Εκλογές 2023: «Επίθεση φιλίας» σε ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο δίλημμα «ανοχή ή Μητσοτάκης»

Εκλογές 2023: «Επίθεση φιλίας» σε ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο δίλημμα «ανοχή ή Μητσοτάκης»

Η Κουμουνδούρου στέλνει μηνύματα με κάθε πρόσφορο μέσο - Ο Τσίπρας «ξέκοψε» τη συζήτηση για «Δήμητρα»

tsipras_xios
Μπορεί το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να αρνήθηκαν κατηγορηματικά την ψήφο ανοχής τους στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην προοπτική μιας «προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας», εντούτοις η Κουμουνδούρου στέλνει μηνύματα φιλίας με κάθε πρόσφορο μέσο, συντηρώντας ενεργό το δίλημμα «ανοχή ή Μητσοτάκης».

Έτσι, ακολουθώντας τις εθιμικές πολιτικές παραδόσεις του Περισσού, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διοργανώνει σήμερα το απόγευμα συναυλία (κι ενώ προηγήθηκε χθες το ΚΚΕ), για να τιμήσει την Εργατική Πρωτομαγιά, στον χώρο των λιπασμάτων, στη Δραπετσώνα, την οποία αναμένεται να χαιρετίσει ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας. Το μουσικό σκέλος της εκδήλωσης έχει επιμεληθεί η γνωστή ερμηνεύτρια, Τάνια Τσανακλίδου, η οποία «φλέρταρε» με τη συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προσεχείς εκλογές, ενώ πρωτοστάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, σε μια από τις λίγες στιγμές δυναμικών κινητοποιήσεων την περασμένη τετραετία.

Φίλος του Βαρουφάκη ο Σόιμπλε

Με τον όποιο «ριζοσπαστισμό», ωστόσο, στον απόηχο των ετερόκλητων κινητοποιήσεων του τελευταίου εξαμήνου να εκβάλλει κυρίαρχα στις όχθες της αντισυστημικής ψήφου, αιχμές κατά του Γιάνη Βαρουφάκη άφησε χθες ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Με νωπές στην μνήμη τις δηλώσεις του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 για καταφυγή στη «Δήμητρα», δηλαδή ένα «εναλλακτικό» παράλληλο σύστημα πληρωμών, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε χθες πως επιδιώκει τη «συγκρότηση μακράς πνοής προοδευτικής κυβέρνησης», διαχωρίζοντας τη θέση του από «σχέδια που δεν μπορεί να έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». Απαντώντας αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, «είμαστε σοβαροί; Δηλαδή εγώ ήρθα σε σύγκρουση με τον κ. Βαρουφάκη το ‘15 στην πιο δύσκολη στιγμή και δεν έθεσα καν σε συζήτηση αυτές τις ανοησίες για το νόμισμα γιατί αυτή ήταν η γραμμή του Σόιμπλε. Δεν συζήτησα εγώ τη γραμμή του Σόιμπλε και θα το κάνω τώρα; Βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο, ρυθμίσαμε το χρέος, σήμερα δεν απειλούνται οι τράπεζες αλλά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε ακόμη ότι «εμείς έχουμε αποκλείσει κάθε συζήτηση που μπορεί να αφορά σχέδια που δεν μπορεί να έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», για να καταλήξει πως «αν θέλει ο κ. Βαρουφάκης να συζητήσει τέτοιου είδους σχέδια να πάει να βρει τον κ. Σόιμπλε που ήταν φίλος του, να τα κουβεντιάσουν μαζί. Αυτό δεν αφορά το αύριο της χώρας και καμιά προοδευτική κυβέρνηση γιατί αυτό είναι ένα σχέδιο βαθιά συντηρητικό».

«Δεν είναι χαλαρή η ψήφος»

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ακόμη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα για να έρθει η αλλαγή, δεν υπάρχει αλλαγή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο», διαψεύδοντας από πλευράς του για άλλη μια φορά τα σενάρια «κυβέρνησης ηττημένων», καθώς «πως θα βγαίνουν τα κουκιά αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει;», διερωτήθηκε. Στον αντίποδα, υποστήριξε πως «έχουμε δύο κόμματα που με βάση όλες τις ενδείξεις θα κονταροχτυπηθούν σε ένα ντέρμπι για το ποιος θα είναι πρώτος και το τρίτο κόμμα θα έχει μια απόσταση που θα είναι κοντά στις 20 μονάδες διαφορές, ε λοιπόν τις συζητάμε τώρα;», προβλέποντας ταυτόχρονα ότι «ο πρώτος με τον τρίτο θα φτιάξει κυβέρνηση, γι' αυτό το μήνυμα μας στο λαό ότι δεν είναι χαλαρή η ψήφος και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έρθει πρώτος για να φέρει την αλλαγή, δεν υπάρχει αλλαγή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο».

Κλείσιμο
Επιχειρώντας να αποσαφηνίσει το μετεκλογικό τοπίο, ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως «διεκδικώ μια κυβέρνηση μακράς πνοής και σταθερότητας, δεν διεκδικώ μια κυβέρνηση που θα κρίνεται στην ανοχή ενός κόμματος του 3%», τόνισε, και συμπλήρωσε: «Από εκεί και πέρα αν υπάρχει αυτή η κυβέρνηση, όσο περισσότεροι τη στηρίξουν μέσα κι έξω από τη Βουλή τόσο καλύτερο για τον τόπο. Αλλά ο στόχος μου είναι ισχυρή πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει την επόμενη μέρα να κάνει το παν για να συγκροτήσει κυβέρνηση προοδευτικούς συνεργασίας μακρά πνοής».

«Συμβόλαιο αλλαγής» για κυβέρνηση ανοχής

Υπό αυτό το πρίσμα, κληθείς να σχολιάσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατήρησε πως «ανάμεσα σε όσα προεκλογικά λέγονται και όσα μετεκλογικά θα αποφασιστούν, μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία», περιγράφοντας εμμέσως πως η θέση του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής θα μετακινηθεί μετά τον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών. «Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, αλλά είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης», όπως είπε, καθώς δεν μπορεί ο λαός να ψηφίζει κάποιον και να βγαίνει κάποιος άλλος. Ακόμη, υπενθύμισε με νόημα ότι η απλή αναλογική δεν είναι ένα σύστημα για συνεννοήσεις κάτω απ' το τραπέζι και πως οι πολίτες θέλουν να δουν πάνω στο τραπέζι προγράμματα και δεσμεύσεις. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει το πρόγραμμα του και πως την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει το συμβόλαιο αλλαγής», τα άρθρα εκείνα -όπως εξήγησε- «που θα θέσουμε στην κρίση των προοδευτικών δυνάμεων και των προοδευτικών πολιτών, σε αυτά θα κουβεντιάσουμε», διαμορφώνοντας ένα πρώτο κέλυφος μιας δυνητικής μετεκλογικής προοδευτικής συνεργασίας.

Ως προς την προσωπική του εκλογική μάχη, αν και αυτή είναι απαλλαγμένη από τον σταυρό προτίμησης, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος στην Α’ Πειραιά, τα Δωδεκάνησα, αλλά και τις Σέρρες, επιλέγοντας την τελευταία για συμβολικούς λόγους. Ο ίδιος χαρακτήρισε υποκριτική την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή από τη θέση του υπουργού μετά την τραγωδία των Τεμπών καθώς 40 μέρες μετά μπήκε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, και έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η υποψηφιότητα του στις Σέρρες έχει προφανή συμβολισμό, «ότι η πολιτική δεν είναι μια υπόθεση οικογενειών, γόνων, τζακιών». Τόνισε ότι δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα αυτό, «έχει την απόφαση μου όμως να μην αφήσω να ξεχαστεί αυτό το έγκλημα», καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει: «πού τον κρατάει ο κ. Καραμανλής, ποια είναι η αιτία που έχει υποψήφιο τον υπουργό που παραιτήθηκε, ποιος είναι ο υπεύθυνος του διορισμού αυτού του ανθρώπου (σ.σ. του σταθμάρχη) που ήταν ανεκπαίδευτους; Ποιανού ρουσφέτι ήταν;».

Βολές εξαπέλυσε, ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς το Μέγαρο Μαξίμου και με αφορμή το κόμμα Κασιδιάρη, λέγοντας πως «η Χ.Α. σε οποιαδήποτε νέα εκδοχή της δεν πρέπει να βρίσκεται στην επόμενη Βουλή και στο δημόσιο βίο». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ο ίδιος ότι «δεν μπορείς στο όνομα της διαφύλαξης της δημοκρατίας να προβαίνεις σε σειρά από πράξεις καταφανώς αντιδημοκρατικές», σχολιάζοντας παράλληλα πως «μέσα από αυτή τη διαδικασία ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση γίνονται χορηγοί του Κασιδιάρη».

Δριμεία κριτική προς το Μέγαρο Μαξίμου άσκησε ο κ. Τσίπρας και αναφορικά με το ντιμπέιτ, λέγοντας για τον Πρωθυπουργό πως «αν ήμουν στη θέση του κ. Μητσοτάκη θα ντρεπόμουν να συζητάω γι' αυτό το θέμα». Επιπλέον συμπλήρωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «αρνείται όπως ο διάολος το λιβάνι να κάτσει σε μια ανοικτή αντιπαράθεση να καταλάβει ο λαός τις προτάσεις μας». «Γιατί αρνείται;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ανέφερε ότι ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε να μη γίνει ντιμπέτι των έξι, όμως «ο αρχηγός που λέει ότι το δίλημμα είναι ‘Μητσοτάκης ή Τσίπρας' και αρνείται να κάτσει να συζητήσει με τον πολιτικό αντίπαλο του δεν μπορώ να το κατανοήσω», όπως τόνισε.

«Με τον Κουτσούμπα θα πέρναγα καλύτερα»

Παρά τους υψηλούς τόνους, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έκρυψε την συμπάθειά του προς τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς στο ερώτημα με ποιον από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς θα πήγαινε για ποτό, είπε ότι «με τον Κουτσούμπα θα πέρναγα καλύτερα». Χαρακτήρισε ωστόσο ατυχή τη δήλωση του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη κυβέρνηση, καθώς «δεν πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει και το συναίσθημα των δημοκρατικών ανθρώπων που στηρίζουν το ΚΚΕ», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Ύδρα: «Έχεις πρόβλημα; Εγώ έριξα τη γάτα απ' την ταράτσα»! - Απίστευτο περιστατικό κακοποίησης, υπό κράτηση ο δράστης

Survivor All Star: Στα... Μπλε το Λονδίνο, ο Ατζούν τους πήγε να δουν και αγώνα της Χαλ Σίτι - Δείτε βίντεο

Παναθηναϊκός: Μαζί στις εξέδρες της Λεωφόρου Τσίπρας και Μπισμπίκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης