Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Συνέχεια στο προοδευτικό προσκλητήριο και στον… Ανδρέα

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Συνέχεια στο προοδευτικό προσκλητήριο και στον… Ανδρέα

Ο κ. Τσίπρας έδωσε συνέχεια στο άτυπο μπρα ντε φερ του με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την «ιδιοκτησία» του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου

alexis-tsipras-syriza
Ως μονομέτωπο περιέγραψε τον αγώνα των «αριστερών δυνάμεων» ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μάϊου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, υποδεικνύοντας από την Άρτα και την Πρέβεζα, όπου περιόδευσε χθες, ως μοναδικό τους αντίπαλο τη «δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Δεν υπάρχουν επαναληπτικές εκλογές»

Με διαρκές το μήνυμα προς τους επικεφαλής των υπόλοιπων προοδευτικών δυνάμεων, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έδωσε συνέχεια στο προσκλητήριό του για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας την επομένη των εκλογών, αφού προειδοποίησε πως δεν υπάρχει «χαλαρή ψήφος» στην επικείμενη κάλπη.

Επισκεπτόμενος την Ήπειρο, ο κ. Τσίπρας έθεσε το δίλημμα των επικείμενων εκλογών, λέγοντας πως «οι εκλογές της 21ης Μάη είναι οι πρώτες με απλή αναλογική, αλλά ψηφίζουμε για το ποιος θα κυβερνήσει», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος πως «το κόμμα που θα έλθει πρώτο θα έχει την δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση». «Μην ακούτε τι σας λένε. Δεν υπάρχουν επαναληπτικές εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης, δια του κ. Σκέρτσου αποκάλυψε τις προθέσεις του, αν είναι και μισή μονάδα μπροστά θα αξιοποιήσει την δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε με εκβιασμούς, είτε με  πιέσεις, είτε με αποστασίες ξέρουν καλά από αυτά, έχουν το know how. Θα επιχειρήσει να φτιάξει κυβέρνηση κουρελού από την πρώτη Κυριακή. Δεν υπάρχουν διπλές εκλογές» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει προεκλογικά τους ψηφοφόρους, ανεβάζοντας ταυτόχρονα και τα επίπεδα της κομματικής συσπείρωσης.

«Κυβέρνηση κουρελού»

Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως «η ψήφος έχει αντιστοίχιση με τις βουλευτικές έδρες, αλλά έχει και βαρύτητα», υποστηρίζοντας πως «το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για να φτιάξει κυβέρνηση κουρελού και να μείνει άλλη μία τετραετία μόνο με έναν τρόπο μπορεί να ανατραπεί με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου».

Αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρούν ήδη ότι «τα κομμάτια της κουρελούς αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες», εννοώντας ότι αυξάνεται ο αριθμός των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ. «Γι’ αυτό λοιπόν καλούμε τους προοδευτικούς, δημοκράτες πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην αλλαγή και στην συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης την επόμενη ημέρα των εκλογών» τόνισε ο κ. Τσίπρας, διερωτώμενος πως «ποιος θέλουμε να πανηγυρίζει στις 21 Μάη, οι ισχυροί, τα καρτέλ, τα συμφέροντα ή όλοι οι πολίτες;». Σχηματοποιώντας, μάλιστα, το δίλημμα της κάλπης, αυτόν κατά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ορίζεται στη φράση: «Μητσοτάκης ή αλλαγή; ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή Μητσοτάκης;».

Συνθήματα και…αφιερώσεις

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έδωσε συνέχεια χθες στο άτυπο μπρα ντε φερ του με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την «ιδιοκτησία» του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, απαντώντας εκ νέου στη Χαριλάου Τρικούπη αναφορικά με τους λόγους επίκλησης του ιδρυτή του Κινήματος. Έχοντας αδράξει την ευκαιρία να σχολιάσει το σύνθημα «Αλέξη γερά να φύγει η δεξιά» των παρευρισκόμενων, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατήρησε με νόημα πως «αυτό το σύνθημα να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της Δεξιάς από την μεταπολίτευση, είναι το συναίσθημα της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν. Και εμείς δεν απευθυνόμαστε μόνο στους αριστερούς, απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες, κεντρώους, δεξιούς και αριστερούς και τους λέμε, αυτό που αισθάνεστε ότι δεν πάει άλλο με την τρομακτική διεύρυνση των ανισοτήτων, με αυτή την καθημερινή οδύνη, που δεν μπορούν να πάνε ούτε στο σούπερ μάρκετ, που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, που δεν μπορούν να γεμίσουν το ρεζερβουάρ, αυτή η οδύνη πρέπει να σταματήσει» όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, εγκαλώντας την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική.

«Η ακρίβεια μπορεί να είναι εισαγόμενη», όπως είπε, «αλλά η αισχροκέρδεια δεν είναι εισαγόμενη έχει την σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησή του. Διότι δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή ενέργειας και βενζίνης στην Ευρώπη και να έχουμε από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη μαζί με την Βουλγαρία» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπεραίνοντας από πλευράς του πως «αυτή η συνταγή δεν έτυχε πέτυχε, γιατί την ίδια ώρα βλέπουμε καμιά 15νταριά επιχειρήσεις να έχουν ρεκόρ εικοσαετίας».

«Αν κάποιοι ξεχάσανε τι σημαίνει δεξιά…»

Επιπλέον, στον ήχο του συνθήματος: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», ο κ. Τσίπρας αποκρίθηκε στους συγκεντρωμένους, λέγοντας πως «θέλω να αφιερώσω αυτό το σύνθημα στις φίλες και στους φίλους των υπόλοιπων αριστερών δυνάμεων στην χώρα, να τους πω ότι αν υπάρχει μία παρακαταθήκη από τους αγώνες και τις κατακτήσεις του λαού μας για την αλλαγή και την δημοκρατία είναι να θυμόμαστε ότι ο εχθρός μας απέναντί μας δεν είναι οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ο εχθρός μας είναι ένας: η δεξιά του κ. Μητσοτάκη, αυτός είναι ο εχθρός μας και ο αντίπαλός μας. Αν κάποιοι ξεχάσανε τι σημαίνει δεξιά, μας το θύμισε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ανέβασε στα 406 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος και αύξησε 50 δισ. το ιδιωτικό χρέος. Αυτές είναι οι επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος νωρίτερα χθες από την Άρτα είχε αποδώσει το «φλερτ» με την πολιτική παρακαταθήκη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στην επικαιρότητά της, λόγω της πολιτικής συγκυρίας.

«Τα συνθήματα αυτά δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός»

«Τους πονάει που μιλάμε για την αλλαγή. Διότι τα συνθήματα αυτά δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός. Οι μεγάλες κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος και της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας ανήκουν σε όλους τους δημοκράτες πολίτες» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρόσθεσε πως «εάν τα συνθήματα αυτά έχουν γίνει για άλλη μια φορά επίκαιρα, γι’ αυτό ευθύνεται η δεξιά που δεν άλλαξε». Και πρόσθεσε: «Η δεξιά του κ. Μητσοτάκη που ξεπέρασε και τον πατέρα του την τριετία ’90 – ’93.Γι’ αυτό λοιπόν τώρα αυτό που ζητάμε από τους πολίτες, αυτό που ζητάμε από τον ελληνικό λαό είναι με την ψήφο και τη στάση τους να τους τρομάξει το βράδυ των εκλογών», εμμένοντας στη διαχρονικότητα της πολιτικής Παπανδρέου, αλλά και στο προσκλητήριό του προς το ΠΑΣΟΚ.

«Εμείς καταθέσαμε προχθές ένα συμβόλαιο 11 άρθρων και καλούμε να το υπογράψουμε μαζί εμείς και ο δημοκρατικός ελληνικός λαός στις 21 Μαΐου. Και θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα καλέσουμε την επομένη των εκλογών, τις προοδευτικές δυνάμεις για την συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Κλείσιμο
Σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί και στην πρόσκληση για ντιμπέιτ με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που έλαβε από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους, «τι λέτε; Να πάω;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε ρωτώντας για τον κ. Μητσοτάκη «Δεν θα έρθει; Φοβάται;». «Όποιος φοβάται, δεν μπορεί να διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού» αντέτεινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπληρώνοντας πως «κανείς στον τόπο αυτό δεν δοξάστηκε κρυπτόμενος».

«Πέσανε έξω» οι δημοσκόποι

Τέλος, βολές εκτόξευσε κατά τη χθεσινή του περιοδεία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αναφορικά με τα δημοσκοπικά ευρήματα όλα αυτά τα χρόνια, για το κόμμα του. «Θυμηθείτε το 2019, Χάσαμε. Τι έλεγαν; Πήραμε όμως 32%. Ποιος ήταν ο μέσος όρος των μετρήσεων που δημοσιεύθηκαν δυο μέρες πριν; Την Παρασκευή οι αθεόφοβοι, όχι 15 μέρες πριν. 24,5% μας έδιναν. Πήραμε 31,5%. Πέσανε έξω μόνο 7 μονάδες» υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας και επικαλέστηκε και τις εκλογές του 2015, λέγοντας πως «και στις εκλογές και στο δημοψήφισμα βγήκανε 20 μονάδες έξω».

Ειδήσεις σήμερα

Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική στέψη - Όσα θα γίνουν σήμερα στην εντυπωσιακή τελετή

Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης «βάζει απέναντι» το ΠΑΣΟΚ και βλέπει επανάληψη της κοινωνικής πλειοψηφίας του 2019

Τραγωδία στο Μεταξουργείο: Νεκρός από φωτιά σε ακατοίκητο κτίριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης