Ντιμπέιτ - εκλογές 2023: Τα συμπεράσματα, οι εντυπώσεις και οι μπηχτές

Εκλογες 2023 - Ντιμπέιτ: Οι χειραψίες των πολιτικών αρχηγών, τα χαμόγελα Μητσοτάκη-Τσίπρα, η προετοιμασία των έξι δημοσιογράφων

debate-03
Στα περίπου 180 λεπτά της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, υπήρξαν καθαρές και λιγότερο καθαρές θέσεις, αρκετές μπηχτές και αρκετά ενσταντανέ που trendαραν στα social media. Σε μια αποστειρωμένη διαδικασία, όμως, κανείς δεν έχασε και κανείς δεν κέρδισε με απόλυτο τρόπο, όσο και αν τα κομματικά επιτελεία επιχειρούν από τη μεριά τους μια ανάγνωση «στα μέτρα» του κάθε πολιτικού αρχηγού.

Εκ των πραγμάτων, πάντως, τα περιθώρια για να γίνει κάτι θεαματικό, ήταν άκρως περιορισμένα. Υπό αυτό το πρίσμα και κάθε πολιτικός αρχηγός προσάρμοσε τη στρατηγική του, με βάση και τα νούμερα των δημοσκοπήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που διατηρεί σε όλες τις έρευνες ένα ευκρινές προβάδισμα του κ. Τσίπρα επέλεξε μια στρατηγική «ασφάλειας», χωρίς να «τσιμπήσει» στις επιθέσεις που δέχθηκε και με διάθεση να μιλήσει για την επόμενη μέρα και το πρόγραμμα του.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csiwjwi35ysh)

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιχειρεί να διεμβολίσει τον κ. Μητσοτάκη, βγήκε στην επίθεση από νωρίς και επεχείρησε να «σπάσει» το format, εξαπολύοντας επιθέσεις στον πρωθυπουργό, αλλά και κάνοντας «κόρτε» ειδικά στον Νίκο Ανδρουλάκη. Όσο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν είχε εμπειρία τηλεμαχιών και αναπόδραστα ήταν κάπως «μαγκωμένος στην αρχή, επέλεξε μια λογική αμφίπλευρης επίθεσης σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας ότι απέχει μάλλον αρκετά από μια μετεκλογική συνεργασία με κάποιον από τους δύο. Ενδεικτικό ότι είπε πως «κάποιος πρέπει να μπει φυλακή» για την υπόθεση των υποκλοπών και από την άλλη απέκρουσε κάθε άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα, με «κερασάκι» την απάντηση του για τον υποδιοικητή του νοσοκομείου Σαντορίνης επί ΣΥΡΙΖΑ που είχε… βουλκανιζατέρ.

Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csit3p977mht)

Οι τρεις «μικρότεροι» αρχηγοί, από την άλλη, έπαιξαν με τη σειρά τους τα δικά τους χαρτιά. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με τη γραβάτα που φορά ευκαιρίας δοθείσης, εξέθεσε την ατζέντα του και «κέρδισε» τη μάχη της ατάκας, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να «μην τρίβεται στην γκλίτσα του τσομπάνη» με τις διαρκείς προσκλήσεις του για «προοδευτική διακυβέρνηση», την οποία χαρακτήρισε εκ νέου «μούφα».
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csiwlj48ef8h)


Ο Κυριάκος Βελόπουλος, με μεγαλύτερη τηλεοπτική εμπειρία, επέλεξε να μιλήσει σε ένα στοχευμένο, δικό του κοινό, κλείνοντας εμμέσως πλην σαφώς και το μάτι και σε ψηφοφόρους που προέρχονται από το κόμμα Κασιδιάρη, ενώ προκάλεσε…τσουνάμι σχολίων με την εικόνα της «Παναγιας της Γκέισας» που επικαλέστηκε, στην προσπάθειά του να αντιπαλέψει ως «Χριστιανός ορθόδοξος» την κουλτούρα της πολιτικής ορθότητας. Ο Γιάννης Βαρουφάκης από την άλλη, αν και…βραχυκύκλωσε στην απάντηση για το πώς θα χειριζόταν ως πρωθυπουργός μια κρίση σαν τα Ίμια, επέλεξε να απευθυνθεί στα εκλογικά του ακροατήρια, αν και, ομολογουμένως, δεν ήταν από τις καλύτερες του εμφανίσεις.
debate-geniko

Οι συνεργασίες και οι μπηχτές

Μπορεί οι μετεκλογικές συνεργασίες να μην ήταν στην ατζέντα του debate ως μια από τις έξι θεματικές ενότητες, ήταν, όμως, ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Ο κ. Μητσοτάκης, εν τέλει, ούτε ερωτήθη ούτε επέλεξε να ανοίξει τα χαρτιά του για τη στάση του σε πιο σύνθετα σενάρια, όπως π.χ. τι θα γίνει αν βγαίνουν τα νούμερα μιας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το βράδυ της 21ης Μαΐου ή αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Από την άλλη, στενός του συνεργάτης εκτιμούσε στο protothema.gr ότι «το βασικό πολιτικο συμπέρασμα είναι ότι έχουμε μια πρόταση εξουσίας», προσθέτοντας ότι«κατέρρευσε πληρως η «προοδευτική διακυβέρνηση». Κατά την ανάγνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα θετικά της κυβέρνησης, για την επόμενη μέρα, αναγνώρισε λάθη που έγιναν, ενώ έθεσε με σαφήνεια και το δίλημμα των εκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρότασή του να σταλούν προς αξιολόγηση τα προγράμματα των κομμάτων είτε στο ΓΛΚ είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος.
debate010

Στην πράξη, πάντως, φάνηκε ότι τα «κουκιά» της προοδευτικής διακυβέρνησης δύσκολα θα βγουν. Ο κ. Τσίπρας εξαίρεσε της συζήτησης τον Γιάνη Βαρουφάκη, στον οποίο δεν απηύθυνε τον λόγο. Αντιθέτως, «φλέρταρε» με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ειδικά για το θέμα του διορισμού διοικητών στα νοσοκομεία χωρίς κομματικά στεγανά. Από τον κ. Ανδρουλάκη, όμως, δεν εισέπραξε ούτε…κλείσιμο του ματιού ακόμα και για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, στον οποίο συνέστησε να σκεφτεί καλά τη στάση του ΚΚΕ στο θέμα της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, εισέπραξε τη σύσταση για την… γκλίτσα.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csiul87j2k01)

Στην απροθυμία του κ. Ανδρουλάκη να είναι δεκτικός σε κάποιο πολιτικό άνοιγμα επενέργησε προφανώς και η υπόθεση των υποκλοπών, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελούσε εθνικό κίνδυνο, συνεπώς δεν έπρεπε να παρακολουθείται, και τον κ. Τσίπρα να μπαίνει «σφήνα» λέγοντας ότι κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί παρακολουθήθηκαν ο κ. Ανδρουλάκης και άλλοι αξιωματούχοι.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csitytr1ooup)

5884269

Η επίδραση

Τα σημερινά νούμερα τηλεθέασης θα καταδείξουν πόσοι ήταν οι πολίτες που παρακολούθησαν αυτή την μάλλον αποστειρωμένη εκδοχή τηλεμαχίας. Και μπορεί στα social media να έγινε ο σχετικός «τζόγος», σύμβουλοι πολιτικής επικοινωνίας, αλλά και στελέχη των κομματικών επιτελείων που έδωσαν το παρών στο Ραδιομέγαρο συμφωνούν ότι η επίδραση στις διαθέσεις του εκλογικού ακροατηρίου θα είναι από μικρή έως μηδαμινή. Άλλωστε, μεγάλη είδηση δεν βγήκε, μεγάλος καυγάς δεν στήθηκε, ούτε κάποιος εκ των πολιτικών αρχηγών έκανε μεγάλο λάθος. Η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, που εκφράστηκε αργά το βράδυ ήταν ότι η εξέλιξη της τηλεμαχίας αποκάλυψε γιατί ο κ. Μητσοτάκης την απέφευγε.
debate-mak112

Όλων τούτων δοθέντων, οι πολιτικοί αρχηγοί θα πορευθούν για περίπου 10 μέρες ακόμα ως τις 21 Μαϊου στη βάση της στρατηγικής που έχουν χαράξει. Μένει να φανεί, εάν έχουμε δεύτερες εκλογές, τι θα γίνει με το ντιμπέιτ των δύο, Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα που ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε έτοιμος να αποδεχθεί, εφόσον θα είναι σαφές ποιος είναι πρώτος και ποιος δεύτερος. Μένει, επίσης, να φανεί, αν ένα ντιμπέιτ των δύο θα έχει πιο ελαστικούς κανόνες. Ως τότε, όμως, ο χρόνος που απομένει είναι πολύς και ο συσχετισμός δυνάμεων ακόμα ασαφής.

Οι δηλώσεις των πολιτικών μετά το ντιμπέιτ

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του ντιμπέιτ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «οχτώ χρόνια ήταν πολά για να γίνει ντιμπέιτ, πιστεύω ότι όσοι το παρακολούθησαν θα έβγαλαν συμπεράσματα. Προσπωικά επιχείρησα να μιλήσω περισσότερο για το μέλλον. Η τελική αξιολόγηση για το ποιος έβαλε και ποιος έφαγε γκολ θα κριθεί σε 10 ημέρες».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csix0gzcdep5)


Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε μετά το ντιμπέιτ ότι «το ματς έληξε 2-0, στο Champions' League, εδώ δεν ξέρω, οι πολίτες θα κρίνουν. Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών και τα debates είναι όφελος για τη δημοκρατία. Ελπίζω να το καταλαβαίνουν κάποιοι που δεν ήθελαν να γίνει συζήτηση το 2019 και που δεν θέλουν να γίνει και το 2023 μια συζήτηση όπως θα έπρεπε κι ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της πρωτιάς στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csix6c16gz4p)


Για γόνιμη και πολιτισμένη συζήτηση έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι «καλό είναι να μπαίνουμε στο mood της συνεννόησης ακόμα και αν δεν υπάρχουν περιθώρια συγκυβέρνησης» και ότι «είναι μια χρυσή ευκαιρία η 21η Μαΐου για αλλαγή

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csixek6dk421)


«Τα είπαμε όλα μέσα, η ουσία είναι ότι έχουν κοινό πρόγραμμα, γιατί αυτοί είναι εμείς αυτοί είμαστε» ήταν το σχόλιο του Δημήτρη Κουτσούμπα.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csixjr62uqq9)


«Μιλήσαμε με ψυχή και καρδιά, δυστυχώς οι πολιτικοί αρχηγοί άλλα είπαν στην διακομματική και άλλα εδώ. Ευχόμαστε την επόμενη φορά οι δημοσιογράφοι να μπορούν να ρωτήσουν ό,τι θέλουν» είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος λέγοντας ότι «εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι επιχειρηματίας και προετοιμάζομαι για κάθε ενδεχόμενο»

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csiwyi80r49l)


Ως «πολύ κακό γιατί έχεις μόνο 90 δευτερόλεπτα να απαντήσεις» χαρακτήρισε το ντιμπέιτ ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος όταν ρωτήθηκε ξανά για τη μηχανή του απάντησε «σε ποιον να δώσω τη μηχανή μου; Δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω τη μηχανή μου, θα πεθάνω πάνω σε αυτήν, κοντά τα χέρια από τη μηχανή μου».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csix33277wdd)


Οι δηλώσεις των δημοσιογράφων

Μια είδηση για τις συζήτησεις που γίνονταν ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς στα διαλείμματα του ντιμπέιτ μετέφερε στους δημοσιογράφους που ήταν έξω από το ραδιομέγαρο η δημοσιογράφος του Star Μάρα Ζαχαρέα. Η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να υπάρξει μια τηλεμαχία των δύο ενόψει των εκλογών

Μάρα Ζαχαρέα


«Πριν το ντιμπέιτ όλοι οι πολιτικοί θέτουν αυστηρούς όρους και μετά λένε οτι μπορούμε να το κάνουμε πιο χαλαρό. Δεν είμαι αισιόδοξος για το επόμενο. Ελπίζω να βγήκε καλό αποτέλεσμα, όποιος κατάλαβε, κατάλαβε, Όποιος δεν κατάλαβε στο επόμενο. Τους είδα αγχωμένους αλλά οσο περνούσε ο χρόνος χαλάρωναν» είπε ο Αντώνης Σρόιτερ

Αντώνης Σρόιτερ


«Είχαν και χαλαρές στιγμές στα διαλείμματα, κάποια στιγμή χαμογέλασαν Τσίπρας και Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια κάποιας ερώτησης, κάποιες φορές οι πολιτικοί μιλούσαν μεταξύ τους. Είδα και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη να κάνουν μορφασμούς σε απαντήσεις άλλων πολιτικών αρχηγών» αποκάλυψε ο Παναγιώτης Στάθης

Παναγιώτης Στάθης για debate


«Ο κόσμος άκουσε και οι πολίτες θα κρίνουν, δεν είδα καμία διάθεση συνεννόησης» σχολίασε η Ράνια Τζίμα

Ράνια Τζίμα για debate


Τις πιο σύντομες δηλώσεις έκανε, τέλος, ο Γιώργος Παπαδάκης, ο οποίος έπεσε θύμα «photobomb» από τον πρωθυπουργό.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csix1noskjcx)


Δείτε φωτογραφίες από όσα δεν κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες στο ντιμπέιτ
debate-backstage10
Καλό το κλίμα ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό
debate-backstage1
Χαμόγελα για Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη στα διαλείμματα του ντιμπέιτ
debate-backstage3
Η χειραψία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο
debate-backstage5
Ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε τελευταίος στο στούντιο και είχε χειραψία και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
debate-backstage4
Η χειραψία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα
debate-backstage6
Απαραίτητο «όπλο» για τους πολιτικούς αρχηγούς οι σημειώσεις τους
debate-backstage7
Οι τελευταίες πυρετώδεις προετοιμασίες πριν την έναρξη του ντιμπέιτ
debate-backstage8
Οι φωτογράφοι «πάλεψαν» για το καλύτερο καρέ των πολιτικών αρχηγών
debate-backstage2
Συζητήσεις, σημειώσεις, χαμόγελα, φρεσκάρισμα για τους έξι δημοσιογράφους του ντιμπέιτ
debate-backstage9
Φωτογραφίες τράβηξαν και οι έξι δημοσιογράφοι που έκαναν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς
debate-backstage11
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγα λεπτά πριν την είσοδό του στο στούντιο του ντιμπέιτ
debate-backstage-tsipras
O Αλέξης Τσίπρας ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία μέσα από το στούντιο εστιάζοντας στο σημειωματάριό του
dimosiografi
Οι δημοσιογράφοι του ντιμπέιτ με τον συντονιστή της τηλεμαχίας, Γιώργο Κουβαρά, στην τελευταία συνάντησή τους πριν μπουν στο στούντιο

Δείτε όλο το ντιμπέιτ

Debate των πολιτικών αρχηγών


Ειδήσεις σήμερα:

Το Twitter «ψήφισε» για το ντιμπέιτ: Ποιοι κέρδισαν, ποιοι έχασαν

Η Χρηστίδου απαντά στον Μαραντίνη με ανακοίνωση: Ψεύδη, θα προβώ σε νομικές ενέργειες

Η μεγάλη αλλαγή στο πρόσωπο της Αμάλ Αλαμουντίν - Άλλος άνθρωπος η σύζυγος του Κλούνεϊ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης