Εκλογές 2023 - Αλέξης Τσίπρας: «Δεν σχηματίζουν ποτέ κυβέρνηση οι ηττημένοι»

Εκλογές 2023 - Αλέξης Τσίπρας: «Δεν σχηματίζουν ποτέ κυβέρνηση οι ηττημένοι»

Στη μνήμη Σαντορινιού, ο Τσίπρας θα είναι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα, είπε σε ομιλία του στην Κω

tsipras_omilia3
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης για την απώλεια του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νεκτάριου Σαντορινιού, την κάθοδό του στην εκλογική περιφέρεια της Δωδεκανήσου ανακοίνωσε απόψε από την Κω ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως «στην μνήμη του και προς τιμήν του θα είμαι εγώ υποψήφιος στα Δωδεκάνησα».

«Ο Νεκτάριος, που χάσαμε τόσο άδικα, θα είναι πάντα εδώ, σε κάθε μας πράξη, σε κάθε μας σκέψη, σε κάθε μας προσπάθεια να κάνουμε αυτό τον τόπο καλύτερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και εξήγγειλε ως συνέχεια στην παρακαταθήκη του Μεταφορικού Ισοδύναμου του Νεκτάριου Σαντορινιού, το Υγειονομικό Ισοδύναμο.

Τσίπρας στην Κω


Τέσσερα μέτρα στο Υγειονομικό Ισοδύναμο

«Πρόκειται για μια στοχευμένη δέσμη παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της υγειονομικής ανισότητας μεταξύ νησιωτικής περιφέρειας και κέντρου» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας πως στη δέσμη αυτή συμπεριλαμβάνεται :

• Πρώτον, η κατά προτεραιότητα ανάπτυξη ισχυρών δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας στα νησιά.

Κλείσιμο
Με αναβάθμιση του μισθολογίου του υγειονομικού προσωπικού, με μονιμοποίηση των υπηρετούντων υγειονομικών, με μόνιμες προσλήψεις, με εφαρμογή ειδικού πλαισίου κινήτρων (μισθολογικών, στεγαστικών, φορολογικών και διοικητικών) για τη στελέχωση και παραμονή των ανθρώπων του ΕΣΥ στις νησιωτικές περιοχές.

• Δεύτερον, η αξιοποίηση ακόμη και του μη συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικού τομέα στις νησιωτικές περιοχές όταν ο δημόσιος τομέας αδυνατεί να καλύψει την ανάγκη, με απευθείας αποζημίωση των πολιτών για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, έχοντας ως βασικό κριτήριο την ελάφρυνσή τους από πρόσθετες δαπάνες υγείας.

• Τρίτον, η πλήρης εγγύηση από την Πολιτεία της πρόσβασης των νησιωτών στις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας εκτός τόπου κατοικίας τους, εφόσον οι αναγκαίες υπηρεσίες δεν παρέχονται ούτε από το ΕΣΥ, ούτε από τον ιδιωτικό τομέα σε μία νησιωτική περιοχή. Η πλήρης ανάληψη της ευθύνης περιλαμβάνει και την κάλυψη της σχετικής δαπάνης μετακίνησης και διαμονής.

• Τέταρτον, η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των χρόνιων ασθενών (διαβητικών, καρδιοπαθών κ.α.) που ζουν στα νησιά.

«Γιατί δικαιοσύνη παντού σημαίνει ίσες δυνατότητες πρόσβασης στην υγεία για όλους τους πολίτες σε όλη την Επικράτεια. Σημαίνει προτεραιότητα στη νησιωτική Ελλάδα. Την Ελλάδα της πρώτης γραμμής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «λιγότερο από ένας μήνας έμεινε, για τη μέρα που ο λαός μας με την ψήφο του θα κάνει το μεγάλο βήμα για τη δικαιοσύνη και την αλλαγή», εκτιμώντας πως «τίποτα δεν θα είναι το ίδιο το βράδυ της 21ηςΜάϊου». Ωστόσο, περιέγραψε ως βήμα για την πολιτική αλλαγή την «καθαρή, αποφασιστική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές», ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση πως «δεν υπάρχει απαλλαγή από το ζόφο του καθεστώτος Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει αλλαγή, χωρίς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Μαθηματικά, αλλά κυρίως πολιτικά αλλαγή χωρίς νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε.

«Μόνο νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει εντολή αλλαγής»

Γιατί, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «μόνο νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει εντολή αλλαγής» και επιβάλλει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας για πρώτη φορά στον τόπο. Στο πλαίσιο αυτό, «και μην ακούτε τη προπαγάνδα φόβου των φοβισμένων. Δε σχηματίζουν ποτέ κυβέρνηση οι ηττημένοι. Κυβερνήσεις σχηματίζουν πάντα και παντού οι νικητές» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας ότι «για αυτό και η προοδευτική κυβέρνηση θα είναι προϊόν της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, της νίκης του λαού. Της δικής σας νίκης. Τελεία, και παύλα».

Με στόχο την ήττα του «καθεστώτος Μητσοτάκη», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το βράδυ των εκλογών «η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της τέσσερα μαύρα χρόνια». Παράλληλα, εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς τον άκουσα «να λέει ότι η απλή αναλογική είναι παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν βλάπτει λέει τη Νέα Δημοκρατία, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Και αναρωτιέμαι πόσο φόβο αποπνέει αυτή η άποψη; Φόβο μπροστά στον κυρίαρχο λαό» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και πρόσθεσε: «γιατί τι άλλο σημαίνει, όταν ένας πολιτικός αρχηγός που υποτίθεται ότι χαίρει της εκτίμησης του λαού, να καταγγέλλει το πιο απλό και τίμιο εκλογικό σύστημα, που διασφαλίζει την αυθεντική αποτύπωση των πολιτικών συσχετισμών;». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ωστόσο, «η αλήθεια είναι απλή. Έτσι βολεύονταν να κυβερνάνε για δεκαετίες».

Αυθεντική και κρυστάλλινη εντολή

«Ε λοιπόν, αυτό το τόσο, όσο έφερε την Ελλάδα στα βράχια» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας πως «σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν κόλπα και μπόνους. Δεν υπάρχουν ψήφοι και πολίτες δύο ταχυτήτων. Την 21η Μάη ότι ψηφίσεις, βγαίνει». «Γι’ αυτό και η εντολή που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ ως το πρώτο κόμμα σε αυτές τις εκλογές θα είναι καθαρή, αυθεντική και κρυστάλλινη», όπως είπε, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «θα είναι εντολή να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση. Γιατί ισχυρή είναι η αυθεντική επιθυμία ενός ολόκληρου λαού και όχι η παραμόρφωσή της μέσα από φίλτρα».

«Μόνο αυτή η δημοκρατική επιθυμία, η λαϊκή πλειοψηφία, μπορεί να δώσει και θα δώσει σιγουριά και σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής. Αυτή η λαϊκή πλειοψηφία θα σφραγίσει τη μεγάλη αλλαγή. Αυτή θα γίνει ο εμβρυουλκός της δικαιοσύνης», όπως δήλωσε.

«Έχει δίκιο λοιπόν να φοβάται ο κ. Μητσοτάκης»

Απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό, «έχω νέα λοιπόν για τον κύριο Μητσοτάκη που φοβάται πολύ και το δείχνει:

Έρχεται η μέρα της αλλαγής» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν παρέλειψε να σχολιάσει την παράλληλη συζήτηση των κομματικών επιτελείων για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ.

«Έχει δίκιο λοιπόν να φοβάται ο κος Μητσοτάκης. Φοβάται τόσο που δε τολμά να έρθει σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση. Που δε τολμά να αναμετρηθεί ενώπιος ενωπίω μαζί μου» τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε για τον Πρωθυπουργό πως «τη μια λέει ότι το δίλλημα των εκλογών είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας και την άλλη κρύβεται. Θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενος. Ή μάλλον λιβανιζόμενος από τους δημοσιογράφους της αρεσκείας του», πρόσθεσε.

«Να θέλει να κρυφτεί και από τους δημοσιογράφους; Να επιλέγει ο ίδιος ποια παρουσιάστρια θα του πάρει συνέντευξη στους τηλεοπτικούς σταθμούς, μη και τον ρωτήσουν τίποτα έξω από τα σκονάκια του, πρώτη φορά βλέπω συμβαίνει για πρωθυπουργό», σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπληρώνοντας πως «τέτοια είναι η αυτοπεποίθησή του».

«Μια φορά υποκλοπέας, σε όλα υποκλοπέας»

Μιλώντας για την επικοινωνιακή καμπάνια της ΝΔ, «έβγαλε βέβαια ωραίο προεκλογικό σποτ σήμερα. Ντύθηκε ΣΥΡΙΖΑ και μας είπε ότι θέλει καλύτερους μισθούς, αποτελεσματικό κράτος και καλύτερο ΕΣΥ.Αλήθεια και 4 χρόνια ποιος κυβερνούσε ο σωσίας του;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «σε λίγο θα πετάξει τη γραβάτα και θα φωνάζει δικαιοσύνη παντού!». «Αλλά δε μας εκπλήσσει. Ο άνθρωπος που γαλουχήθηκε στις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, τώρα επιχειρεί και υποκλοπές ξένης ιδεολογικής ιδιοκτησίας. Μια φορά υποκλοπέας, σε όλα υποκλοπέας», όπως τόνισε.

«Δε χωράει η μεσαία τάξη στο σχέδιο τους»

Ασκώντας δριμεία κριτική στον Πρωθυπουργό, «το χειρότερο πλήγμα όμως αυτής της τετραετίας είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης χτύπησε την περηφάνεια και την αξιοπρέπεια αυτών που δήθεν θα έσωζε. Της μεσαίας τάξης» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως «δε χωράει η μεσαία τάξη στο σχέδιο τους». «Αυτό είναι το πλιάτσικο. Αυτή είναι η Ελλάδα των αρίστων, αυτή είναι η περίφημη Ελλάδα 2.0. Όπου το μηδέν είναι για τους πολλούς» συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ αναφερόμενος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, «ξέρετε καλύτερα απ’ όλους ότι έχουμε έναν απρόβλεπτο γείτονα. Εδώ δίπλα σας είναι.Η ιστορία σας έταξε στην πρώτη γραμμή» ισχυρίστηκε απευθυνόμενος προς τους κατοίκους του ακριτικού νησιού. Στην κατεύθυνση αυτή, «πείτε μου τώρα, τι μπορεί να σκεφτεί ένας κάτοικος των Δωδεκανήσων βλέποντας τις καταχωρήσεις για το Turkaegean;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και δεσμεύτηκε για την παράταξή του πως «είμαστε πια πιο έμπειροι από ποτέ, πώς αυτά θα γίνουν πράξη. Με τρόπο ασφαλή, με απόλυτη συναίσθηση των συσχετισμών, με ρεαλισμό».

«Ξέρετε ότι δεν είμαστε γόνοι, δεν είμαστε επαγγελματίες της εξουσίας, δεν ανήκουμε σε δυναστείες που για δεκαετίες κυβερνούν τη χώρα. Μας γνωρίσατε, γνωριστήκαμε, στη μάχη. Όταν με τη χώρα χρεοκοπημένη, διαλυμένη, ήμασταν αναγκασμένοι να συμμαζέψουμε το χάος που άφησαν οι προηγούμενοι» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, ενώ με αυτοκριτική διάθεση παραδέχτηκε πως «κάναμε και λάθη, υπηρετώντας όμως μια σωστή πολιτική». «Αλλά αφήσαμε τα δημόσια ταμεία γεμάτα, το χρέος ρυθμισμένο, την Ελλάδα έξω από τα μνημόνια και μέσα στις αγορές με δώδεκα τρίμηνα ανάπτυξης», όπως είπε.

Δίπτυχο του ρεαλισμού


Παράλληλα, απέδωσε στον «Τραμπισμό» το γεγονός «να φτάσει ο κύριος Μητσοτάκης να πει πριν λίγες μέρες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα μνημόνια!» και επιμένοντας στο ρεαλιστικό του σχεδίου του, «το δίπτυχο του ρεαλισμού μας. Ξέρουμε. Μπορούμε» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας πως «δεν θέλουμε μια δεύτερη ευκαιρία, θέλουμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας».








Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 6,2 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή επί των εγκύρων

Κορωνοϊός - ΕΟΦ: Διερευνώνται 21 θάνατοι και 1.600 αναφορές για παρενέργειες από το εμβόλιο κατά της Covid

Τραγωδία στα Τέμπη: Η επιβίβαση στο μοιραίο Intercity και οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη σύγκρουση - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης