Ο αποκλεισμός Κασιδιάρη, οι «αδέσποτοι» ψηφοφόροι και το plan B

Ο αποκλεισμός Κασιδιάρη, οι «αδέσποτοι» ψηφοφόροι και το plan B

Ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει τον Μάιο για τη συμμετοχή του κόμματος «Ελληνες» στις εκλογές - Προβληματισμός για το πού θα κατευθυνθούν όσοι θα το ψήφιζαν, αλλά και για το τι σχεδιάζει ο καταδικασμένος Χρυσαυγίτης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ekloges_xrisi_augi_xr
Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες οι τόνοι να ανέβηκαν κατακόρυφα με φόντο την περίφημη «διάταξη Κασιδιάρη», την οποία έφερε η κυβέρνηση και κυριάρχησε στην πολιτική επικαιρότητα η ψήφισή της, όμως, κλείνει το θέμα σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το επόμενο κρίσιμο ορόσημο είναι ένα: η Τετάρτη 3 Μαΐου, όταν και το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, το λεγόμενο Πολιτικό Τμήμα, θα κληθεί να αποφανθεί επί των συνδυασμών που θα ανακηρύξει ως υποψηφίους για τις εκλογές, μεταξύ των οποίων θα κριθεί και η τύχη του κόμματος «Ελληνες».

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι η ρύθμιση που ήρθε, έστω και σε... δύο δόσεις, συνιστά ένα ικανό θεσμικό περίβλημα ώστε να αποτραπεί η υποψηφιότητα ενός κόμματος που θα είναι στην πραγματικότητα η Χρυσή Αυγή Νο2, όσο πίσω από αυτό θα κρύβεται ο πρωτόδικα καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος συνεχίζει απτόητος την προεκλογική εκστρατεία πίσω από το κελί.

Και αυτό γιατί, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, η αναβάθμιση της δικαστικής κρίσης της αξιολόγησης επί των συνδυασμών με την ανάθεση στην Ολομέλεια (δέκα δικαστές) και όχι σε υποσύνολο του Α1 Τμήματος λειτουργεί ως ανάχωμα στις μεθοδεύσεις που επιχείρησε τις προηγούμενες ημέρες η πλευρά Κασιδιάρη με τη βοήθεια του επίτιμου αρεοπαγίτη Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ο οποίος εμφανίζεται ως νέος πρόεδρος του κόμματος Ελληνες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, φυσικά, δεν παραγνωρίζουν τη στάση που τήρησε και σε αυτό το σκέλος της συζήτησης ο ΣΥΡΙΖΑ. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ευθέως ότι η άρνησή του να στηρίξει την κυβερνητική διάταξη, την οποία έστω και με αστερίσκους υπερψήφισε το ΠΑΣΟΚ, υποκρύπτει μια διττή στόχευση της Κουμουνδούρου: αφενός να αφήσει τη Ν.Δ. μόνη με το πολιτικό πρόβλημα που λέγεται «Κασιδιάρης», αφετέρου να ψαρέψει στα θολά νερά της αντισυστημικής ψήφου, καθώς θεωρείται μάλλον απίθανο, σε περίπτωση αποκλεισμού του κόμματος από τις εκλογές, οι ψηφοφόροι του να κατευθυνθούν προς τη μεριά της Ν.Δ.

Αστάθμητοι παράγοντες

Το τελευταίο αποτελεί και ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν το πολιτικό σύστημα αυτές τις ημέρες. Με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, το κόμμα Ελληνες καταγράφει ποσοστό από 3% έως 4,5% για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Συνεπώς, εφόσον αποκλειστεί από το να συμμετάσχει, όλοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν προς τα πού θα κινηθεί αυτή η κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων.

Κλείσιμο
Εμπειροι δημοσκόποι με τους οποίους συνομίλησε το «ΘΕΜΑ» αποφεύγουν να πάρουν το ρίσκο της εκτίμησης, αν και σε αρκετούς εξ αυτών έχει ζητηθεί από τα ΜΜΕ με τα οποία συνεργάζονται να επιχειρήσουν μια χαρτογράφηση της πολιτικής συμπεριφοράς αυτού του κομματιού της κοινής γνώμης που εμφανίζεται οργισμένο και αγανακτισμένο επί δικαίους και αδίκους.

Μάλιστα, όπως λένε οι δημοσκόποι, η πολιτική προέλευση αυτών των ψηφοφόρων δεν είναι μονοσήμαντα από τα δεξιά, καθώς το κόμμα Ελληνες λειτουργεί ως υποδοχέας ψήφων από όλες τις κατευθύνσεις. Εξ ου και γίνεται η εκτίμηση ότι με αντισυστημικά χαρακτηριστικά η ομάδα αυτών των ψηφοφόρων θα μπορούσε να διαχυθεί προς κόμματα με τέτοια στοιχεία, αν και θεωρείται μάλλον σαφές ότι αρκετοί δεν θα πάνε καν στις κάλπες. Η μόνη που δεν έχει να περιμένει πολλά είναι η Ν.Δ., η οποία θα έχει ταυτιστεί στη συνείδηση του κοινού του Κασιδιάρη ως το κόμμα που τον απέκλεισε από τη διαδικασία.

Στο μεταξύ, ένα νέο στοιχείο ήταν η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος κατά του Μεγάρου Μαξίμου, καταγγέλλοντας απόπειρες επηρεασμού της κρίσης του. Το Μαξίμου απάντησε στα όσα είπε, ενώ και ο κ. Τζανερίκος παραδέχεται ότι στη συνάντηση που είχε με τον κ. Γιώργο Γεραπετρίτη στο γραφείο του ο ίδιος δεν του ζήτησε να κάνει κάτι. Εν συνεχεία, ο κ. Τζανερίκος έκανε λόγο για νέα κυβερνητική παρέμβαση στις 8 Απριλίου, μέσω τρίτου προσώπου, σε ραντεβού που έγινε σε ξενοδοχείο.

Πλην όμως η νέα κυβερνητική διάταξη είχε κατατεθεί στις 6 Απριλίου. Κυβερνητικές πηγές απέδιδαν το ξέσπασμα του κ. Τζανερίκου σε προσωπική πικρία που είχε ως κορωνίδα τη μη επιλογή του στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Τα νέα κόλπα

Πάντως, οι μάλλον ατυχείς επικοινωνιακοί χειρισμοί εκ μέρους του κ. Κανελλόπουλου όλες τις προηγούμενες ημέρες και το πρόδηλο «νταραβέρι» με την πλευρά Κασιδιάρη δεν ισοδυναμούν με εφησυχασμό για το πολιτικό σύστημα. Αρχικά, τόσο στο Μαξίμου όσο και σε άλλα επιτελεία περιμένουν να δουν ποιος θα είναι τελικά ο συνδυασμός που θα καταθέσει ο κ. Κανελλόπουλος στον Αρειο Πάγο. Θα περιλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο αυτού ο Ηλίας Κασιδιάρης στην Α’ Αθήνας; Αν ναι, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι αυτό θα ισοδυναμεί με κόψιμο. Αν όμως την τελευταία στιγμή ο Κασιδιάρης κάνει πίσω; Και σε αυτό το σενάριο, η εκτίμηση των αρμόδιων πηγών είναι ότι η μεθόδευση όλων των προηγούμενων εβδομάδων εμπίπτει στη διάταξη περί πραγματικής ηγεσίας του κόμματος.

Το πρόβλημα για το πολιτικό σύστημα, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Και αυτό γιατί, σε περίπτωση δεύτερων εκλογών, η διαδικασία ξεκινά από την αρχή. Ο κ. Κανελλόπουλος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», έχει πει σε συνομιλητές του ότι έβαλε προσωρινά στην άκρη το κόμμα του Εάν..., που είχε ιδρύσει τον Φεβρουάριο του 2022 σε ανύποπτο χρόνο και όταν δεν υπήρχε καν συζήτηση για διάταξη που λειτουργεί ως μπλόκο για τους σχεδιασμούς του Κασιδιάρη.

Πρακτικά, η προσωρινότητα σημαίνει ότι το κόμμα θα μπορούσε να βγει από το συρτάρι και να λειτουργήσει ως ένα νέο ακροδεξιό όχημα, πάλι με επικεφαλής τον κ. Κανελλόπουλο, ασχέτως αν η προσπάθειά του με τους Ελληνες θα έχει οδηγηθεί στα βράχια. Τυχόν μη συμμετοχή του Κασιδιάρη, έστω και με δημόσια στήριξη του σχηματισμού από τις φυλακές, θα φέρει νέο πονοκέφαλο στον Αρειο Πάγο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Με βροχές και καταιγίδες θα επιστρέψουν οι εκδρομείς τη Δευτέρα του Πάσχα - Πού χρειάζεται προσοχή

Μαίνονται οι μάχες στο Σουδάν, αυξάνονται νεκροί και τραυματίες - Αγωνία για τους Έλληνες εγκλωβισμένους

Τα 9 ρεκόρ που «έσπασε» η ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα το ‘22 - Στροφή σε πράσινη ενέργεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης