Ελληνοτουρκικά - Τροπολογία Μενέντεζ στη Γερουσία των ΗΠΑ: Αν θέλει η Τουρκία F-16, να μην πετάνε πάνω από την Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά - Τροπολογία Μενέντεζ στη Γερουσία των ΗΠΑ: Αν θέλει η Τουρκία F-16, να μην πετάνε πάνω από την Ελλάδα

H τροπολογία που κατατέθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα αμερικανικά F-16 δεν θα χρησιμοποιούνται από την Άγκυρα για τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη

paraviaseis_5
Παρά τις έντονες τουρκικές πιέσεις που ασκούνται τις τελευταίες ημέρες προς τις ΗΠΑ για τους εξοπλισμούς και την αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών F-16, τα προβλήματα για την Άγκυρα διογκώνονται.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατέθεσε στον αμυντικό προυπολογισμό της Γερουσίας τροπολογία που δημιουργεί νέες προυποθέσεις στην Τουρκία για την αγορά ή τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της αεροσκαφών.



Η κατάθεση της τροπολογίας αποτελεί ουσιαστικά το επόμενο βήμα μετά την κατάθεσή της από τον Κρις Πάπας στην Βουλή των Αντιπροσώπων.  Η τροπολογία στη Βουλή είχε εγκριθεί στις αρχές Ιουλίου και πλέον αυξάνονται οι πιαθνότητες να καταστεί νόμος των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με το κείμενο που κατατέθηκε σήμερα «ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου:

1) ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών

2) αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Κλείσιμο
Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει εκφράσει επανειλημμένως ότι είναι αντίθετος στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Μάλιστα, ο Μενέντεζ απαρίθμησε πρόσφατα τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει τις ενστάσεις του. «Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους» δήλωσε ο Μενέντεζ, εξηγώντας τη θέση του.

Ο γερουσιαστής, συγκεκριμένα, απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα στα οποία η Άγκυρα θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά και την στάση της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

· Το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

· Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

· Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.

· Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων.

Η ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνηση της Τουρκίας από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, έχει κάνει πολλούς στην Ουάσινγκτον να εκφράσουν τη διαφωνία τους σχετικά με την πώληση όπλων στην Άγκυρα.


Ειδήσεις σήμερα:

Η βασίλισσα της Δανίας δείχνει τον δρόμο στον Κάρολο: Θα αφαιρέσει τίτλους από Χάρι και Μέγκαν;

ΕΕ σε Πούτιν: «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία»

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης