Οι υποψήφιοι δήμαρχοι ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Περιστέρι και Λάρισα

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Περιστέρι και Λάρισα

Τσίπρας: «O ΣΥΡΙΖΑ αξίζει όχι μια δεύτερη, αλλά μια πρώτη ευκαιρία» να εφαρμόσει το πρόγραμμά του - «Τρίποντο στην αλλαγή» επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τον μπασκετμπολίστα, Νίκο Παππά για το Δήμο Αθηναίων

basket_pappas_nikos1
Ως «ευκαιρία για κοινωνία και την πατρίδα» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, αλλά και ως «πρώτη ευκαιρία» για το κόμμα του, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σε μια πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδρίαση για την έγκριση του «κυβερνητικού προγράμματος» και κομματικών των ψηφοδελτίων των εθνικών εκλογών, «πάμε καλά» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα, ενώ διέβλεψε πως «το «όχι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετουσιώνεται σε «ναι» στην αλλαγή. Ναι στην προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας». Για αυτό, «αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να την αφήσουμε να πάει χαμένη», όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, «οφείλουμε λοιπόν σε αυτή τη μάχη όχι μόνο να ξεδιπλώσουμε το πρόγραμμα και την επιχειρηματολογία μας, αλλά να αντιμετωπίσουμε και τις πρακτικές του Τραμπισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κάνοντας λόγο για «τα fake news, τις δολοφονίες χαρακτήρα, τις προβοκάτσιες, τις στοχευμένες επιθέσεις που επιχειρούν να θέσουν οποιαδήποτε άλλη ατζέντα στο δημόσιο διάλογο εκτός από τα κρίσιμα, τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία», στον απόηχο και των δημοσιευμάτων για την υπόθεση Ραγκούση.

«Αρένα της τοξικότητας»

Αντίθετα, «δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και ειδικά με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη, δεν είμαστε καθόλου ίδιοι» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να μπούμε στην αρένα της τοξικότητας και του διχασμού που επιδιώκει η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη». Στην ίδια κατεύθυνση, «καμία συκοφαντία και καμιά προβοκάτσια δεν πρόκειται να μας αποσπάσει από την προσήλωσή μας στη ζωή, την ασφάλεια, την πραγματικότητα που βιώνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», σχολίασε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως «θα τους ταράξουμε στην πραγματικότητα», παραφράζοντας τη ρήση του Ηλία Ηλιού.

«Πραγματικότητα Μητσοτάκη»

Εστιάζοντας, στο ίδιο πλαίσιο, στην πραγματικότητα που «που ζει η ελληνική κοινωνία τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη», ο κ. Τσίπρας σταχυολόγησε την ακρίβεια, τη «διάλυση του ΕΣΥ», την «κακοποίηση του κράτους δικαίου», τις «υποκλοπές και το παρακράτος, που το στρατηγείο τους είχε στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεσοτοιχία με το γραφείο του κυρίου Μητσοτάκη», περιγράφοντας ταυτόχρονα ένα «γενικευμένο αίσθημα της αδικίας παντού. Σε κάθε έκφανση της οικονομίας και της κοινωνίας».

Ο ίδιος αποτίμησε ως πολιτικό ορόσημο την τραγωδία των Τεμπών με τη συμπλήρωση σήμερα σαράντα ημερών από το δυστύχημα, καθώς κατά τον κ. Τσίπρα «άλλαξε το τρόπο που η ελληνική κοινωνία στέκεται απέναντι στο πολιτικό σύστημα». «Η εύκολη προπαγάνδα δεν είναι πια εύπεπτη. Όλο το καθεστωτικό κυβερνητικό αφήγημα, πήγε στον κάλαθο των αχρήστων. Το δήθεν επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος διαλυμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, υποστηρίζοντας πως τα Τέμπη ανέδειξαν «πόσο στημένος και υποκριτής είναι ο αρχιεπιτελαρχης του επιτελικού κράτους».

Πρόγραμμα και καθαρή νίκη

Την ίδια ώρα, ζητούμενο για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί το πως «αυτό το ως εδώ, από διαπίστωση, από συναίσθημα, θα γίνει πράξη πολιτικής αλλαγής. Πώς θα ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση», θέτοντας υπό αυτήν την κατεύθυνση δύο προϋποθέσεις.

«Οι μόνες εκλογές»

Κλείσιμο
«Το πρώτο να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας. Να πείσουμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς» εξήγησε ο κ. Τσίπρας. «Και το δεύτερο ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει πράξη με μια προϋπόθεση :Την καθαρή, αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων μετά τις εκλογές με απλή αναλογική», όπως είπε. Οι «μόνες εκλογές που βρίσκονται μπροστά μας, ό,τι κι αν λέει ο κύριος Μητσοτάκης», όπως συμπλήρωσε.

Κυβέρνηση «μακράς πνοής»

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, τώρα. Χωρίς τις περιπέτειες της αλυσίδας εκλογικών αναμετρήσεων που προτείνει και επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «αυτός δεν είναι μόνο ο μόνος δρόμος προς την αλλαγή. Για μια κυβέρνηση μακράς πνοής, που θα διαθέτει μια πρωτοφανή σε έκταση λαϊκή στήριξη. Είναι και ο μόνος δρόμος της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας».

«Εντολή αλλαγής»

Σχολιάζοντας την μετεκλογική προοπτική, «η Δεξιά επικαλείται το γεγονός ότι οι ηγεσίες των δημοκρατικών κομμάτων αρνούνται αυτή την προοπτική. Κι αυτό γίνεται επιχείρημα για να πείσει όχι ότι η κυβέρνηση συνεργασίας για την αλλαγή είναι αρνητική εξέλιξη. Αλλά ότι είναι αδύνατη εξέλιξη» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, απαντώντας από πλευράς του πως «παραβλέπουν» το εκλογικό αποτέλεσμα. Στον αντίποδα, «αυτήν την εντολή ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Για λογαριασμό της αλλαγής» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος την ίδια στιγμή προς τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις.

Προοδευτικό… «κόστος για τη χώρα»

«Και αναρωτιέμαι και πάλι ποια ηγεσία, ποιου δημοκρατικού κόμματος, θα αποφασίσει να αγνοήσει αυτή τη θέληση. Και να επωμιστεί το κόστος για τη χώρα και την ίδια μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων που επιδιώκει η ΝΔ» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως «για να γίνει πράξη το ως εδώ, πρέπει να γίνει απόφαση και το προς τα που. Απόφαση και πράξη με τη ψήφο των πολιτών. Το ως εδώ γίνεται πράξη μόνο με ισχυρή απόφαση προς την αλλαγή».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα συγκυρία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιέγραψε πως «έχουμε απέναντι όλο το σύστημα νομής, διαπλοκής, συμφερόντων, αισχροκέρδειας και διαφθοράς που φράζει τους πόρους της κοινωνίας και της χώρας», θέτοντας ως διακύβευμα όχι «να νικήσουμε μόνο στις εκλογές, που είναι αυτή τη στιγμή το κλειδί για το αύριο. Αλλά αν μπορούμε να διαμορφώσουμε τέτοιους συσχετισμούς και τέτοιες προϋποθέσεις, ώστε να κερδίζουν κάθε μέρα έδαφος η δικαιοσύνη, η διαφάνεια, η αξιοκρατία;», διερωτήθηκε. «Είμαστε σήμερα οι μόνοι που μπορούμε να ηγηθούμε σε μια τέτοια προσπάθεια αλλαγής» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, επιδεικνύοντας «τα καθαρά χέρια και το πεντακάθαρο πολιτικό μας μητρώο».

«Πρώτη ευκαιρία»

Στην προοπτική μιας «δεύτερη φορά Αριστεράς» και με αυτοκριτική διάθεση προς τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «οι εκλογές αυτές είναι μια ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ». «Τα καταφέραμε εκεί που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι απέτυχαν δραματικά, και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Τα καταφέραμε κρατώντας την κοινωνία όρθια. Αλλά αυτό είχε κόστος για το πρόγραμμα και τις πολιτικές μας. Κόστος και για μας. Από την άποψη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ αξίζει όχι μια δεύτερη αλλά μια πρώτη ευκαιρία. Πρώτη ευκαιρία να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο έχει δεσμευτεί. Να κυβερνήσει χωρίς μνημόνια. Χωρίς τη θηλειά της επιτροπείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τοποθετούμενος αναφορικά με το ζητούμενο απέναντι στην προοπτική για μια «δεύτερη φορά Αριστερά». «Είναι η πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε υπό κανονικές συνθήκες», όπως είπε.

Οι «φράχτες της συστημικής ενημέρωσης»

Μιλώντας στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και παραλληλίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με «ισχυρό όπλο», «το κόμμα μας μπορεί να γίνει ο εμβρυουλκός της πολιτικής αλλαγής. Γιατί τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του κόμματος είναι μια ακατανίκητη δύναμη» τόνισε ο κ. Τσίπρας και τους ζήτησε «να ξεπεράσουμε τους φράχτες της συστημικής ενημέρωσης και να φέρουμε στο λαό, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, σε όλες τις γειτονιές, σε όλα τα σπίτια, τις απόψεις και τα επιχειρήματα του κόμματος, που αφορούν τη ζωή τους». «Κάθε μέλος και στέλεχος του κόμματος απόστολος της αλήθειας και της αλλαγής», όπως είπε.

Χρήματα από «φίλους και υποστηρικτές»

Συνεπώς, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τοποθέτησε ως «καθήκον» των κομματικών μελών «να μη μείνει εκλογικό τμήμα, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά σε κάθε απομακρυσμένο χωριό, σε κάθε ακριτικό νησί δίχως εκλογικό αντιπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», παράλληλα με την συγκέντρωση εσόδων για την προεκλογική καμπάνια. «Και καθήκον μας επίσης, είναι να διεκδικήσουμε όχι μόνο τη ψήφο αλλά και την οικονομική στήριξη του κόσμου για να πετύχουμε την αλλαγή. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το μόνο κόμμα που δε χρωστάει σε κανέναν. Και δε σιτίζεται από συμφέροντα. Στηρίζεται αποκλειστικά στη συνεισφορά των μελών και των υποστηρικτών του» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως «η καμπάνια μας λοιπόν θα χρηματοδοτηθεί από τους φίλους και υποστηρικτές μας και όχι από κρυφούς χορηγούς».

«Τρίποντο της αλλαγής»

Πέρα από την προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές, «στόχος μας η ανάδειξη ψηφοδελτίων νίκης και πλατιάς προοδευτικής συνεργασίας, λαμβάνοντας βέβαια υπόψην σε κάθε περίπτωση τα τοπικά χαρακτηριστικά» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ζητώντας από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «να αποφασίσουμε τη στήριξή μας σε μια σειρά από μεγάλους δήμους». Συγκεκριμένα:

· Στο Δήμο Αθηναίων, στον μπασκετμπολίστα, Νίκο Παππά, «ώστε να πετύχουμε το τρίποντο της αλλαγής στο Δήμο της Αθήνας» κατά τον κ. Τσίπρα.

· Παράλληλα, στήριξη θα παρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη για το Δήμο Πειραιά,

· στον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βασίλη Αϊβαλή για το δήμο Πατρέων,

· στον νυν δήμαρχο, Ανδρέα Παχατουρίδη για το δήμο Περιστερίου, τον οποίο ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε «πατριάρχη της αυτοδιοίκησης»

· στον εν ενεργεία δήμαρχο Λαρισέων, Απόστολο Καλογιάννη και

· στον Δημήτρη Τραπεζιώτη, για το δήμο Αγρινίου.

«Άρωμα γυναίκας» στην ψήφο

Τέλος, «ευχάριστο πονοκέφαλο» χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, λέγοντας πως είναι πολύ δύσκολο να επιλέξεις ανάμεσα σε ισοδύναμες υποψηφιότητες, Ωστόσο, τα ψηφοδέλτια «είναι ο καθρέφτης της σχέσης μας με την κοινωνία. Καθρεπτίζουν και το θέλουμε, αλλά και το μπορούμε που διακηρύσσουμε και πιστεύουμε» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «άρωμα γυναίκας» στην ψήφο της 21ης Μαΐου. «Μπαίνουμε σε τροχιά προγραμματικής αντιπαράθεσης» με την κυβέρνηση τόνισε ακόμη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προαναγγέλλοντας μια ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του «κυβερνητικού προγράμματος» του κόμματος στον ελληνικό λαό.


Ειδήσεις σήμερα:

H Τέιλορ Σουίφτ και ο Τζο Άλγουιν χώρισαν μετά από έξι χρόνια σχέσης

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για θύματα» λέει ο δήμαρχος Μασσαλίας για την κατάρρευση της πολυκατοικίας

Σήμερα τα ψηφοδέλτια και οι πρώτοι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ – Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης