Εξετάζεται πέναλτι στο Δημόσιο για σπατάλη ενέργειας - Τα μέτρα που σχεδιάζει το Μαξίμου

Εξετάζεται πέναλτι στο Δημόσιο για σπατάλη ενέργειας - Τα μέτρα που σχεδιάζει το Μαξίμου

Υπολογισμένη στο «πακέτο» της ΔΕΘ η διαταραχή λόγω αερίου -Τι αποφάσισαν χθες στην σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο

mitsotakis_deth
Με τη Ρωσία να προαναγγέλλει ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να ανοίξει άμεσα τη στρόφιγγα του αερίου προς την Ευρώπη, όσο διαρκούν οι κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, η κυβέρνηση επικαιροποιεί τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης που έχουν καταρτιστεί, προετοιμάζει τη στρατηγική της για την εξοικονόμηση ενέργειας σε πρώτη φάση στον δημόσιο τομέα, ενώ ακόμα «κλειδώνει» το πακέτο της ΔΕΘ, έχοντας υπολογίσει και την αστάθεια που προκαλείται από τη διαταραχή στην παγκόσμια αγορά.

Αυτό είναι ίσως και ένα βασικό συμπέρασμα της χθεσινής σύσκεψης που έγινε με φόντο τις εξελίξεις στα ενεργειακά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς. «Οι επισφάλειες για το 2023 έχουν ληφθεί υπόψιν στον σχεδιασμό που κάνουμε», υπογραμμίζει αρμόδια κυβερνητική πηγή με γνώση όλων των συζητήσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό σημαίνει δύο τινά: από τη μια η κυβέρνηση μπορεί να πηγαίνει στη ΔΕΘ χωρίς σκοπό να…τινάξει την μπάνκα στον αέρα, από την άλλη παροχές με μόνιμο χαρακτήρα θα υπάρξουν, καθώς η οικονομία πηγαίνει καλά, καλύτερα από άλλες.

Βεβαίως, ακόμα αναζητείται το τελικό μίγμα για το περίφημο «καλάθι» της ΔΕΘ, το οποίο θα περιλαμβάνει και μέτρα για το 2022, με «όπλο» τα καλά στοιχεία για το β’ τρίμηνο που θα ανακοινωθούν αύριο, αλλά και τη διαφαινόμενη καλή πορεία των εσόδων κατά τον «εκρηκτικό» μήνα Αύγουστο. Το σχήμα των επιδοτήσεων θα συνεχιστεί για το ρεύμα, με δεδομένο ότι η υφιστάμενη περίοδος επιδότησης λογαριασμών λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου, αναζητείται η φόρμουλα για το φυσικό αέριο, θεωρείται «κλειδωμένη» η αύξηση του ύψους και μάλλον και της περιμέτρου του επιδόματος θέρμανσης και πλέον «κληρώνει» για άλλα μέτρα, όπως η επιταγή ακρίβειας, η οποία εξετάζεται σοβαρά, και η ενίσχυση για τα καύσιμα που φαίνεται ότι, εφόσον υπάρξει, δεν θα έχει τα οριζόντια χαρακτηριστικά του προηγούμενου εξαμήνου. Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (9,89 Alpha Radio), για το 2022 η κυβέρνηση θα «ρίξει» πάνω από 10 δις για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ υπολογίζονταν κάτι περισσότερα από 8 μέχρι πρότινος.

Ευρωπαϊκή λύση

Ο ρωσικός εκβιασμός, πάντως, φέρνει την ευρωπαϊκή λύση πιο κοντά, καθώς πλέον οι Ευρωπαίοι βιώνουν τις συνέπειες του παιχνιδιού με τη στρόφιγγα στο…πετσί τους. Ουσιαστική συζήτηση αναμένεται να γίνει στο COREPER, τη συνεδρίαση των Μόνιμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. την Τετάρτη, όπου το παρών θα δώσει και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Ενδεικτική της σπουδής της Αθήνας για μια ευρωπαϊκή λύση που θα ενσωματώνει τις ελληνικές θέσεις για κάποιο πλαφόν στη χονδρική του αερίου και για προοπτική διαχωρισμού της τιμής του αερίου από αυτή του ρεύματος είναι η παρουσία του συμβούλου για θέματα Ενέργειας του κ. Μητσοτάκη, του καθηγητή Νίκου Τσάφου, στην αυριανή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Στην Αθήνα θέλουν να έχουν μια ανάγλυφη εικόνα πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή, καθώς πλέον η Ευρώπη δείχνει να αφυπνίζεται και να προσχωρεί προοδευτικά και στις ελληνικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τον Μάρτιο.

Πέναλτι στο Δημόσιο

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει πιο αυστηρά μέτρα, προκειμένου να «χτυπήσει» την κατασπατάληση ενέργειας στα δημόσια κτίρια. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή, μπορεί προ εβδομάδων να παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από το Δημόσιο, τους εποπτευόμενους φορείς, αλλά και τους ΟΤΑ, η συμμόρφωση, όμως, ακόμα είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο της τάξης του 15-20%.

Την ερχόμενη Τετάρτη το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα παρουσιάσουν λεπτομερέστερα το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας με έμφαση στο Δημόσιο, το οποίο αυτή τη φορά δεν θα περιλαμβάνει μόνο προτροπές ή και μπόνους σε περίπτωση εξοικονόμησης, όπως είχε αναφερθεί τον Ιούλιο. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, στην κυβέρνηση έχουν επεξεργαστεί ένα σύστημα με πέναλτι, όπως έκανε και η Γαλλία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι φορείς του Δημοσίου θα κάνουν όσα υπογραμμίζει η κεντρική αρχή. Σε τι θα μπορούσε να συνίσταται αυτό το πέναλτι; θα μπορούσε να είναι «δημοσιονομικό», δηλαδή αφαιρούνται πόροι από τον προϋπολογισμό του εκάστοτε φορέα, αναλογικά με το ύψος της υπερβάλλουσας ενεργειακής δαπάνης, ενώ μια ακόμα σκέψη που έγινε είναι να επηρεάζεται ο σχεδιασμός προσλήψεων του φορέα, εφόσον δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές υποχρεώσεις του που επεξηγούνται αναλυτικά σε ΦΕΚ που εκδόθηκε προ ημερών.

Ειδήσεις σήμερα

Ο «σεξουαλικός φάκελος» του Μακρόν - Οι... καυτές λεπτομέρειες που γνώριζε ο Τραμπ

Χάρης ο εξορκιστής και το σατανικό κύκλωμα της Θεσσαλονίκης

Βραζιλιάνικη φιέστα στο «Γ. Καραϊσκάκης» για την παρουσίαση του Μαρσέλο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης