Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης στο ντιμπέιτ: Μίλησε για το μέλλον, απέφυγε τις κόντρες και προεξόφλησε επαναληπτική κάλπη

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης στο ντιμπέιτ: Μίλησε για το μέλλον, απέφυγε τις κόντρες και προεξόφλησε επαναληπτική κάλπη

Κοστολόγηση των προγραμμάτων όλων των κομμάτων, ενόψει της δεύτερης κάλπης πρότεινε ο πρωθυπουργός - Επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για μέσο μισθό 1.500 ευρώ και κατώτατο 950 ευρώ - Απευθύνθηκε στους πολίτες και απέφυγε επιμελώς τις αντιπαραθέσεις με τους άλλους αρχηγούς

mitsotakis-debate-2
Με τον αέρα του προπορευόμενου στην εκλογική κούρσα, αλλά και την πεποίθηση ότι οι πολίτες ψηφίζουν κατά βάση με κριτήριο τις προσδοκίες τους για το μέλλον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε τις παρεμβάσεις του στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβερνητικής παράταξης για τη νέα τετραετία.

Ταυτόχρονα έδωσε το στίγμα των προθέσεων του που είναι η προσφυγή σε επαναληπτική κάλπη, όπως εμμέσως γνωστοποίησε προτείνοντας να αποσταλούν τα προγράμματα όλων των κομμάτων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στην Τράπεζα της Ελλάδος για να κοστολογηθούν ενόψει των δεύτερων εκλογών.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csisr9z9bipl)

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της τηλεμαχίας, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε επιμελώς τις εντάσεις και τις αντιπαραθέσεις με τους άλλους αρχηγούς, με εξαίρεση ελάχιστες αιχμές για τις ασύστολες παροχές του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμενος σχεδόν στο σύνολο των απαντήσεων που έδωσε προς τους πολίτες, αναγνώρισε επανειλημμένα λάθη που του καταμαρτυρήθηκαν, με αποκορύφωμα την παραδοχή ότι η υπόθεση των υποκλοπών άφησε σκιά στην διακυβέρνησή του.

Επέμεινε, ωστόσο, ότι τήρησε τις δεσμεύσεις με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές του 2019 και κράτησε τη χώρα ασφαλή εν μέσω μεγάλων κρίσεων.
Κλείσιμο
Στο ερώτημα του Αντώνη Σρόιτερ για τον βαθμό που θα έβαζε ο ίδιος στον εαυτό του, απάντησε αρχικά ότι «ουδείς αλάθητος» για να συμπληρώσει ότι οι Έλληνες θα κρίνουν συνολικά το ισοζύγιο και αυτό θα αποτυπωθεί στο ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στις εκλογές.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csitxkl7vga1)

Στην κοινωνική Ελλάδα που οραματίζομαι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, επεσήμανε επαναλαμβάνοντας τους στόχους για οικονομική ανάπτυξη που θα επιτρέψει μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% και αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ και του κατώτατου 950 ευρώ. Τόνισε ότι καλεί τους πολίτες να τον ξαναψηφίσουν επειδή έχει σαφές και ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον της χώρας, για την Ελλάδα του 2027.

Συνέχεια στο Μarket Pass

Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο πρόβλημα, ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας στο πρώτο ερώτημα που δέχθηκε από την Σία Κοσιώνη. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την αναχαίτιση της, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» και το Market Pass, αλλά και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που είναι, όπως είπε, μόνιμες. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι τιμές βαίνουν μειούμενες και ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.

Δεσμεύτηκε, πάντως, ότι «εφόσον επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα θα εξεταστεί, στα πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, η επέκταση του Market Pass και για το δεύτερο εξάμηνο του 2023».

Πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα της ΝΔ για τη νέα τετραετία αποτελεί η μείωση των ανισοτήτων, ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη. Επικαλούμενος πάντως, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είπε ότι υπήρξε βελτίωση από το 28% στο 26% του ποσοστού όσων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό, αλλά η λύση μπορεί να δοθεί με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο νέο ΕΣΥ είπε επίσης ότι είναι μια από τις τρεις κεντρικές προγραμματικές προτεραιότητες της νέας κυβερνητικής θητείας. Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα, είπε ότι χρειάζονται 10.000 προσλήψεις προσωπικού που θα γίνουν σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία

Περήφανος, που αν και φιλελεύθερος πολιτικός, στη δική του κυβερνητική θητεία έγινε η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση που είχε υπάρξει στην Ελλάδα, προκειμένου να κρατηθεί όρθια η ελληνική κοινωνία στα χρόνια της κρίσης, δήλωσε εν συνεχεία απαντώντας στον Παναγιώτη Στάθη. Όπως είπε, σώθηκαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με τις επιδοτήσεις που δόθηκαν για τους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ενέργειας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι όλα αυτά έγιναν επειδή υπήρξε εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης.

Συμπλήρωσε όμως, ότι πλέον αυτή η χαλάρωση έχει πάψει και οι χώρες της Ευρωζώνης και άρα και η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψουν σε πρωτογενή πλεονάσματα. Γι΄ αυτό και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πει που θα βρει τα χρήματα για να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που δίνει. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι μόνον δύο από τις εξαγγελίες, η μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κοστίζουν 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Η σκιά των υποκλοπών και οι τουρκικές εκλογές

Η υπόθεση των υποκλοπών αποτελεί σκιά για την κυβέρνηση αναγνώρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ράνιας Τζίμα. Παράλληλα ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποτελούσε κίνδυνο και δεν έπρεπε να είχε τεθεί υπό παρακολούθηση. «Ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση διαλεύκανση από τη Δικαιοσύνη και ψήφισε νόμο που βάζει περισσότερα φίλτρα για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ. Μιλώντας γενικότερα για τους θεσμούς υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του δεν δέχεται άβατα παραβατικότητας, όπως έδειξαν και οι πρωτοβουλίες που πήρε, μεταξύ άλλων, και για την Μύκονο.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός, όπως εκφράζεται μέσα από το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι βαθιά και συστημικά καταγεγραμένος στο dna του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτώμενος από τη Μάρα Ζαχαρέα για τους εξοπλισμούς και τις εξελίξεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις εκλογές στις δύο χώρες. Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και θα συνομιλήσουμε με όποιον επιλέξει για το μοναδικό θέμα που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του χωρίς απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, υλοποίησε σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν γείρει την ισορροπία την ισορροπία δυνάμεων υπέρ της χώρας μας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έδειξε φωτογραφία από την πρώτη φρεγάτα τύπου Bellara που θα παραληφθεί τον επόμενο χρόνο και η οποία κατασκευάζεται ήδη σε γαλλικά ναυπηγεία αλλά με υψηλή ελληνική προστιθέμενη αξία.

«Η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση», ανέφερε. «Κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή, θωρακίσαμε τα σύνορά μας, χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Γαλλία. Και ναι ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Debate των πολιτικών αρχηγών

Ειδήσεις σήμερα

Τραγωδία στην Άρτα: Στην ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου ο πατέρας που ξέχασε το βρέφος του στο αυτοκίνητο

Οι βασικές τοποθετήσεις των «6» στο ντιμπέιτ, παρασκήνιο, βίντεο, φωτογραφίες

Τουρκικά F-16 - Μενέντεζ: Ο Μπλίνκεν με έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα παρακάμψει το βέτο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης