα του τσοπάνη όλη αυτή την προεκλογική περίοδο απευθυνόμενος στο ΚΚΕ για την «προοδευτική» κυβέρνησή του-μούφα που την προβάλλει προς τον ελληνικό λαό παρότι την έχουμε αρνηθεί επανειλημμένα και αυτό αφορά και την Ενέργεια και τις Μεταφορές και την Παιδεία”, κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Αρνητικός στο ενδεχόμενο ταύτισης με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπήρξε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, παρόλο που ο κ. Τσίπρας του εξέφρασε ανοιχτά την αλληλεγγύη του, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και ρωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι ”οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ε, ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν πράγματι είναι ”πράκτορας” και ”εθνικά επικίνδυνος”; Και για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έσπευσε να δηλώσει την συμφωνία του με τη θέση του κ. Ανδρουλάκη να μην “διορίζονται κομματικά παιδιά», επισημαίνοντάς το ως ένα σημείο δυνητικής σύμπλευσης με την Χαριλάου Τρικούπη. «Ο κ. Ανδρουλάκης είπε να μη διορίζουμε κομματικά παιδιά διευθυντές νοσοκομείων, συμφωνώ με αυτήν την πρόταση. Γίνεται πολύ επίκαιρη μετά το δυστύχημα των Τεμπών όπου ένα κομματικό ρουσφέτι, μια παράνομη μετάταξη οδήγησε σε θάνατο 57 ανθρώπους» δήλωσε σχετικά ο κ. Τσίπρας. Οι παραπάνω αποστροφές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ωστόσο, δεν έτυχαν θερμής ανταπόκρισης από μέρους του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος σχολίασε την αποδοχή της πρότασής του για την κατάργηση των κομματικών διορισμών από τον κ. Τσίπρα με ένα γραπτό μήνυμα που δέχτηκε, το οποίο αναφερόταν στο διορισμό ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ ως διοικητή στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης, επί... διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Απουσία συναίνεσης δεν υπήρξε ούτε όταν τα ονόματα των Ανδρέα Παπανδρέου, του Λεωνίδα Κύρκου και Χαρίλαου Φλωράκη ακούστηκαν στην αίθουσα της τηλεμαχίας, δηλαδή όταν ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε για το εάν και κατά πόσο αποτελούν σημεία αναφοράς για τον ίδιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατήρησε ότι ο κ. Ανδρουλάκης διεκδικεί την αποκλειστικότητα της κληρονομιάς του Α. Παπανδρέου και ότι δεν θέλει να κάνει το ίδιο με τον κ. Κουτσούμπα για τον κ. Φλωράκη. Ωστόσο, τόνισε πως τα «συνθήματα γίνονται επίκαιρα γιατί η ζωή τα κάνει επίκαιρα» και πως σήμερα τα έχει κάνει επίκαιρα η «Δεξιά του κ. Μητσοτάκη», η οποία δεν φαίνεται προσώρας να λειτουργεί ως η κατάλληλη συγκολλητική ουσία για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.

«Ρεαλιστικός διάλογος»

Οι παραπάνω τοποθετήσεις κάθε άλλο παρά αποθάρρυναν η Κουμουνδούρου, η οποία εκτιμά ως «ρεαλιστικό» τον στόχο της

προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι πρώτο κόμμα. Η συνεργασία αναμένεται να οικοδομηθεί πάνω σε προγραμματική βάση, στα 11 άρθρα του Συμβολαίου για την Αλλαγή. Με την ίδια λογική, «ζητάμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το πρόγραμμα μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και αποκάλυψε ότι το σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα υπήρξε η πρόταση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με κάθε τρόπο, πάντως, αναδείχθηκε η ύπαρξη δύο διαφορετικών πολιτικών σχεδίων, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να περιγράφει ως το δίλημμα της κάλπης της 21ης Μαΐου το «Μητσοτάκης ξανά ή Αλλαγή», καταλήγοντας πως «Μητσοτάκης ξανά ή ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας».

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στο ντιμπέιτ: Μίλησε για το μέλλον, απέφυγε τις κόντρες και προεξόφλησε επαναληπτική κάλπη


Το πολύωρο μαρτύριο του βρέφους που θα βαπτιστεί νεκρό


Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας παίρνει διαζύγιο λίγους μήνες μετά το «σκάνδαλο» με τα πάρτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης