Εκλογές 2023: Γιατί επελέγη η 21 Μαΐου ως εκλογική ημερομηνία

Εκλογές 2023: Γιατί επελέγη η 21 Μαΐου ως εκλογική ημερομηνία

Η παράμετρος των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας

mitsotakis_ypoyrgiko
Εδώ καιρό έχει «ριφθεί ο κύβος» ώστε να γίνουν οι εκλογές στις 21 Μαΐου, με τις δεύτερες να προγραμματίζονται για τις 2 Ιουλίου. Για να συμβεί αυτό, ελήφθησαν υπόψιν μια σειρά από παράμετροι, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές.

Ένας βασικός λόγος, όπως έχει γράψει εδώ και εβδομάδες το protothema.gr, έχει να κάνει με τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών που ξεκινούν στις 2 Ιουνίου. Στην κυβέρνηση ήθελαν να γίνουν οι εκλογές χωρίς εξωτερικούς περισπασμούς, ενώ μια κρίσιμη παράμετρος έχει να κάνει και με το ποιος θα είναι στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ως τις εκλογές θα παραμείνει στη θέση της η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, αλλά μετά τη διάλυση της Βουλής και την επαναπροκήρυξη των δεύτερων εκλογών, θα πρέπει να αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός. Έτσι, με δεδομένο ότι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και η σύγκληση-διάλυση της Βουλής διαρκεί περίπου 10 μέρες, βούληση της κυβέρνηση είναι οι Πανελλαδικές να διεξαχθούν χωρίς να υπάρξει ενδιαμέσως αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ένας ακόμα λόγος έχει να κάνει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Στις 11 και 12 Ιουλίου θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας η Σύνοδος Ηγετών του ΝΑΤΟ, συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση της χώρας και εκτιμάται ότι μετά τις 2 Ιουλίου θα έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση και θα έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Για να γίνουν, πάντως, οι εκλογές στις 21 Μαΐου, χρειάστηκε να γίνει και μία εσωτερική διευθέτηση, καθώς ο τελικός του κυπέλλου ποδοσφαίρου είχε προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου εδώ και πολλούς μήνες. Πριν από μερικές μέρες όμως, σε συνεννόηση με την ΕΠΟ, ο τελικός επαναπρογραμματίστηκε για το Σάββατο 27 Μαΐου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ριτσώνα: Μητέρα κατήγγειλε απόπειρα βιασμού της 11χρονης κόρης της από έξι άτομα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Συναγερμός στη Νέα Σμύρνη: Γιος μαχαίρωσε τη μητέρα του

Εκλογές 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν πρωθυπουργό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης