Ψυχικό: Έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Παύλου Μπακογιάννη

Ψυχικό: Έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Παύλου Μπακογιάννη

«Είναι συγκινητικό που τόσες δεκαετίες μετά, μαζί με εμάς, δεν ξεχνάτε κι εσείς», δήλωσε ο  Κώστας Μπακογιάννης- Τι είπε στην ομιλία της η κόρη του Αλεξία Μπακογιάννη

mpakogiannis-f-1
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν χθες στο Άλσος Μπακογιάννη, στο Ψυχικό, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη, που το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου 1989, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη. Γεννημένος το 1935 στην Ευρυτανία, ο Παύλος Μπακογιάννης υπήρξε δημοσιογράφος και δραστήριος πολιτικός, με γνωστή αντιστασιακή δράση, την περίοδο της δικτατορίας στη χώρα.

Τα αποκαλυπτήρια έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, ενώ παρόντες ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη με τα παιδιά της, Αλεξία και Κώστα. Τη στιγμή των αποκαλυπτηρίων, στον χώρο βρίσκονταν εκατοντάδες άνθρωποι, φίλοι της οικογένειας Μπακογιάννη, αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής.
mpakogiannis-f-4
mpakogiannis-f-3
mpakogiannis-f-2

Ανάμεσά τους, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού, σύντομη ομιλία απηύθηναν ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης, η πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχικού, Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, ο δημοσιογράφος Γιάννης Βλαστάρης, καθώς και η κόρη του αείμνηστου πολιτικού, Αλεξία Μπακογιάννη, η οποία μίλησε για τον  πατέρας της,  αποφεύγοντας τους συναισθηματισμούς και τις προσωπικές αναφορές.

Η Αλεξία Μπακογιάννη πέλεξε να μη σταθεί στο άδικο και μαρτυρικό τέλος της ζωής του πατέρα της, αλλά να φωτίσει μέσα από ένα βαθιά πολιτικό -και όχι κομματικό- πρίσμα, όλα όσα σηματοδότησε με τη ζωή του και τη στάση του απέναντι στα δημόσια πράγματα, ο Παύλος Μπακογιάννης. Σε μια προσπάθεια να μεταφέρει στο σήμερα τις ιδέες και τα ιδανικά που καθοδήγησαν τη ζωή του πατέρα της, η Αλεξία μίλησε για τη μεγάλη ένδεια της παραγωγής πολιτικής σκέψης και την απουσία οράματος στην πολιτική, κενά που -όπως είπε- εκμεταλλεύονται τα άκρα.

Αναφερόμενη στη «δομική αποδοχή του άλλου», ως στάση ζωής του Παύλου Μπακογιάννη, η Αλεξία τόνισε τη σημασία της διαφορετικότητας στη Δημοκρατία και τον ρόλο της στην κοινωνική πρόοδο, σημειώνοντας πως «είναι πάντα πιο εύκολο να δείξεις τον εχθρό από το να εξηγήσεις, να πείσεις, να ματώσεις από το κόστος», συμπληρώνοντας πως «το σωστό ή το λάθος ταυτίζονται με τον φορέα του μηνύματος, και είναι σχεδόν απαγορευτικό να αναγνωρίσει κάποιος το δίκιο του άλλου. Πιστεύουμε, ότι ίσως έτσι, με φωνασκίες και βεβαιότητες, θα κοροϊδέψουμε τον κόσμο, ότι το κάνουμε όπως οι άλλοι που τους αρέσουν».

Από την ομιλία της δεν έλειψαν οι αναφορές στις αιτίες που έχουν οδηγήσει σε κρίση τη σύγχρονη αστική Δημοκρατία. «Ο πολιτικός λόγος πλημμυρίζει από κενή ρητορική εξέγερσης και επανάστασης, που διακόπτεται από σποραδικά επεισόδια βίας χωρίς πάθος, και η πολιτική κοινωνία μετατοπίζεται από την απάθεια στη διαμαρτυρία, και ξανά πίσω», σημείωσε η Αλεξία Μπακογιάννη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «οι ίδιοι οι πολιτικοί, δεν πιστεύουν πια στην πολιτική».

Κλείσιμο
Απορρίπτοντας την κληρονομιά του Ντάνιελ Μπελ και του Τέλους των Ιδεολογιών, η κόρη του Παύλου Μπακογιάννη πρότεινε να ξαναθυμηθούμε την ετοιμολογία της λέξης «ιδεολογία», τη σύνθεση δηλαδή της «ιδέας» και του «λόγου» και να την τοποθετήσουμε στη θέση που της αρμόζει, στον πυρήνα της παραγωγής πολιτικής σκέψης. Η Αλεξία Μπακογιάννη, έκλεισε την ομιλία της, απευθύνοντας ένα κάλεσμα προς όλους, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας. Ζήτησε να δώσουμε μια ακόμη ευκαιρία στην πολιτική, πιστεύοντας ξανά σε αυτή, προσδιορίζοντας εκ νέου το περιεχόμενό της. «Είναι επιτέλους καιρός να ξαναπιστέψουμε στην πολιτική. Είναι επιτέλους καιρός να ανταποκριθούμε στην υπέροχη ελευθερία της Δημοκρατίας. Και όπως έλεγε ο Απολινέρ – αν και πιστεύω ότι αυτή η φράση θα ταίριαζε πάρα πολύ στον Παύλο Μπακογιάννη- είναι επιτέλους καιρός να ξανανάψουμε τα αστέρια».
mpakogiannis-f-1

Σε ανάρτησή του στα Social Media, μετά την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε: "Η οικογένειά μου κι εγώ προσωπικά είμαστε βαθιά ευγνώμονες στον Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού και σε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας απόψε. Είναι συγκινητικό που τόσες δεκαετίες μετά, μαζί με εμάς, δεν ξεχνάτε κι εσείς. Ζει στις καρδιές και στις ιδέες μας”.
mpakogiannis-f-5

Το γλυπτό του Παύλου Μπακογιάννη φιλοτεχνήθηκε από τον βραβευμένο καλλιτέχνη-γλύπτη Γιώργο Καλακαλλά και αποτελεί δωρεά του κ. Νικολάου Χριστογιάννη.


Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός 18χρονος σε τρομακτικό τροχαίο στο Χαλάνδρι: «Τέτοιο μπαμ που έγινε ξεριζώθηκε το δέντρο»

Τρομοκρατημένη στο δικαστήριο η σύζυγος του ιερέα από το Πήλιο - «Βιώνω την κακοποίηση», έγραφε στα social media

Σαντορίνη: Οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε μέσα στο γκαράζ του πλοίου «Διονύσιος Σολωμός»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης