Τουρκικές προκλήσεις: Ο Ερντογάν μιλά για τη... μεγάλη Τουρκία και κατάληψη εδαφών με αίμα

Τουρκικές προκλήσεις: Ο Ερντογάν μιλά για τη... μεγάλη Τουρκία και κατάληψη εδαφών με αίμα

Με αφορμή το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέες απειλές - «Μην δοκιμάζετε τη χώρα μας»

erdo
Τους τόνους, όπως άλλωστε αναμενόταν, ανέβασε και πάλι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μίλησε, συγκεκριμένα, για το... τουρκικό όραμα και το χτίσιμο της μεγάλης χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να γυρίσει πίσω στην ιστορία για να βρει πάτημα ώστε να εξαπολύσει εθνικιστικές κορώνες, επικαλούμενος τον Μωάμεθ Πορθητή, ενώ μίλησε και για κατάληψη εδαφών με αίμα...

«Θα πραγματοποιήσουμε το όραμά μας. Θα γιορτάσουμε τη νίκη των 1000 χρόνων μας το 2071. Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία, είμαστε τουρκικό έθνος, Δεν υπάρχει επιστροφή από το σημείο που φτάσαμε. Ο πρόγονός μας Μωάμεθ ο Πορθητής είχε πει ''Κωνσταντινούπολη, ή θα σε πάρω εγώ ή θα με πάρεις εσύ''. Ο πρόγονός μας Αμπτουλχαμίτ Χαν είπε πει ''αυτά τα εδάφη λαμβάνονται με αίμα και δίνονται με αίμα''. Ο Κεμάλ είπε ''ή ελευθερία ή θάνατος''. Κι εμείς εδώ σήμερα εδώ λέμε ότι οπωσδήποτε θα πραγματοποιήσουμε το χτίσιμο της μεγάλης Τουρκίας», η νέα εμπρηστική ρητορική του Τούρκου προέδρου.


Με αφορμή το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου εξαπέλυσε τις εξής απειλές: «Μην μας πάρει κανείς τα παιδιά μας. Μην δοκιμάζετε τη χώρα μας με τέτοιες απειλές. Στα νιάτα μου γιορτάζαμε την 29η Μαΐου σε αυτή την πλατεία. Η 15η Ιουλίου ήταν μια τέτοια νύχτα που όλοι όσοι ανέλαβαν δράση από τα σπίτια, τους χώρους εργασίας και τις γειτονιές τους για να αντισταθούν στους πραξικοπηματίες, κινδύνευσαν να πεθάνουν. Αυτό το έθνος έχει γράψει τέτοια έπη, και θα τα ξαναγράψει, με την άδεια του Θεού. Αποδείξαμε σε φίλους και εχθρούς τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, 85 εκατομμύρια, ότι το τελευταίο μας κράτος, η Δημοκρατία μας, θα σταθεί πάνω από την εθνική βούληση. Όπως αποδείξαμε εκείνο το βράδυ ως Λαϊκή Συμμαχία, θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε και το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε.

Τσαβούσογλου: Αν η απόπειρα πραξικοπήματος είχε πετύχει, η Τουρκία θα ήταν σήμερα στα χέρια εξτρεμιστών

«Η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα, εθνότητα ή θρησκεία» είχε αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» το οποίο εστιάζει στις ενέργειες και τις «εκκαθαρίσεις» της Άγκυρας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016.

«Αν η απόπειρα πραξικοπήματος είχε πετύχει θα υπήρχε μια πολύ διαφορετική Τουρκία σήμερα. Η δημοκρατία δεν θα υπήρχε και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες θα είχαν ανασταλεί επ' αόριστον. Το έθνος θα είχε πέσει στα χέρια μιας εξτρεμιστικής κυβέρνησης», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στην «τρομοκρατική οργάνωση» (όπως την αποκαλεί η Τουρκία) FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου ιμάμη που ο Ερντογάν πιστεύει ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Η καλά σχεδιασμένη και εκτεταμένη διείσδυση μελών της οργάνωσης FETO και προσηλυτισμένων στον στρατό, στις δυνάμεις ασφαλείας, στο δικαστικό σώμα και σε πολυάριθμους κυβερνητικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου μου, πραγματοποιήθηκε επί δεκαετίες με μυστικότητα για ένα γενικό σχέσιο του οποίου η τελική φάση ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου του 2016» είπε, ακόμη,  ο Τσαβούσογλου.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς δρούσε η «μαφία του λουκουμά» στην Θεσσαλονίκη - Εξανάγκαζαν αλλοδαπούς να πωλούν λουκουμάδες σε παραλίες

O Αρμι Χάμερ είναι τελείως απένταρος - Από σταρ του Χόλιγουντ... έγινε «κλείστρα» σε ρεσεψιόν ξενοδοχείου

Οι μαχαιροβγάλτες, οι πιστολέρο και τα 10.000 ευρώ - Η δικογραφία για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στον φούρνο της Βούλας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης